Sezonu jagoda sigurno ćete iskoristite za razne deserte i kolače, ali zašto ne biste isprobali i džin-tonik s jagodama? Obožavatelji džin-tonika sigurno će uživati u ovoj osvježavajućoj ljetnoj verziji omiljenog pića, piše Zadovoljna.hr
SASTOJCI ZA DŽIN-TONIK S JAGODAMA:
– 60 ml hladnog sirupa od jagoda
– 60 ml džina
– 100 ml tonika
– 1 mala žličica soka od limete
– listići mente ili grančica timijana za ukras
– led
SASTOJCI ZA SIRUP OD JAGODA:
– 1 kg zrelih jagoda
– 500 ml vode
– 20 dag šećera
– 2 velike žlice limunova soka
PRIPREMA SIRUPA:
- Maknite peteljke s jagoda, operite ih, prerežite napola i stavite u zdjelu za kuhanje. Ubacite unutra vodu i šećer te stavite kuhati na srednju jačinu. Kada voda zavri, malo smanjite temperaturu i ostavite da se lagano kuha 20 minuta, a potom maknite sa štednjaka i pustite da se do kraja ohladi.
- Uzmite cjediljku, obložite je slojem tanke gaze i stavite na širu zdjelu. Procijedite jagode i sirup kroz nju, a zatim uzmite gazu, skupite jagode i lagano zavrnite gazu kako biste iscijedili još malo sirupa iz jagoda. Umiješajte limunov sok i zatim sirup izlijte u staklenku. Čuvajte ga u frižideru maksimalno 2 tjedna.
PRIPREMA DŽIN-TONIKA:
Čašu do pola napunite ledom. Zatim preko njega prvo prelijte sirup od jagode, zatim džin i na kraju ulijte tonik. Dodajte malo soka od limete i po želji ukrasite mentom ili timijanom.