Hodanje zimi

Sedam razloga zbog kojih se itekako isplati krenuti u šetnju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iako nam hladnoća i niske temperature često služe kao opravdanje da se zatvorimo u kuću i provedemo vikend ispod dekice, prednosti zimskog hodanja, i za mentalno i za fizičko zdravlje, tolike su da ćete nakon čitanja ovog teksta poneko popodne na kauču, nadamo se, zamijeniti šetnjom u kojoj vas neće spriječiti niske temperature.

Svježi zrak i kretanje, a možda i malo sunca, korisni su za zdravlje i raspoloženje. No prije negoli počnemo pisati o benefitima zimskog hodanja, bitno je spomenuti da se za njega trebate dobro pripremiti.

1. Za početak – na sebe odjenite nekoliko slojeva odjeće kako biste se mogli prilagođavati trenucima u kojima se zagrijete ili ohladite. Bilo bi dobro i da gornji sloj odjeće bude otporan na vodu i vjetar, kao i da imate reflektirajući prsluk, posebno ako će vaše hodanje ući u noć, piše Zadovoljna.hr

2. Također, ne zaboravite rukavice, ako je potrebno na ruke stavite i dva para kako bi vam ruke bile na toplom. Kad se zagrijete, najlakše je jedan par skinuti. I nemojte hodati s rukama u džepovima jer na taj način utječete na ravnotežu.

3. Glavu pokrijte kapom, a lice i vrat ogrnite šalom. Pobrinite se i da je vaša obuća za zimske šetnje topla, vodootporna te da se ne kliže jer led zimi nije rijetkost.

4. Također, bitno je da u slučajevima velike hladnoće isplanirate aktivnost unaprijed. Razmislite što ćete raditi vani i koliko dugo planirate ostati, odnosno hodati, a razmislite i o najbržem putu do kuće za slučaj da vam ipak postane prehladno. Sa sobom ponesite vodu i mobitel, a stvari stavite u ruksak.

5. Ako će hodanje postati vaša zimska aktivnost, ne bi bilo loše da nabavite štapove za hodanje, pogotovo ako će vaš odabir biti neravan teren.

6. I pokušajte pronaći društvo koje će vas motivirati da vam šetnje ne budu jednokratna stvar, nego redovita aktivnost.

7. Prije izlaska obratite pozornost na temperature i vjetar koji može imati obmanjujući učinak jer utječe na osjet hladnoće, a što je vjetar jači, taj je osjet “niži” od stvarne temperature zraka.

Naprimjer, ako vjetar puše brzinom od 15 km/h, a vani je izmjerena temperatura 10 Celzijevih stupnjeva, osjet će biti kao da je osam. Ako na istoj temperaturi vjetar puše 100 km/h osjet će biti 4.

A sad krenimo na benefite koje zimsko hodanje ima na vas i vaše zdravlje:

1. Dizanje s kauča

Hodanje je jeftino i lako. Te dvije stvari neka vam budu prvi poticaj da njime zamijenite popodnevno ležanje na kauču.

Još bolji poticaj da se bacite na hodanje jest činjenica da su i znanstvenici uvidjeli čitav niz prednosti koje ima tek 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno, koja može biti umjerena ili jača, ovisno o vašim mogućnostima.

S druge strane, sjedilački način života koji uključuje kauč sa sobom nosi čitav niz negativnih posljedica. Manjak aktivnosti između ostalog povećava rizik od srčanog udara, a tu su i oslabjela cirkulacija, pretilost, gubitak mišićne mase, problemi s leđima…

2. Sagorijevanje kalorija

Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija jer vaše tijelo napornije radi da ostane zagrijano.

Jedna studija pokazalo je da vrijeme prevedeno na niskim temperaturama može povećati sagorijevanje kalorija i do 30 posto.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: