Više

    Presudna uloga prehrane u našem zdravlju

    Biljke i začini za prirodnu borbu protiv upala: Provjerite kako i na što djeluju

     

    Jednu od presudnih uloga u našem zdravlju igra prehrana, a ono što jedemo, uključujući i razne biljke i začine, može utjecati i na upale u našem tijelu, piše Zadovoljna.hr.

    Pročitajte koje biljke i začini koji mogu pomoći u borbi protiv upala. Mnoge studije koje su proučavale ove biljke i začine govore o molekulama naziva upalni markeri. Oni ukazuju na prisutnost upale, a biljka koja reducira upalne markere u krvi vjerojatno smanjuje i upalu.

     

    Đumbir

    Đumbir je ukusan začin istovremeno paprenog, a slatkog okusa. U njemu možete uživati na razne načine – u svježem, suhom ili đumbiru u prahu.

    Izvan kulinarske upotrebe ljudi su ga tisućama godina koristili u tradicionalnoj medicini zaliječenje brojnih stanja. Među njima su prehlada, migrena, mučnina, artritis i visoki krvni tlak.

    Đumbir sadrži više od 100 aktivnih spojeva koji su vjerojatno odgovorni za njegove zdravstvene učinke, među kojima je i pomoć u smanjenju upala u tijelu. Prednost đumbira je njegova svestranost i lakoća kombiniranja s raznim jelima, od variva do salata.

     

    Češnjak

    Češnjak je popularan začin intenzivnog mirisa i okusa. Ljudi ga tisućama godina koriste u tradicionalnoj medicini za liječenje artritisa, kašlja, zatvora, infekcija, zubobolja i još mnogo toga.

    Većina zdravstvenih blagodati češnjaka dolazi od njegovih sumpornih spojeva, koji, čini se, imajuprotuupalna svojstva.

    I češnjak je poput đumbirasvestran i jednostavan za dodavanje u jela.

     

    Kurkuma

    Kurkuma je začin popularan u indijskoj kuhinji, ali njegova popularnost proširila se diljem svijeta. Ima više od 300 aktivnih spojeva, a glavni je antioksidans nazivakurkumin, koji ima moćna protuupalna svojstva.

    I studije su pokazale da uzimanje kurkumina znatno smanjuje upalne markere u usporedbi s uzimanjem placeba. Pokazalo se i da kurkumin osobama s osteoartritisom ublažava bolove.

    Nažalost, kurkuma sadrži samo 3 posto kurkumina, koji tijelo ne apsorbira dobro. Zato jekurkumu dobro konzumirati s crnim paprom,koji sadrži spoj piperin, koji može povećati apsorpciju kurkumina i do 2000 posto.

     

    Kardamom

    Kardamom je začin podrijetlom iz jugoistočne Azije. Ima složen slatkasto-pikantan okus.

    Istraživanja sugeriraju da uzimanja kardamoma također može smanjiti upalne markere, a jedno istraživanja pokazalo je i da on povećava antioksidativni status za 90 posto.

    Ovaj bogati začin složenog okusa izvrstan je dodatak varivima.

     

    Crni papar

    Crni papar poznat je i kao kralj začina jer je popularan u cijelom svijetu. Tradicionalno, ljudi su ga koristili za liječenje određenih zdravstvenih stanja poput astme, probavnih i želučanih tegoba.

    Istraživanja sugeriraju da crni papar i njegov glavni aktivni spoj piperin mogu igrati ulogu u smanjenju upala u tijelu. Međutim, bitno je naglasiti da su na ljudima provedena ograničena istraživanja i mora ih se provesti još kako bi se provjerili učinci papra na ljude.

     

    Cijeli članak pročitajte ovdje.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...