Šibenčani, psa od vrućine nećete spasiti šišanjem dlake!

Ilustracija/Arhiva

Udruga ‘Šibenske šape’ koja brine o napuštenim životinjama, na Facebook profilu podijelila je objavu sa stranice ‘Sve o psima’ u kojoj je detaljno objašnjeno kako vlasnici pasa čine pogrešku šišajući svoje kućne ljubimce u namjeri da će ih spasiti od vrućina.

‘Ovo je termogram djelomično obrijanog psa i pokazuje temperaturu tijela na dijelu gdje je dlaka i dijela koji je obrijan.

Na dijelu gdje je netaknuta dlaka, temperatura iznosi 24 stupnja, a na obrijanom dijelu je 30,8 stupnjeva. Ovaj termogram jasno pokazuje funkciju pseće dlake/krzna.

U ovom slučaju je razlika preko 6 stupnjeva, a to nije malo. Šišanjem nećete pomoći da se pas rashladi, čak šta više – smo ću mu još teže biti podnijeti visoke temperature.

Ako želite psu pomoći da se rashladi, skvasite mu stomak i šape. Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlijezde (osim na šapama). Umjesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg zraka preko površine jezika. Površinske krvne žile se šire dajući mu svijetlo-ružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge dijelove tijela. Što je jezik više isplažen, psu je toplije.

Odlična ideja po vrućini jest postaviti dječji bazen pun vode u kojem se pas kada želi može rashladiti’, piše u objavi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.