Četiri pitanja koje treba postaviti prije nego uselite s dečkom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ako jedno od nas dobije posao izvan zemlje, bi li onaj drugi pristao poći za njim?

Ako biste bez razmišljanja otišli živjeti s njim i na Južni pol jer doista želite vaš odnos podići na višu razinu, onda ne biste trebali imati nikakvih dilema. No ako se iza želje za preseljenjem kriju razlozi kao što su ušteda na režijama i stanarini (“Zašto bismo sve plaćali duplo?”) i na cijelu tu kombinaciju gledate više kao na odnos dvaju cimera, bolje razmislite dvaput. “Zajednički život iz pogrešnih razloga, kao što su oni financijske prirode, može vas uvući u kompliciran odnos iz kojeg se možda nećete moći izvući kada poželite“, upozorava W. Bradford Wilcox, profesor filozofije i voditelj Nacionalnog programa za brak na Sveučilištu u Virginiji. Naime, parovi koji svjesno i odgovorno donose važne odluke kao što je ova, kaže Wilcox, imaju znatno više šanse da imaju i održe uspješnu vezu za razliku od onih koji se samo prepuste i čine stvari zato što tako rade i drugi, misle da nemaju što izgubiti, žele isprobati nešto novo… Nemojte o tome razmišljati kao o nečemu što biste morali, nego što biste mogli napraviti. Stav: “Na taj bih način mogla imati svog frajera u krevetu samo za sebe svake noći“ puno je produktivniji od ovog: “Sve moje frendice žive sa svojim frajerima, pa bih trebala i ja.”

Možemo li dogovoriti podjelu kućanskih poslova bez gađanja tanjurima?

Ako on ima ozbiljno loše mane, primjerice, izrazito je sebičan, to može prouzročiti jednako ozbiljne probleme. Ako se brinete zbog prljavih bokserica razbacanih po cijelom stanu ili dignute daske na WC školjci, to su sasvim normalne i uobičajene stvari. Točnije, 83 posto cura kaže da je početno razdoblje života s dečkom ujedno i najkonkretniji (i najteži) test njihove veze, a podjela poslova i zaduženja najveći je izazov, barem prema online anketi na stranici UGallery. Napravite to u stilu Carrie Bradshaw – dan prije selidbe uzmite pauzu, otvorite bocu vina koje čuvate za posebne prigode i preliminarno dogovorite buduće obaveze prema vašim afinitetima. Možda je on masterchef za spravljanje ribe, a vi obožavate prati suđe dok trešti vaš omiljeni CD. “Svakako se dogovorite da oboje poštujete privatni prostor svog partnera“, savjetuje Samantha Boardman, psihijatrica i predavačica u Medicinskoj školi Weill Cornell. “Primjerice, ako imate odvojene ormare, to će vam dati veći osjećaj autonomije, slobode i samokontrole te pomoći da ne poludite do kraja kada on počne ostavljati mokre ručnike po podu.” Mi kažemo – prodano!

Jesmo li spremni vrlo ozbiljno porazgovarati o novcu?

Ovo možda i nije najseksi razgovor koji ćete ikada voditi, ali to morate obaviti jer stavljanje potpisa na papire koji vas i zakonski obvezuju na neke stvari nije mala stvar. “Ako vaš partner ne plati svoj dio rate, to može utjecati i na vašu kreditnu sposobnost, primjerice – ako ste dignuli kredit tako da ga on otplaćuje, a vi ste sudužnik”, upozorava Alexa von Tobel, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke za financijsko savjetovanje LearnVest i financijska savjetnica Cosma. Von Tobel sugerira da napravite plan budžeta prema tome koliko procjenjujete da bi svatko od vas mogao izdvajati za najam ili kredit, račune i životne troškove. Rijetko se dogodi da je situacija idealna i da se troškovi dijele napola. Ako jedno od vas zarađuje više ili si jednostavno može priuštiti da na sebe preuzme veći dio novčanih obaveza, to je u redu ako se oboje slažete s tim. Najvažnije je da napravite plan kojim će obje strane biti zadovoljne.

Hoće li ovaj korak loše utjecati na naš mogući brak?

Zaboravite sve ono što su vam pričale vaše mame i bake. Život u dvoje ne znači da ćete zauvijek ostati par i da nikada neće kleknuti pred vas te vam staviti prsten na ruku. Zapravo, dvije trećine novosklopljenih brakova su upravo oni između osoba koje su se prije izmjene zavjeta odlučile prvo u praksi isprobati kako je to živjeti s nekim pod istim krovom, pokazuju istraživanja Odbora za suvremenu obitelj. Dijeljenje zajedničkog prostora s partnerom može funkcionirati kao generalna proba za brak, ističe Arielle Kuperberg, profesorica sociologije na Sveučilištu Sjeverna Karolina u Greensborou. No nemojte o preseljenju razmišljati kao o posljednjem koraku prije velike svadbe. Budite iskreni o tome kako zamišljate svoju vezu u budućnosti, a ako želite da ona završi brakom, budite sigurni da oboje to želite iz pravih razloga, piše Cosmopolitan.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.