Banana bread, odnosno kruh od banane je već dugi niz godina na popisu popularnih slatkih “kruhova”. Početkom 20. stoljeća se nalazio u skoro svakoj američkog kuharici, a danas je poznat širom svijeta.
Njegova priprema vam neće oduzeti puno vremena, čak vam ne treba ni mikser, uistinu je jednostavan. Možete ga raditi s više raličitih sastojaka, primjerice, smjesi možete dodati svježe šumsko voće, orašaste plodove po izboru, sjemenke, čokoladu i slično.
BANANA BREAD ILI KRUH OD BANANE SA ŽITARICAMA
SASTOJCI
- 120 g maslaca
- 180 g glatkog brašna
- 60 g zobenih pahuljica
- 60 g samljevenih oraha ili orašastih plodova po želji
- 60 g smeđeg šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 120 g grčkog jogurta
- 3 žlice meda
- 2 jaja
- 2-3 banane
- sjeckani orasi i žitarice (za posipanje)
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 170 stupnjeva.
- Rastopite maslac i pustite da se ohladi.
- Zobene pahuljice usitnite na srednje krupne komadiće. Ovo se odnosi na veće zobene pahuljice, ako imate manje onda ih nemojte usitnjavati. Zobene pahuljice usitnite u blenderu.
- U posudi pomiješajte brašno, zobene pahuljice, samljevene orase, prstohvat soli, šećer i prašak za pecivo. Koristite pjenjaču ili kuhinjsku žlicu za miješanje.
- Jaja umutite pa ih dodajte smjesi brašna i ostalih sastojaka. Dodajte rastopljeni i ohlađeni maslac, grčki jogurt i med. Sve dobro sjedinite.
- Banane zgnječite vilicom pa ih dodajte smjesi. Sve dobro promiješajte.
- Kalup za kruh namastite maslacem pa u njega uspite smjesu za banana bread. Smjesu pospite sjeckanim orasima i zobenim pahuljicama.
- Banana bread pecite 40-45 minuta na 170 stupnjeva. Prije nego ga izvadite iz pećnice, provjerite čačkalicom je li gotov. Čačkalicu ubodite u sredinu kruha i izvadite je, ako je čačkalica suha, kruh je gotov.
- Banana bread možete poslužiti sam ili na njega namazati namaz ili voće po želji. Ja sam na jednu krišku namazala krem sir i dodala ribizle, a na drugu domaći džem od borovnica.
TIPS & TRICKS
- Ako nećete koristiti orašaste plodove, količinu brašna povećajte za količinu orašastih plodova.
- Grčki jogurt možete zamijeniti kiselim vrhnjem.