Nađete li se na zapadu Meksika, u Jaliscu, nemojte propustiti priliku da kušate njihovo najpoznatije jelo. Birria, koju neki nazivaju gustom juhom, zapravo je sličnija gustom, ljepljivom gulašu punog okusa. U Meksiku se najčešće jede lijenim nedjeljama, a na stolovima se nađe i na najrazličitijim proslavama. Putujući restorani, ili ulična kolica s hranom koja poslužuju birriju poznate su kao birrijerije, a postoje u cijelom Meksiku – posebno u Guadalajari, piše Punkufer.hr.
No birria je s vremenom, na krilima interneta prešla granice Meksika i danas se priprema u cijelom svijetu, osobito za hladnijih dana kada paše nešto vruće, ljuto i na žlicu. Na Instagramu postoji čitav pokret “fetišista” tog popularnog meksičkog jela koji neumorno fotkaju i objavljuju kadrove tortilja umočenih u tanjure iz kojih se puši birria. Klikom na hashtag otkriva se i parada gastrohibrida u varijacijama s wafflima, pizzom, krumpirićima, tortelinima.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.