Tuna je odličan izvor proteina – bez obzira na to jedete li ovu ribu svježu ili konzerviranu. U 100 grama tune nalazi se oko 26 grama proteina, ali i dosta omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i krvožilnog sustava, piše Zadovoljna.hr.
Kada je vani vruće i ne da vam se kuhati, tuna u konzervi sjajan je odabir. Od nje možete napraviti namaz, dodati je u sendvič ili tortilju. Tortilja s tunom i povrćem brzi je ručak pun proteina koji se može složiti u svega pet minuta.
Sastojci za tortilju s tunom i povrćem:
1 tortilja
1 manja konzerva tune
1 manja rajčica
½ paprike
½ avokada
½ čajne žličice češnjaka u prahu
malo limunova soka
sol i papar po želji
svježi peršin po želji
Priprema tortilje s tunom i povrćem:
Tortilju stavite na ravnu površinu, pa na nju dodajte polovicu avokada. Vilicom zgnječite avokado i začinite ga solju, paprom, češnjakom u prahu i malo limunova soka. Ocijedite tunu od ulja ili salamure i raspodijelite je po avokadu. Očistite i nasjeckajte rajčicu i papriku i dodajte ih u tortilju. Po želji možete dodati i malo svježeg peršina ili korijandra. Ako želite pojačati vrijednost bjelančevina u obroku, u tortilju dodajte i kuhani grah iz konzerve, leću ili slanutak. Zarolajte tortilju i uživajte u brzom ručku.