Čokoladni truffle omiljene su čokoladne poslastice food blogerice Nine Mrvice.
– Toliko su profinjene i lijepe, a u drugu ruku su toliko jednostavne i relativno brze za izradu. Ono što mi je posebno lijepo je što ih možete raditi u toliko različitih varijanti i prilagoditi trenutnim željama. Mogu vam biti kao dio ukrasa za tortu, predivan su poklon i savršen ukras na stolu. Možete ih raditi bez pečenja, koristeći mljevene čokoladne kekse po želji, možete koristiti ostatak biskvita od torti ili ispeći svoj čokoladni biskvit. Također, truffle možete uvaljati u kakao prah umjesto da ih umačete u čokoladu – pojašnjava Nina koja ih je ovog puta radila s omiljenim čokoladnim biskvitom.
ČOKOLADNI TRUFFLE
SASTOJCI
- 100 g glatkog brašna
- 125 g šećera
- 25 g kakaa
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 50 g ulja
- 1 jaje L veličine
- 95 g mlijeka
- 95 g kipuće vode
- 7 g instant kave ili jedan espresso
DODATNO
- 60 g sirnog namaza
- 250 g čokolade za kuhanje – 100 g za smjesu i 150 g za umakanje
- malo mlijeka – po potrebi
- 50 g čokolade za dekoriranje po želji, ja sam koristila tamnu
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje okvirnih dimenzija 20 x 15 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- Sve suhe sastojke osim instant kave stavite u posudu i pomiješajte ih. Dodajte im ulje i mlijeko te sve dobro izradite mikserom. Dodajte jaje i nastavite miksati.
- Sada dodajte vrelu vodu pomiješanu s instant kavom ili espressom.
- Biskvit pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit malo prohladite prije formiranja loptica.
TRUFFLE
- Otopite svu čokoladu na pari pa je stavite po strani. Biskvit razmrvite. Možete se koristiti sjeckalicom za hranu ili ga razmrviti prstima.
- Razmrvljenom biskvitu dodajte 100 g rastopljene čokolade, ostalo ostavite za umakanje. Dodajte i sirni namaz. Pomoću špatule povežite sva sastojke u kompaktno tijesto. Ako vam djeluje suho dodajte malo mlijeka.
- Od dobivenog tijesta formirajte loptice težine 10-12 g. Po želji možete i veće. Pripremite papir za pečenje na kojem će vam se loptice sušiti.
- Svaku lopticu uronite u rastopljenu čokoladu pomoću vilice. Neka vam se malo ocijedi prije stavljanja na papir za pečenje.
- Kada ste uronili sve loptice, ostavite ih na papiru dok se čokolada ne stisne i osuši.
- Na pari zagrijte malo čokolade za kuhanje, možete koristiti bijelu, mliječnu ili tamnu čokoladu.
- Rastopljenu čokoladu prohladite pa je stavite u slastičarsku vrećicu. Koristite nastavak za pisanje ili napravite malu rupicu na vrećici. Pomoću vrećice prošarajte čokoladu po gotovim truffle lopticama.
- Ostavite da se i ona osuši do kraja.
- Šibenski Centar za socijalnu inkluziju pomaže nezaposlenim osobama da se uključe na tržište rada - 7. ožujka, 2021. 11:42
- Zahvaljujući europskom novcu Društveni centar Šibenik prepun je aktivnosti za mlade - 20. veljače, 2021. 11:22
- Vrtić Osmijeh jedini u Šibeniku europskim novcem osigurao produljeni boravak djece - 26. siječnja, 2021. 12:10
- Palacin će biti najsuvremeniji studentski dom u Hrvatskoj, ali i šire - 30. prosinca, 2020. 12:49
- Infektolog Željan Antulov prvi je u našoj županiji primio cjepivo protiv Covid-19: ‘Ne moramo se bojati, samo hrabro’ - 27. prosinca, 2020. 19:14
- Prema izvješću veterinarske inspekcije u šibenskom azilu ugiba svaki peti pas, direktor zatečen: ‘Provjerit ćemo’ - 27. srpnja, 2020. 12:07
- Posebna posjetiteljska ponuda: Ako posjetite NP ‘Krka’ ostvarujete popust za posjet sv. Nikole - 14. srpnja, 2020. 08:34
- FOTO Artionica Mersad Berber oduševila šibenske mališane: ‘Vidimo se i na 61. MDF-u’ - 11. srpnja, 2020. 10:32
- Antonela je do sada vaše omiljeno cvijeće pretvarala u nakit, a sad je odlučila izrađivati i cekere - 6. lipnja, 2020. 12:05
- Poznato lice sa šibenskih ulica više nećete viđati u uniformi - 2. lipnja, 2020. 11:25