Ne gubite kilograme? Alkohol bi mogao biti problem

Među najdražim nam je tehnikama za opuštanje čaša vina ili piva nakon posla. Mnoge su ohrabrila istraživanja koja dokazuju da je povremena konzumacija alkohola zdrava pa tako vino smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Međutim, priča nije crno-bijela pa je tako alkohol u velikoj mjeri povezan s mršavljenjem i težinom. Želite li izgubiti nekoliko kila, prvo se ostavite najdraže vam opuštajuće čašice.

Evo u čemu je stvar, piše rtl

1. Alkohol su prazne kalorije

Alkoholna pića predstavljaju tzv. prazne kalorije odnosno kalorije koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Ne okrepljuju vaše tijelo niti mu pružaju minerale i vitamine, ali zato imaju visok broj kalorija. Čaša vina sadrži 150 kalorija pa su tako tri čaše već jednake obroku, vaše tijelo neće dobiti ništa od toga.

2. Tijelo automatski pohranjuje višak glukoze

Broj kalorija nije jedini problem alkoholnih pića. Kada pijemo alkoholne napitke, naše tijelo koristi upravo alkohol kao primaran izvor energije, a tek onda druge elemente koje smo unijeli u tijelo. Višak glukoze i lipida odmah se sprema u masno tkivo kao rezerva.

3. Ima loš učinak na organe

Poznato je da alkohol ima loš utjecaj na naše tijelo i funkcionalnost naših organa, a pogotov na jetru. Jetra je zaslužna za filtriranje štetnih i nepotrebnih tvari koje unesemo u tijelo te za metabolizaciju masti, ugljikohidrata i proteina. Pretjerana konzumaicija alkohola poremećuje rad jetre koja koja počinje ‘spremati’ umjesto razgrađivati ugljikohidrate i masti.

 

4. Djeluje na naše hormone

Poznato je da alkoholna pića u pretjeranoj konzumaciji djeluju jako na hormone u našem tijelu, a pogotovo na testosteron. Ovaj je hormon zaslužan za razvoj mišića i održavanje tjelesne mase te sagorijevanje masti. Poremećene razine testosterona mogu uzrokovati loš san, visoki tlak, visoke razine šećera u krvi, ali i višak tjelsne težine kojeg se teško riješiti.

5.  Usporava tijelo

Osim što usporava mentalne sposobnosti, alkohol usporava i cijelo tijelo i procese koji se u njemu odvijaju. Značajno usporava tzv probavne ‘sekrecije’ i brzinu kojom hrana putujem probavnim traktom. Probavni sokovi razgrađuju hranu na nutrijente i omogućuju tijelu da izvuče što više dobrih elementara iz nje pa tako zbog alkohola tijelo ne dobiva sve pto mu treba.

Znači li to da se moramo potpuno ostaviti alkohola?

Idealno bi bilo kada alkohol ne bi konzumirali uopće, ali ponekad društveni život to ne dopušta. Postoje pića koja ipak u sebi nose manje kalorije i ‘lakša’ su tijelu za procesuirati.Umjesto šećerom zasićenih pića konzumirajte gin, viski, vodku ili brandy. Međutim, ovo su jaka alkoholna pića koja se mogu piti u malim količinama jer imaju veću količinu alkohola u sebi pa budite oprezni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.