U Azimutu

Marina Uzelac predstaviti će se šibenskoj publici izložbom ‘Sito i Otisak’, a Ivan Ščapec svojim novim projektom Eine nastavlja koncertnu sezonu nevidljive scene

Arhiva/ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Marina Uzelac  predstaviti će se šibenskoj publici izložbom u Azimuta ‘Sito i Otisak’ , a Ivan Ščapec će sa svojim novim projektom Eine nastaviti  koncertnu sezonu nevidljive scene. Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak s početkom u 20 sati.

Ako pratite domaću nezavisnu glazbenu scenu, teško ste mogli promašiti  Marine Uzelac na regionalnim glazbenim portalima i na društvenim mrežama. Posebno to vrijedi za one koji vole kvalitetnu koncertnu fotografiju. Uzelac ili kako ju je netko od domaćih glazbenika iz njezinog najužeg kruga nazvao Vizuelac – posljednjih je godina postala kroničarka domaće nezavisne scene. No Marina nije samo talentirana djevojka s fotoaparatom u ruci koja bilježi najljepše koncertne trenutke. Ona je  profesionalno vezana i za režiju. Kao redateljica potpisuje neke od najzanimljivijih i nagrađivanih video spotova glazbenika poput Seine, Klinika Denisa Kataneca, Eine, Artan Lili, Nežni Dalibor, Koala Voice…

‘Sito i otisak’ je eksperimentalna serija fotografija koja se kroz korištenje starih 35mm slajdova poigrava sa duplom ekspozicijom na intuitivan način.Proces dobijanja duple ekspozicije odvija se kompletno unutar fotoaparata.Sam slajd nevidljiv je za oko u momentu fotografiranja i samim tim je neizvjesno gdje će objekt završiti kada se film razvije.

U ovoj ‘duploj neizvjesnosti’ u kojoj je već tehnika analogne fotografije sama po sebi iščekivanje slike, proces neizvjesnosti se dodatno pojačava prisustvom slajda koji pored preklapanja predstavlja i barijeru svjetlu koja ulazi u kameru i time onemogućava oslanjanje na svjetlomer tijekom fotografiranja.

Serija fotografija se bavi prostorom preklapanja slika u kojem autor odabire slike koje će se preklopiti ali ne i način na koji se to bude odigralo.

Marina Uzelac je rođena 1991. u Pančevu. Završila je filmsku režiju na Akademiji Umetnosti u Beogradu. Fotografijom se bavi od srednje škole. Radila je na mnogim igranim i dokumentarim filmovima. Posljednjih godina se pretežno bavi režiranjem i snimanjem muzičkih spotova u različitim tehnikama od igranih do animiranih.

U petak je na rasporedu Eine, osamljeni projekt Ivana Ščapeca, autora prisutnog na sceni već desetak godina u različitim inkarnacijama (Seine, Vlasta Popić, litl itali, Chubakina Baka).

Svaki put kad buka bude preglasna, Ščapec se stišava u svoj mali prostor da hvata dah. Projekt bez ambicija, želje za utiskom, prilagođen tihim prostorima i nježnoj pažnji. Počeo je s jednim kratkim izdanjem naslovljeno “Dva” te pjesmom “Sve” u suradnji s režiserkom Marinom Uzelac, prikazujući mučan bitak riba u ribarnici. Krajem 2018. izdaje još jedno kraće izdanje u open-source formatu pod nazivom “Sega” koje tematizira kulturu kao otvoreni kod, nasuprot naivne sistemske paradigme vlasništva nad metafizičkim. Početkom 2020. izdaje EP pod nazivom “Prepiske” koje čine prijevodi dviju anglofonih pjesama, a u proljeće 2021. sa svojom pjesmom “Misao” našao se i na kompilaciji zagrebačke scene “Zagreb Calling”.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.