Ječam je iznimno zdrava žitarica, ali istovremeno i zapostavljena namirnica u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava. To je prava šteta jer ječam obiluje mnogim važnim nutrijentima – sadrži vitamine A, B, D i E, kao i mnoge minerale poput kalija, magnezija, cinka, željeza i fosfora, piše Zadovoljna
Riječ je o cjenovno pristupačnoj namirnici – kilogram ječmene kaše možete kupiti za sedam kuna, a zbog visokog postotka prehrambenih vlakana ona dobro zasićuje pa ćete njome uspješno nahraniti cijelu obitelj.
Ječmena kaša zvijezda je i ovog jednostavnog, finog i zasitnog variva koji možete skuhati za 20-ak kuna.
Sastojci:
500 ml pasirane rajčice
200 g ječmene kaše
150 g smrznutog graška
50 g kukuruza šećerca iz konzerve ili leda
1 luk
1-2 mrkve
2-3 češnja češnjaka
1,5 litara vode
1-2 povrtna kocka
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na komade zajedno s očišćenim kockicama mrkve.
2. Kad povrće omekša, dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
3. Podlijte povrće pasiranom rajčicom i vodom u kojoj ste rastopili povrtnu kocku. Dodajte ječmenu kašu i začine po želji. Pustite da tekućina zavrije, potom smanjite temperaturu na umjereno i kuhajte oko pola sata, odnosno dok ječmena kaša ne omekša.
4. Kad je ječmena kaša skuhana, dodajte grašak i kukuruz šećerac i kuhajte još koju minutu.
5. Kušajte jelo i začinite po ukusu.
6. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako ne možete bez mesa, u ovo varivo možete dodati i nešto piletine ili slanine, no imajte na umu da će ti dodaci povećati cijenu cjelokupnog ručka. Na kraju kuhanja možete obogatiti okus s malo naribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira te dodati žlicu kiselog vrhnja.