Cheesecake je jedna od onih slastica koju gotovo svi obožavaju i za koju postoji jako puno različitih recepata. Prednost ovog prefinog deserta je i u tome što se može napraviti s raznim voćem, a s obzirom na to da je sezona marelica, mi ti danas donosimo jednostavan recept za osvježavajući cheesecake s tim zdravim voćem. Marelice su zdrave i u kulinarstvu se mogu se iskoristiti na razne načine. Savršeno se slažu s mljevenim keksima i neodoljivom kremom od sira, a ova je slastica vrlo lagana i osvježavajuća pa je za vruće ljetne dane savršen izbor. Jedini je nedostatak što s tanjura nestaje u trenu, piše Žena.hr.
Sastojci
200 grama mljevenih plazma keksa
80 grama otopljenog maslaca
6 komada zrelih marelica
500 grama kremastog sira
100 grama šećera u prahu
1 pakiranje vanilin šećera
3 komada jaja
6 žlica pekmeza od marelica
Priprema
01.
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Mljevene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem pa smjesu rasporedi u okrugli kalup za pečenje, sve dobro utisni prstima kako bi bilo ravnomjerno.
02.
Stavi u pećnicu i peci 8 do 10 minuta ili dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Izvadi iz pećnice i ostavi sa strane da se hladi.
03.
Za nadjev, očisti marelice od koštica i nasjeckaj ih na manje komadiće. U velikoj zdjeli mikserom umuti kremasti sir, šećer i vanilin šećer pa dodaj jaja i dobro sve izmiksaj. Na kraju umiješaj i sjeckane marelice.
04.
Premaži kremu preko podloge od keksa i stavi u pećnicu te peci oko 50 minuta. Nakon što se cheesecake ohladio, makni kalup.
05.
Za preljev, u malom loncu otopi pekmez od marelice pa prelij preko cheesecakea.
06.
Pokrij i ostavi da se hladi u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja. Po želji ukrasi kriškama marelica.