Više

    Donosimo zanimljive recepte

    Smokve: Idealna namirnica za slatki početak dana

     

    Jutra vikendom imaju neku posebnu čar. Ustajanje bez alarma, duže izležavanje u krevetu, hodanje u pidžami do podneva. To su samo neke od malih stvari koje nas vesele. Ako vam je ipak prva stvar na umu nakon buđenja šalica omiljene kave, slatki doručak savršeno će uz nju odgovarati. Brzo gotov i savršeno balansiran slatki zalogaj – doručak od smokava idealan je za početak dana, piše portal Journal.hr.

    Smokve – izvrsna namirnica za buđenje organizma

    Već je odavno poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, no neki nemaju ujutro veliki apetit. Ipak, sigurni smo da ćete nakon ovoga članka promijeniti svoje jutarnje rituale. Naime, doručak može biti jednostavan i ukusan, a već je i nekoliko zalogaja bolje od nijednog. Pronašli smo dva recepta za slatki doručak od smokava kojima nećete moći odoljeti.

    Smokve nisu tako jako kalorične kao što se obično vjeruje, ali oprez sa suhom smokvom, ona je mnogo kaloričnija. Sadrži mnogo hranjivih tvari kao što su kalij, kalcij, fosfor i magnezij. Smokva je i jako dobar izvor oligo-elemenata, prvenstveno željeza. Također, sadrži i znatnu količinu vitamina B, koji često organizmu nedostaje. Napokon, smokva je bogata i vlaknima koja stimulativno djeluju na crijeva. Prema tome, u svakom pogledu je izvrsna namirnica za buđenje organizma.

    Ilustracija/Pixabay

    Grilani tost s cimetom, smokvama i ricottom

    Grilani tost s cimetom na žaru je savršeni obrok za početak dana. Hrskav je i sladak te savršeno rješenje za jutarnju poslasticu. Vrlo jednostavan i brzinski doručak kada želite nešto drugačije, a opet ukusno.

    Sastojci

    4 žlice omekšanog maslaca

    1 žlica smeđeg šećera

    1/2 žličice cimeta

    prstohvat soli

    4 kriške kruha (po izboru)

    1/2 šalice sira ricotta

    1 šalica svježih smokava prepolovljena

    cimet u prahu

    narezani bademi

    Postupak

    Zagrijte gril tavu i dodajte maslac. Pričekajte da se maslac otopi te dodajte šećer, cimet i sol. Pomiješajte i pričekajte dok se sve ne sjedine i dok ne dobijete glatku smjesu.

    Zatim svaku stranu kriške kruha premažite maslacem. Stavite kruh na tavicu i pecite dok se ne prepeče, oko 1 do 2 minute sa svake strane.

    Stavite ricottu u blender i miješajte dok sir ne postane kremast i glatki. Ako želite dodati bilo kakve začine ili ekstrakte, sada je vrijeme.

    Doručak je spreman za serviranje. Na tanjur stavite kuglicu ricotte i tost te ga prelijte svježim smokvama i posipajte cimetom. Također, možete dodati malo meda ako želite i narezane bademe za hrskavost!

    Doručak sa smokvama na dva načina

    Zobena kaša s maslacem od badema i ljepljivim smokvama

    Ako želite doručkovati desert, ova poslastica izvrstan je odabir. Ukusna kaša prepuna je hranjivih sastojaka, a smokve s cimetom i medom savršena su kombinacija za sve ljubitelje slatkog.

    Svježe smokve su nam jedne od omiljenih plodova i volimo ih u svježem obliku. No u ovoj varijanti dostojna su zamjena za slatkiše. U svakom slučaju, ovaj desert vrlo je praktičan i ukusan, a jelo možete brzo pripremiti te poslužiti i gostima.

    Sastojci

    4 1/2 šalice zobene kaše (malo krupnije)

    3/4 šalice smeđeg šećera

    1/2 žličice praška za pecivo

    1/4 žličice soli

    3 velika jaja

    2 šalice mlijeka (po izboru)

    1/2 šalice maslaca od badema, rastopljenog

    1/4 šalice maslaca, rastopljenog

    2 žličice ekstrakta vanilije

    mlijeko ili vrhnje

    narezani bademi, za posipavanje

    Ljepljive smokve s cimetom i medo

    8 do 10 smokava

    2 žlice maslaca

    4 žlice meda (može po izboru i javorov sirup)

    1/4 žličice cimeta u prahu

    Prstohvat soli

    Postupak

    Zagrijte pećnicu na 350 stupnjeva. Posudu za pečenje premažite maslacem ili stavite papir za pečenje.

    U velikoj zdjeli umiješajte zobenu kašu, šećer, prašak za pecivo i sol. U manjoj zdjeli umutite jaja te dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije. Dodajte mokre sastojke na suhe i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Umiješajte rastopljeni maslac i bademov maslac te ulijte smjesu u posudu.

    Pecite 35 do 40 minuta ili dok vrh ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite posudu iz pećnice i pustite da se malo ohladi, a zatim izrežite na kvadrate, malo poprskajte s kapljicom mlijeka ili vrhnja kako bi smjesa bila sočnija te posipajte nasjeckane bademe.

    Smokve narežite na pola ili na četvrtine. Zagrijte tavu i dodajte maslac. Stavite smokve u tavu i prelijte medom. Sve pospite cimetom i prstohvatom soli.

    Kuhajte smokve, miješajući ih, 5 do 6 minuta kako bi med i maslac stvorili sirupasti ljepljivi umak. Nakon što su smokve gotove, poslužite ih odmah na vrhu zobene kaše. Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Hrana koju kupujemo od 2030. više neće izgledati...

    Borba protiv 190 kilograma ambalaže koju svaki građanin EU proizvede godišnje je teška i mukotrpna. Novi propis kojeg je prihvatio EP nešto mijenja, ali...

    Ivan Shapovalov viceprvak države u hrvanju grčko-rimskim stilom,...

    Dvije medalje osvojili su članovi Hrvačkog kluba Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju grčko-rimskom stilom za mlađe dječake (U13) održanom proteklog vikenda u Sesvetskom...

    Još revijalna utakmica i za Šibenku je kraj...

    Košarkaši Šibenke neće igrati u doigravanju domaćeg prvenstva. Dubrava je pobjedom nad Cibionom osigurala osmo mjesto, posljednje koje vodi i play off, dok će...

    Prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka...

    Otprilike mjesec i pol dana prije kraja proljeća meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju prvu dugoročnu prognozu za ljeto. Ovaj se servis...

    NAJNOVIJE

    Hrana koju kupujemo od 2030. više neće izgledati isto

    Borba protiv 190 kilograma ambalaže koju svaki građanin EU proizvede godišnje je teška i mukotrpna. Novi propis kojeg je prihvatio EP nešto mijenja, ali...

    Ivan Shapovalov viceprvak države u hrvanju grčko-rimskim stilom, Petar Erceg brončani

    Dvije medalje osvojili su članovi Hrvačkog kluba Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju grčko-rimskom stilom za mlađe dječake (U13) održanom proteklog vikenda u Sesvetskom...

    Još revijalna utakmica i za Šibenku je kraj sezone, koja nikako nije za zaborav, treba je dobro zapamtiti da se nikad više ne ponovi

    Košarkaši Šibenke neće igrati u doigravanju domaćeg prvenstva. Dubrava je pobjedom nad Cibionom osigurala osmo mjesto, posljednje koje vodi i play off, dok će...

    Prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku

    Otprilike mjesec i pol dana prije kraja proljeća meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju prvu dugoročnu prognozu za ljeto. Ovaj se servis...