'Bake me' ima genijalan recept

Napravite gözleme, turske slane palačinke po receptu Nine Mrvice i raspametite goste!

Nina Mrvica/Bakeme.com.hr

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gözleme su turske palačinke, odnosno flatbead koji se najčešće radi sa špinatom i feta sirom. Jednostavne su za pripremu i zaista jako ukusne. Popularna šibenska food blogerica Nina Mrvica ih ponekad puni s gljivama i špinatom ili sa zeljem. Bilo koja od tih kombinacija je jako ukusna.

Tijesto za gözleme je prilično jednostavno. Brašno, sol, voda, malo kvasca i maslinovog ulja. Ja ih radim koristeći klasičan recept za tijesto s kojim često radim pizze i grissine ali ovdje koristim manje kvasca. Ovako pripremljene slane palačinke možete poslužiti za doručak ili popodnevno druženje s prijateljima, piše Nina na svom blogu ‘Bake me’.

TIJESTO

  • 300 g manitoba brašna ili glatkog brašna
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 175 ml mlake vode
  • 3 žlice maslinovog ulja

NADJEV

  • 300 g špinata, možete koristiti i zelje po želji
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 g feta sira
  • maslinovo ulje

PRIPREMA

U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, suhi kvasac i sol. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko i sjajno tijesto koristeći se metalnim nastavkom za tijesto na električnom mikseru ili rukama.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da odmori 45 minuta do sat vremena.

Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi na malo maslinova ulja kratko prepržite češnjak. Dodajte oprane i očišćene listove špinata. Kada vam listovi “uvenu” maknite lonac s vatre. Špinat prebacite u zdjelu pa mu dodajte komadiće feta sira i sve dobro pomiješajte.

Nakon što je odmorilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu pologu i podijelite na 4 jednaka dijela.

Svaki dio razvaljajte što tanje, postavite nadjev na jednu polovicu tijesta pa ga preklopite s drugom polovice i zatvorite rubove (presavinite ih).

Ugrijte tavu s debljim dnom na srednje jakoj do jakoj vatri. Dodajte kap maslinovog ulja pa gözleme pržite po dvije minute sa svake strane.

Gözleme poslužite tople.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.