Sretan imendan: Kakve su osobe koje nose ime Katarina, Kata i Katica?

FOTO Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

 

Svoj imendan danas slave Katarine, Kate i Katice. Katarina je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Katarina jedno je od najčešćih imena (među prvih sto) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko trideset tisuća ovakvih imenjakinja. Ime Katarina relativno je češće na sjeveru države. Većina osoba imena Katarina žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko četiri tisuće), Split (preko petsto), Osijek (preko petsto). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Sveta Marija (1.56% ukupnog stanovništva), piše Zagorje.com

 

Značenje imena Katarina nije u potpunosti odgonetnuto. Sa sigurnošću se zna da ono ima porijeklo u grčkom jeziku. Jedna teorija pretpostavlja da ime dolazi od grčkog i bizantskog imena Haikaterine ili Hekaterine, vjerojatno povezana s Hakatom (Hekate – božica svijeta mrtvih). Jedna je od pretpostavki da ono potiče od termina katarza, koji bi se mogao prevesti kao očišćenje, pa bi u tom slučaju Katarina bila “ona koja je čista”. Drugo moguće značenje je ono koje kaže kako potječe iz grčke riječi ἐκάτερα (ekàtera), ‘svaka’. Latinizirani je oblik imena Catharina, a ono po tradiciji dolazi od grčkog ženskog pridjeva καθαρά (katharà), što znači ‘čista, iskrena, neposredna’. Prema numerologiji, osobe koje nose ovo ime posjeduju sjajnu intuiciju. Imaju “takta” i ne reagiraju naglo, a njihova moć uvjeravanja uistinu je velika. Diplomatski su nastrojene i uvijek spremne za konstruktivan razgovor. Kada je u pitanju posao, sjajno funkcioniraju u timu i omiljene su u društvu. Ne plaše ih nepoznate situacije i odvažno su nastrojene prema životnim izazovima. Imaju otvoren um, izraženu empatiju i u svakom trenutku znaju pružiti potporu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.