'Bake me' ima genijalan recept

Napravite gözleme, turske slane palačinke po receptu Nine Mrvice i raspametite goste!

Nina Mrvica/Bakeme.com.hr

Gözleme su turske palačinke, odnosno flatbead koji se najčešće radi sa špinatom i feta sirom. Jednostavne su za pripremu i zaista jako ukusne. Popularna šibenska food blogerica Nina Mrvica ih ponekad puni s gljivama i špinatom ili sa zeljem. Bilo koja od tih kombinacija je jako ukusna.

Tijesto za gözleme je prilično jednostavno. Brašno, sol, voda, malo kvasca i maslinovog ulja. Ja ih radim koristeći klasičan recept za tijesto s kojim često radim pizze i grissine ali ovdje koristim manje kvasca. Ovako pripremljene slane palačinke možete poslužiti za doručak ili popodnevno druženje s prijateljima, piše Nina na svom blogu ‘Bake me’.

TIJESTO

  • 300 g manitoba brašna ili glatkog brašna
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 175 ml mlake vode
  • 3 žlice maslinovog ulja

NADJEV

  • 300 g špinata, možete koristiti i zelje po želji
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 g feta sira
  • maslinovo ulje

PRIPREMA

U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, suhi kvasac i sol. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko i sjajno tijesto koristeći se metalnim nastavkom za tijesto na električnom mikseru ili rukama.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da odmori 45 minuta do sat vremena.

Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi na malo maslinova ulja kratko prepržite češnjak. Dodajte oprane i očišćene listove špinata. Kada vam listovi “uvenu” maknite lonac s vatre. Špinat prebacite u zdjelu pa mu dodajte komadiće feta sira i sve dobro pomiješajte.

Nakon što je odmorilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu pologu i podijelite na 4 jednaka dijela.

Svaki dio razvaljajte što tanje, postavite nadjev na jednu polovicu tijesta pa ga preklopite s drugom polovice i zatvorite rubove (presavinite ih).

Ugrijte tavu s debljim dnom na srednje jakoj do jakoj vatri. Dodajte kap maslinovog ulja pa gözleme pržite po dvije minute sa svake strane.

Gözleme poslužite tople.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.