Trudnoća u studentskim danima za danas 33-godišnju Tonku Radić Čobanov iz Rogoznice značila je prekretnicu u životu. Sebi bi, kaže, tada dala jedinicu iz znanja o kuharstvu, a danas je strastvena zaljubljenica u slastičarstvo i kuhinju koja s pratiteljima rado dijeli svoje recepte i fotografije s putovanja na lifestyle profilu ‘Tonkina kužina’.
– Kada sam sa 21 godinom na fakultetu ostala trudna, nisam znala doslovno pofrigati jaje. Bilo je ‘Drž nedaj, zovi mater’, malo sam istraživala po internetu usput i tako je sve krenulo. Za kolače sam znala jedino pjenasto umutiti žumanjac, a kad ostale sastojke treba dodati, nisam pojma imala. Bila je to prava jedinica iz znanja – prisjeća se kroz smijeh 33-godišnja Tonka.
Vrijeme je učinilo svoje, a pomoć svekrve i majke spašavala ju je u bilo kojem trenutku. Iz ‘mora kuhati’ Tonka je polako shvaćala da ‘voli kuhati’.
– Prvi uspjeh na koji sam bila jako ponosna bilo je kada sam skuhala sama kompletan ručak, od predjela do deserta. Tada mi je cilj počeo biti maknuti se od osnovnog recepta i pomalo ubacivati svoje elemente u njega i tu sam polagano otkrivala tajne slastičarstva – govori Tonka.
Slastice joj je, kaže, najdraže spremati. Startala je s tradicionalnim receptima i pripremom kolača uz koje je odrastala gledajući majku kako ih sprema, a onda je počelo eksperimentiranje.
– Opuštaju me, a opet mi dozvoljavaju da pustim maštu i kombiniram nešto što dosad nisam. Obožavam slatko, veliki sam gurmani. Cheesecake mi je definitivno najdraži od svih kolača, ali onaj u kojeg ide gin i bijela čokolada. Savršena kombinacija, ne peče se, brzo je gotov i tko god ga je probao, oduševio se – otkriva.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zbog obiteljskih obaveza i raznih aktivnosti na kojima sudjeluje u sklopu Caritasa, Tonka jednom tjedno pronađe vremena za opuštanje u kuhinji. Ali blagdansko vrijeme za nju znači i više vremena provedenog u kuhinji.
– Svake nedjelje do Božića planiram sa svojim pratiteljima dijeliti po jedan recepet za blagdanski kolač. Prvi na redu je panettone, a onda slijedi cheeesecake s podlogom od medenjaka. To je, inače, tradicionalna torta na mom stolu za Božić, i nju bih preporučila svima da je probaju – kaže Tonka.
Bit će tu i fritula, orahnjače, raviola s pistacijem… Za svakoga ponešto. Ljubav prema kuhinji Tonka planira ‘zapečatitit’ i doškolovanjem za slastičarku, pa bi se njezine kreacije uskoro mogle naći i na meniju obiteljskog restorana California u Rogoznici.