Jednu od presudnih uloga u našem zdravlju igra prehrana, a ono što jedemo, uključujući i razne biljke i začine, može utjecati i na upale u našem tijelu, piše Zadovoljna.hr.
Pročitajte koje biljke i začini koji mogu pomoći u borbi protiv upala. Mnoge studije koje su proučavale ove biljke i začine govore o molekulama naziva upalni markeri. Oni ukazuju na prisutnost upale, a biljka koja reducira upalne markere u krvi vjerojatno smanjuje i upalu.
Đumbir
Đumbir je ukusan začin istovremeno paprenog, a slatkog okusa. U njemu možete uživati na razne načine – u svježem, suhom ili đumbiru u prahu.
Izvan kulinarske upotrebe ljudi su ga tisućama godina koristili u tradicionalnoj medicini zaliječenje brojnih stanja. Među njima su prehlada, migrena, mučnina, artritis i visoki krvni tlak.
Đumbir sadrži više od 100 aktivnih spojeva koji su vjerojatno odgovorni za njegove zdravstvene učinke, među kojima je i pomoć u smanjenju upala u tijelu. Prednost đumbira je njegova svestranost i lakoća kombiniranja s raznim jelima, od variva do salata.
Češnjak
Češnjak je popularan začin intenzivnog mirisa i okusa. Ljudi ga tisućama godina koriste u tradicionalnoj medicini za liječenje artritisa, kašlja, zatvora, infekcija, zubobolja i još mnogo toga.
Većina zdravstvenih blagodati češnjaka dolazi od njegovih sumpornih spojeva, koji, čini se, imajuprotuupalna svojstva.
I češnjak je poput đumbirasvestran i jednostavan za dodavanje u jela.
Kurkuma
Kurkuma je začin popularan u indijskoj kuhinji, ali njegova popularnost proširila se diljem svijeta. Ima više od 300 aktivnih spojeva, a glavni je antioksidans nazivakurkumin, koji ima moćna protuupalna svojstva.
I studije su pokazale da uzimanje kurkumina znatno smanjuje upalne markere u usporedbi s uzimanjem placeba. Pokazalo se i da kurkumin osobama s osteoartritisom ublažava bolove.
Nažalost, kurkuma sadrži samo 3 posto kurkumina, koji tijelo ne apsorbira dobro. Zato jekurkumu dobro konzumirati s crnim paprom,koji sadrži spoj piperin, koji može povećati apsorpciju kurkumina i do 2000 posto.
Kardamom
Kardamom je začin podrijetlom iz jugoistočne Azije. Ima složen slatkasto-pikantan okus.
Istraživanja sugeriraju da uzimanja kardamoma također može smanjiti upalne markere, a jedno istraživanja pokazalo je i da on povećava antioksidativni status za 90 posto.
Ovaj bogati začin složenog okusa izvrstan je dodatak varivima.
Crni papar
Crni papar poznat je i kao kralj začina jer je popularan u cijelom svijetu. Tradicionalno, ljudi su ga koristili za liječenje određenih zdravstvenih stanja poput astme, probavnih i želučanih tegoba.
Istraživanja sugeriraju da crni papar i njegov glavni aktivni spoj piperin mogu igrati ulogu u smanjenju upala u tijelu. Međutim, bitno je naglasiti da su na ljudima provedena ograničena istraživanja i mora ih se provesti još kako bi se provjerili učinci papra na ljude.
Cijeli članak pročitajte ovdje.