Maja je rimska božica polja i plodova

Maje danas slave imendan: Otkrijte značenje imena koje podsjeća na proljećeFoto: FOTO Pixabay
FOTO Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na dan 25. ožujka imendan slave Maje. Radi se o imenu koje ima više značenja, ali i više je datuma u godini na koje Maje slave imendan. Jedan od njih je današnji.

Kada su u pitanju razna značenja, između ostalog, Maja je rimska božica polja i plodova koja se povezuje s proljećem, a po njoj je nazvan peti mjesec u godini (maj, svibanj).

Prema još jednom tumačenju, ime Maja ima podrijetlo u grčkoj mitologiji i dolazi od grčkog imena Μαῖα, a ona je pak bila jedna od sedam Atlantovih i Plejoninih kćeri. Bila je najstarija, najljepša, ali i najsramežljivija. U nju se, kaže mitologija, zaljubio bog Zeus, kojem je rodila sina, boga Hermesa.

Tu nije kraj tumačenjima imena Maja. Prema nekim etimolozima, ime je izvedeno iz indoeuropskog korijena meg, koji znači ‘velik’, a prema drugima korijen imena je ma, što znači ‘dobra majka’.

U hindu mitologiji Maja je božica iluzije i nestvarnoga, a samo ime znači upravo ‘iluzija’, piše portal Zadovoljna

Maja je između ostalog i čest nadimak za Marije, a kada čuju ovo ime, mnogi odmah pomisle i na Pčelicu Maju, ali i na Maju, junakinju popularne serije slikovnica.

POPULARNO IME

Ime Maja u Hrvatskoj je jako popularno, a posebno popularno bilo je između 1978. i 1984. godine. U zemlji živi više od 20 tisuća tih imenjakinja. Maja je jedno od imena koje asocira na proljeće i u sebi nosi živost ovoga godišnjeg doba, a ime Maya popularno je i na svjetskoj razini.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.