Više

    Bake me

    Idealno za jesenski vikend: Nina Mrvica ima recept za choco chips keksiće

     

    Food blogerica Nina Mrvica donosi recept za choco chips keksiće koji je, kako kaže, testirala više nego iti jedan drugi.

    – Mislim da ne postoji recept koji sam više puta testirala od ovoga. Choco chip keksići su mi oduvijek bili sinonim za kekse. Za ove kekse postoji bezbroj sličnih recepata i toliko su omiljeni da vjerujem da su ih svi barem jednom probali napraviti. Kakve choco chip keksiće vi volite? Da su gumenasti (chewy) ili da su hrskavi (crispy)? A oboje? Takvi su meni najdraži. Moji omiljeni keksići trebaju imati hrskavi rub i divno mekanu, a opet gumenastu (chewy) sredinu. Idealni su mi o ovoj veličini, dovoljno su mi veliki, ali opet nisu preveliki. Baš su taman – kaže.

    Kako se u receptu koristi tekući maslac, ne treba vam mikser. Sve možete napraviti pjenjačom i špatulom. Naravno, možete koristiti i mikser ako želite. Sve je dopušteno.

     

    – Zašto smeđi maslac (postigne se dužim topljenjem maslaca uz miješanje – da ne bi pomislili da sam vam zakomplicirala život sada) ? Zato što daje posebnu aromu keksićima. I dalje su klasičnog i prepoznatljivog okusa, ali su bogatiji, puniji… jednostavno su još divniji! Ako pomislite da je puno šećera – nije. Taman je. Često čujem kako se smanji šećer u receptu. Ovo nikako nemojte raditi s ovim keksićima, ma s keksima općenito. Promijenit ćete teksturu tijesta i to više neće biti oni savršen choco chip keksići – piše vlasnica bloga Bake me.

     

    Čokolada… koristite onu s većim udjelom kakaa (preko 60%). Kako bi vam keksići bili što ukusniji koristite što kvalitetniju čokoladu. Čokolada uvelike utječe na ukupan okus choco chip keksića. Ja sam ovaj put koristila Cailler čokoladu s 64% kakaa (nije sponzorirano, jednostavno volim ovu čokoladu). Vi možete koristiti i čokoladne kapljice umjesto komadića čokolade. Ja volim tu “neurednu” teksturu čokolade i različite komadiće unutar keksa pa uvijek koristim čokoladu u komadu koju sama režem.

     

    Tijesto za keksiće se vadi žlicom za sladoled, ako je nemate tada rukama formirajte kuglice. Nema potrebe da tijesto pritišćete dlanovima i slično. U pečenju će se tijesto samo formirati u oblik keksića.

    SASTOJCI ZA 20 KEKSIĆA
    • 185 g maslaca
    • 220 g smeđeg šećera
    • 60 g bijelog kristal šećera
    • 220 g glatkog brašna
    • 1 žličica sode bikarbone
    • prstohvat soli
    • 2 žličice arome vanilije
    • 2 jaja L veličine
    • 190 g čokolade s minimalno 65% udjela kakaa

     

    PRIPREMA
    TIJESTO
    1. Maslac stavite u manji lonac te ga rastopite na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje (ja koristim špatulu). Ostavite ga na vatri dok ne poprimi lijepu smeđu boju (oko 6-8 minuta). Maknite s vatre i ostavite da se prohladi.
    2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu i sol. Ostavite po strani.
    3. Rastopljenom maslacu dodajte obje vrste šećera (smeđi i bijeli) te sve dobro izmješajte pjenjačom ili mikserom srednjom jačinom.
    4. Dodajte jaje po jaje miješajući između svakog dodavanja. Dodajte aromu vanilije.
    5. Sada dodajte brašno. Sve sjedinite špatulom ili mikserom na laganoj brzini.
    6. Čokoladu iskidajte na komadiće pa je dodajte tijestu. Promiješajte.
    7. Tijesto ostavite pola sata u hladnjaku da se stisne.

     

    OBLIKOVANJE I PEČENJE
    1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
    2. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavli papir za pečenje.
    3. Žlicom za sladoled vadite kuglice tijesta. Postavite ih na papir za pečenje. Napravite veće razmake izmeđe svake kuglice kako vam se keksići ne bi zalijepili u pečenju.
    4. Keksiće pecite 11 – 13 minuta, odnosno dok im rub ne postane čvrst i poprimi lijepu rumenu boju, a sredina i dalje ostane mekana. Keksići se se stvrdnuti u hlađenju.
    5. Gotove keksiće ohladite na rešetki te ih spremite u kutiju za kekse.

     

    TIPS & TRICKS
    • Ja sam koristila standardnu žlicu za sladoled, ako ćete koristiti manju tada ih pecite 8-11 minuta.
    • Ja pečem po 4 keksića na jednom limu.
    • Keksiće možete posuti krupnom morskom soli prije pečenja kako bi dodatno naglasili okus čokolade.
    • Umjesto komadića čokolade možete koristiti čokoladne kapljice.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...