Zapienkanka

Poljska pizza: Recept za omiljeno brzinsko jelo iz osamdesetih



Foto: Myslnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zapienkanka zvuči kao jelo uz koje bi bilo dobro nešto popiti, no Poljaci je čeće jedu kako bi se otrijeznili, nakon izlaska – ili izliječili mamurluk. Taj otvoreni sendvič s gomilom rastopljenog sira, pirjanih gljiva i kečapa Poljake podsjeća na osamdesete, kad su kao klinci veselo žvakali svoj komad zapiekanke – nešto poput kruha i parizera ili paštete kod nas. U komunizmu se kuhalo s onime čega je bilo u kući pa su se mirisi jednostavnih toplih sendviča redovito uvlačili u zavjese, piše Punkufer.hr.

Kao što to inače biva, najbolje zapiekanke u Poljskoj naći ćete u nekim opskurnim kioscima, a ne u turističkim ulicama. Dobra polazišna točka za otkrivanje zapienkanke je Krakow i povijesna četvrt Kazimierz. Posljednjih godina zapiekanke se vraćaju na uličnu gastroscenu, ali u novom ruhu.

Moderne zapiekanke puno su ušminkanije verzije jednostavnog jela iz djetinjstva. Na njima se može naći svakojakog mesa i povrća, pa čak i kolutova ananasa – no takve se inovacije Poljacima ne mogu mjeriti s nostalgičnim kruhom s gljivama, sirom i kečapom u kojem su uživali dok još nije bilo pizze, hamburgera i sushija na svakom koraku.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.