'Najveća škola bila mi je ilustracija slikovnice naše sugrađanke'

Ilustracije ove kreativne Šibenčanke oduševit će vas, a uskoro realizira i novi projekt zidnih tapeta ‘Chicha micha’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenčanka Katarina Matković od malih nogu gajila je ljubav prema brojnim vrstama umjetnosti, a danas je, osim što u džepu ima diplomu Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, izvrsna ilustratorica čije digitalne ilustracije krase brojne slikovnice i hvalevrijedne projekte.

– Nakon završetka srednje glazbene škole i šibenske gimnazije, obrazovanje sam nastavila u Zagrebu na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer Vizualne komunikacije. Nakon studija sam radila u nekoliko manjih agencija , uglavnom vezanih uz digitalni marketing, ali sam uz to radila i kao freelancer te sam nakon nekoliko godina iskustva odlučila otvoriti vlastiti obrt za dizajn i ilustraciju, KHEI. S obzirom da mi je većina klijenata u Zagrebu, dosta sam tamo, ali dolazim i u Šibenik, što zbog posla, ali i jer se zaželim malo opuštenije atmosfere i mirnijeg životnog tempa – počinje Katarina.

Njezina priča s ilustracijom počela je fascinacijom crtanja portreta, no nije imala puno vremena zbog dvije srednje škole, te je crtanje – zapustila.

– Čak se ni za vrijeme fakulteta nisam baš aktivno bavila ilustracijom, nego tek kad sam diplomirala i krenula u ‘radne vode’. Nekoliko godina sam provela radeći u agenciji i jako puno projekata na kojima sam radila su nerijetko uključivali ilustraciju, pa je to s vremenom postao neki moj ‘đir’ koji sam često implementirala u svoje dizajnerske radove. Isto se nastavilo i kroz freelance projekte pa sam tako počela postepeno otkrivati mogućnosti kako koristiti digitalni tip ilustracije. I tako što više otkrivam, imam dojam da i dalje ništa ne znam, jer stalno imam nešto novo za naučiti – govori.

Njezin proces rada se mijenjao kroz godine i još uvijek se mijenja, jer ovisi o alatima koje koristi, ali i tipu ilustracije.

– Dugo vremena sam koristila  ‘slijepi’ Wacom tablet koji je ploha po kojoj crtaš, dok gledaš u monitor pa mi je u početku trebalo dosta vremena dok nisam uskladila tu ‘odvojenost’ ruke od pogleda, ali jednom kad sam se navikla, taj tablet mi je u potpunosti zamijenio miša i koristila sam ga za bilo kakav rad, ne samo ilustriranje. Tada sam uglavnom skice ilustracija radila na papiru i onda bih ih ubacila u Photoshop, gdje bih nastavila s dorađivanjem. U početku su mi ilustracije većinom sve imale obrub , ali sam ga s vremenom odlučila odbaciti kako bih postigla 3D efekt pa sam se više fokusirala na samo bojanje i eksperimentiranje brushevima za što mi je najveća škola bila izrada slikovnice ‘Ritam Zvukolik’ autorice Šibenčanke, violinistice, Lucije Stanojević – kaže.

Kako kaže, iako je najintenzivniji period rada na slikovnici trajao tri mjeseca, definiranje likova i kreiranje pojedinih prikaza je trajalo skoro dvije godine pa je bilo jako zanimljivo vidjeti kako joj se stil crtanja promijenio.

– Na kraju sam se odlučila na Apple iPad Pro zbog velike preciznosti i mobilnosti pa ne moram biti nužno uz kompjuter dok radim, već mogu biti u nekom inspirativnijem okruženju kao što je to do nedavno bila plaža. Sada uglavnom od nule radim ilustracije na tabletu, pa brišem početne skice crteža kad dođem do faze bojanja i sjenčanja. Super je i to što na razne načine crtež mogu eksportirati i nastaviti ga dalje dorađivati ili implementirati u dizajnerske projekte na kompjuteru – pojašnjava.

Katarina je imala priliku raditi na nekoliko slikovnica, a najdraža joj je upravo ‘Ritam Zvukolik’

– Lucija mi nije baš dala jednostavan zadatak, jer je trebalo osmisliti likove iz osnovnih glazbenih pojmova kako bi ih ona mogla što lakše približila najmlađima. Iz nacrtanih likova razvile i lutke koje je izradila njezina mama. Također, htjela bih istaknuti i jako dragu suradnju vezanu uz inicijativu ‘Za Zlarin bez plastike’, gdje je trebalo osmisliti i vizualni identitet uz ilustracije. Nedavno sam imala  suradnju u izradi ilustracija i naslovnice za knjigu iz matematike, ‘Aha! Putovanje u središte problema’, autora Matije Bašića uz još jednog Šibenčanina, Ivana Kokana koji je radio prijelom knjige. Općenito radim dosta ilustrativnih projekata za razne namjene, nekad u suradnji s drugim dizajnerima, nekad samostalno u sklopu dizajnerskog projekta ili odvojeno, a nekad čisto iz gušta. Mogu reći da je sve skupa krenulo kao hobi, ali sad je to jednostavno posao koji volim – govori.

Ponekad radi i personalizirane ilustracije, a njezine brojne radove možete naći i na Instagramu.

– Tu je najčešće riječ o ilustracijama vezanim za krštenje, zatim čestitke, općenito ilustracije koje se onda po želji apliciraju na razne materijale ili recimo, osmišljavanje raznih vizuala za rođendane u određenoj tematici – kaže.

Katarina uz sve obaveze još uvijek nađe vremena za glazbu.

– Iako ne profesionalno, glazba je i dalje ostala prisutna u mom životu, što mi je jako drago. Već skoro tri godine sam članica J.R. August zbora i stvarno uživam i po pitanju glazbe i po pitanju atmosfere unutar benda. Cijelo društvo uz Nikolu koji to sve drži na okupu svojom energijom i talentom, je jako opušteno i zanimljivo tako da je stvarno veliko zadovoljstvo biti dijelom toga. Nažalost zbog Corone, trenutno nismo toliko aktivni po pitanju koncerata iako je za listopad u planu veliki koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, te se nadam da će se uspjeti izrealizirati – priča.

Trenutno je u realizaciji i novi projekt u suradnji s marketinškom stručnjakinjom, Irinom Halar, koja je ujedno i ljubiteljica interijera.

– Riječ je o konceptu izrade dekorativnih zidnih tapeta za dječje sobe pod nazivom ‘Chicha micha’. Kao što već samo ime asocira, ideja je da se kroz zidne tapete pričaju unikatne priče.  Svaku tapetu prati mala slikovnica s pitalicom koja  potiče djecu da sami osmisle priču koja priča njihov zid. Tako će jedan motiv imati puno različitih priča koje ćemo moći međusobno dijeliti  i inspirirati za neke nove buduće zidne ‘slikopriče’. Želimo da djeca odrastaju u ugodnom, inspirirajućem i ‘maštopoticajnom’ interijeru  i da iskoristimo  potencijale koje djeca imaju na pretek. Osim tog projekta, nadam se i nekim novim potencijalnim suradnjama za slikovnice,što je zasad još u povojima kao i još neke suradnje na natječajima tako da mislim da me čeka zanimljivo radno razdoblje idućih mjeseci – zaključuje kreativna Katarina.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.