Više

    Na tanjuru za 10 minuta: Recept za kalorični doručak s kojim se mršavi

     

    Ne preskačite doručak ako želite smršavjeti ili održati postojeću kilažu, osnovno je nutricionističko pravilo. U topljenju kilograma niti jedan stručnjak ne predlaže gladovanje. Naprotiv, savjetuje se uravnotežena prehrana bogata cjelovitim namirnicama, a pogotovo bjelančevinama.

    Provedena su istraživanja koja su dokazala da konzumacija kuhanih ili poširanih jaja u rano jutro učinkovito zasićuje organizam. Zasitan doručak direktan je razlog zbog kojeg je većina ispitanika tijekom dana pojela oko 400 kalorija manje nego kad su dan započinjali nekom drugom namirnicom.

    Dakako, pozitivne učinke jaja osjetili su samo oni ispitanici koji su konzumirali jaja s minimalnom količinom masnoće. Primjerice, stotinu grama kuhanog jaja ima oko 150 kalorija, dok ista količina jaja pečena na jednoj žlici ulja ima 280 kalorija. Zapitajte se, koliko ste puta pekli jaja koristeći odokativnu metodu ulijevanja ulja u tavu?

     

     

    Ako nemate posuđe za pečenje hrane bez ulja ili ne želite mjeriti masnoće na žlicu, a zainteresirani ste za gubitak nekoliko kilograma, možda je najbolje držati se najzdravijih metoda termičke obrade jaja – kuhanja ili poširanja.

    Poširanje je proces kuhanja razbijenog jaja u vrtlogu vruće vode. I ne, nije tako komplicirano kako zvuči.

    KAKO POŠIRATI JAJE?

    1. Zagrijete vodu u dubljem loncu.

    2. Razbijte jaje i stavite ga na plitki tanjurić.

    3. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na najmanje. Kuhačom napravite vrtlog u sredini vode u loncu.

     

     

    4. U vodu dodajte jednu do dvije žlice alkoholnog ili jabučnog octa.

    5. Pažljivo ubacite razbijeno jaje u sredinu kipuće vode.

    6. Kuhajte jaje otprilike tri minute, odnosno dok ne postane bijelo i tvrdo izvana, ali tekuće u sredini.

    YouTube videu Downshiftology pogledajte kako se poširaju jaja.

    Iskoristite novonastalo znanje o poširanju za ovaj jednostavan i ukusan doručak od kojeg ćete smršavjeti.

    SASTOJCI ZA DORUČAK: 
    1 kriška integralnog kruha
    1 poširano jaje
    ½ avokada
    1 žlica svježe iscijeđene limete ili limuna
    sol i papar po želji

    PRIPREMA:
    1. Tostirajte kruh.

     

     

    2. Zgnječite polovicu avokada vilicom, pomiješajte ga s limunovim sokom, dodajte sol i papar po želji.

    3. Avokadom premažite tost, a preko svega stavite poširano svježe jaje. Dobar tek!

    SAVJET PLUS:
    Umjesto poširanih jaja možete se poslužiti i kuhanim jajima, a umjesto kruha sve zajedno poslužiti na kriški prepržene šunke, piše portal Zadovoljna

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...