Više

    Prefini talijanski desert od samo 3 sastojka

     

    Slatko vino, jaja i šećer sve je što vam treba za gustu, mirisnu i neodoljivu kremu koju možete poslužiti s piškotama, posipati čokoladnim mrvicama, koristiti kao nadjev za palačinke ili poslužiti u visokim čašama s omiljenim voćem.

    Ljeti osvježava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione grije poput zagrljaja. Prema nekim teorijama Zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako izgledniji scenarij uključuje redovnika San Pasqualea iz Torina koji je u 16. stoljeću opojnu kremu „prepisivao“ kao recept protiv umora, kada bi se žene tužile na bezvoljne muževe, piše portal Punkufer

     

     

    Još jedan od mogućih očeva recepta bi mogao biti Giovanni Baglioni, poznat kao Zvan Bajòun koji je navodno smislio zabaione posve slučajno kada je tijekom rata vojnicima pripremio jelo od jedinih dostupnih sastojaka. U njegovom slučaju nije se radilo o kremi nego o juhi koja je okrijepila trupe.

    U Veneciji se zabaione najčešće posluživao kao hladno osvježenje, a renesansni chef Bartolomeo Scappi recept je oplemenio cimetom, ali i neutralnim pilećim temeljcem te maslacem. U 17. stoljeću u zabaione su se počele dodavati i pistacije.

    3 žumanjka
    3 žličice šećera
    Prema izboru: marsala, muškat ili porto

    Priprema:

    1. Odvojite žumanjke i stavite ih u posudu u kojoj ih možete kuhati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmjerite količinu vina za recept. U polovicu slomljene ljuske jajeta do polovice ulijte vino pa ga dodajte žumanjcima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine, pa ih stavite da se kuhaju na pari.

    2. Žumanjke zagrijavajte postepeno da se ne bi zgrušali. Lagano miješajte na pari dok ne dobijete gustu i glatku kremu. Trebat će od 5 do 10 minuta.

    3. Ako kremu želite poslužiti hladnu posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom pa miješajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...