Francuska salata neizbježan je dio blagdanskog stola, a kako je u Hrvatskoj u nedjelju praznik nogometa kakav god ishod utakmice bio, trpeza će biti bogata.
Originalna receptura francuske salate jedinstvena je i svima dobro poznata, a mi vam donosimo recept za najukusniju francusku salatu koja će oduševiti sve za stolom.
Zanemarite ove nedjelje što je ljeto i što francuska nije jedna od onih dijetalnih salata kakve preporučuju nutricionisti i treneri, prilika je da u nedjelju skrenemo s puta zdrave prehrane.
Sastojci su svima dobro znani, no prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus.
Sastojci:
450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
300 g krumpira
200 g kiselih krastavaca
sol
Sastojci za nadjev:
360 g majoneze (4 vrećice)
¼ jabuke granny smith
2 žlice kiselog vrhnja
1 žličica senfa
crni papar
sol
Priprema:
- Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 – 15 minuta dok graška i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
- Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake KOCKICE. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku na KOCKICE koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s na KOCKICE nasjeckanim povrćem.
- Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća narezanog na KOCKICE.
- Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.
Posluživanje:
Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz hladne nareske ili kuhanu šunku.
Savjet:
Ako vam tijekom pripreme u salatu procure i suze radosnice, smanjite malo količinu soli jer ‘suza je slana’.