Šibenčani su u posljednje vrijeme ‘poludjeli’ za kuhanjem, a sve zahvaljujući kulinarskim radionicama ‘Keep it simple’ koje u Narančastoj zgradi organiziraju Takeover ekipa zajedno sa Udrugom Mladi u EU.
Radionice su besplatne, broj sudionika je limitiran, a koliko su svi željni naučiti nešto novo govori i činjenica da je ovdje potrebno imati brži prst nego na ‘Milijunašu’. Dosad su održane tri radionice pod voditeljskom palicom Dajane Skoćić i Martine Ristić Stipandžije koja nam je otkrila da su zbog veliko interesa Šibenčana ostali šokirani,
– Iza nas su zapravo već četiri radionice, no prva je bila božićna, izrada božićnih keksića, a ta je već poprilično jako odjeknula. Tražilo se mjesto više i uopće nismo to očekivali. Zapravo smo još uvijek pomalo šokirani koliko je velik odaziv – priča nam Martina, mlada mama entuzijastica sa šest godina aktivnog rada u kuhinji.
Njezina kulinarska priča počela je 2012.godine avanturom u showu ‘Masterchef’, a nastavila se prvim poslovima u restoranskim kuhinjama, preko kuhanja za privatne klijente do vođenja, otvaranja slastičarne te chefice restorana. Skrasila se kao slastičarska u D-resortu, sretna na svojem radnom mjestu, gdje lovi znanje, iskustvo i jednostavno uživa. Većinom samouka, bez neke prave kuharske škole, no dobrih vještina i želje da ljudima pokaže da je kuhanje, a pogotovo slastičarstvo zapravo jako jednostavno te kako uz par osnovnih trikova možete zadiviti svoje najmilije.
Na radionice se odazvala jer joj je želja da se svi dobro zabave i razmijene trikove.
– Sanja Lydia, organizatorica Takeovera je moja dobra, dugogodišnja prijateljica, još u zimu 2018. pričale smo o nekakvoj radionici kuhanja, a sad su se stvari jednostavno poklopile da to i ostvarimo. Očekivali smo druženje i podjelu znanja, a ispalo je sto puta bolje od toga. Dajanu i mene je radionica zaista jako usrećila jer smo mogle s ljudima podijeliti neke male trikove u kuhinji i olakšati im svakodnevno kuhanje. Nadam se da u tome i uspijevamo – iskreno će Martina.
A u tome svakako uspijevaju jer čim se objavi najava za radionicu, one se popune odmah. Ljudi doslovno čekaju kad će, priča nam, a njima je žao što ne mogu primiti sve.
– Uvjeti i vrijeme nam to ne dopuštaju. Organizacija ovakvih radionica zahtijeva puno truda i vremena, priprema i smišljanje recepta, nabava namirnica, donošenje i priprema opreme, zaista nam nije lako, no trudimo se maksimalno. Sad smo već i prijatelji s nekim polaznicima i uvjerila sam se da je istina ona poznata ‘ljubav ide kroz želudac’ – priča nam Martina na čijim radionicama ekipa doslovno nosi bilježnicu kako bi zapisali sve korisne savjete.
Radionice nose naziv ‘Keep it simple’ i upravo takva je i hrana koju pripremaju – jednostavna sa svakodnevnim namirnicama dostupnim svima. Radionice su dinamične i interaktivne, a Dajana i Martina imaju svoje radne jedinice na kojima paralelno pripremaju po dva jela, ovisno o temi. Ekipa sjecka, miješa i radi sve ostale stvari dok ih njih dvije provode kroz postupke.
– Dio namirnica nam financira udruga ‘Mladi u EU’ koja osigurava i prostor i oni su jednako zaslužni za ove radionice kao i mi ostali. Hvala im na tome. Recepte objavljujemo na društvenim mrežama, ljudi ih kuhaju, šalju slike, pitaju još za neke savjete. Dosad smo kuhali juhe, salate, rižote i pašte, prešli smo na ribu i meso, a još nas očekuju slastice – otkriva nam naša sugovornica.
Bit je, kao što je već spomenuto, pokazati da priprema jela ne mora biti skupa i komplicirana i pokušavaju ohrabriti ljude da se ne boje kuhanja, da se zaigraju i budu otvoreni za nove stvari i namirnice.
– Šibenčani su svjetski, a u kužini plivaju ka’ ribice! Vidi se da smo grad bonkulovića! Ja sam zaista sretna što sam dio ove priče, što ponosno ističem da je Šibenik moj grad i da potpomažem ideji da Šibenik živi cijelu godinu. Mi to možemo, samo nek’ je ovakvih ideja i projekata, bilo bi super kad bi netko i ovu našu radionicu primijetio i još nas malo pogurao pa da ovakve radionice radimo češće. I za kraj, kuhajte ljudi i družite se što više oko stola, hrana zaista spaja ljude – Martinina je poruka.