Više

    Pravi ljetni ručak

    Nina Mrvica donosi vam recept za orzotto s gljivama

     

    Orzotto je jelo poput risotta, samo što se ne radi s rižom već s ječmom. Jednostavno je za pripremu i može se kombinirati s različitim sastojcima poput povrća, mesa… Nina Mrvica danas vam donosi svoj recept.

    Ječam je kao cjelovita žitarica iznimno hranjiv te se preporučuje u ishrani, razlog više da ga što češće koristite.

    Orzotto s gljivama je jedan od mojih najdražih orzotta. Za njegovu pripremu vam treba par sastojaka i svega 20-ak minuta. Ovo jelo spada u ona brza, kuhana jela koja možete spremiti i usred užurbanog tjedna.

    Ja ječam namočim preko noći kako bi se skuhao na vrijeme, u protivnom će mu trebati mnogo više. Svakako vam savjetujem da koristite temeljac, povrtni, pileći, onaj od kostiju i sl. Ako nemate temeljac tada koristite vodu. Pazite da vam bude ugrijan (temeljac ili voda) i da ga takvog postepeno dodajete orzottu.

    Uživajte u ovom jednostvanom i preukusnom jelu.

    ORZOTTO S GLJIVAMA

    SASTOJCI

    • 200 g ječma namočenog preko noći
    • 400 g gljiva po izboru (šampinjoni, lisičarke)
    • 1 glavica luka
    • 2 češnja češnjaka
    • 0,5 – 0,7 l povrtnog temeljca ili vode
    • 50 g maslaca
    • 35 g parmezana
    • sol, papar, peršin

    PRIPREMA

    1. Ječam potopite u vodi i ostavite preko noći.
    2. Luk sitno iskidajte pa ga na malo ulja dinstajte dok ne postane staklast. Za to vrijeme gljive prebrišite i iskidajte na tanke fete. Povrtni temeljac ugrijte, ako koristite vodu neka vam bude topla.
    3. Luku dodajte usitnjeni češnjak, kratko promiješajte pa dodajte gljive. Pojačajte vatru pa dodajte procijeđeni ječam. Neka vam se sve skupa pirja dok gljive ne omekšaju, nekih 5-7 minuta.
    4. Postepeno dolijevajte ugrijani povrtni temeljac uz stalno miješanje. Posolite i popaprite.
    5. Orzotto bi trebao biti gotov za 20-ak minuta, odnosno kad je ječam gotov.
    6. Na kraju dodajte parmezan i maslac te ih dobro umiješajte u orzotto.
    7. Orzotto pospite sjeckanim svježim peršinom i poslužite odmah.

    Dobar tek!

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...