PREDIZBORNIH PET: Predstavljamo šibensko-kninske kandidate koalicije ‘Spremni’ na listi za Sabor

Posljednji je tjedan predizborne kampanje za Parlamentarne izbore 2015. godine. Kako bi svojim čitateljima približili programe koalicija, stranaka i nezavisnih lista u IX izbornoj jedinici Šibenski portal postavio je pet istih pitanja, pod nazivom ‘Predizbornih pet’, kandidatima iz Šibensko-kninske županije na svim izbornim listama u našoj izbornoj jedinici.

Predizbornih pet pitanja koja smo postavili svima su sljedeća:

1.Što, po Vašem mišljenju, čini dobrog saborskog zastupnika? Jesu li to njegove aktivnosti u Saboru ili nešto drugo, poput rada na terenu?
2.Smatrate li da bi saborski zastupnici ujedno trebali obnašati neke druge izvršne dužnosti ili im to odmaže u zastupničkom poslu?
3.Koja su, po Vama, ključna rješenja koja bi mogla i trebala popraviti životni standard u Hrvatskoj?
4.Koja su, po Vama, ključna rješenja koja bi mogla i trebala popraviti životni standard u Šibensko-kninskoj županiji?
5.Možete li nam navesti primjere najčešćih problema s kojima Vam prilaze građani tijekom ove predizborne kampanje?

Danas donosimo odgovore kandidata iz Šibensko-kninske županije koalicije ‘Spremni’:

NIKICA PENĐER, 2. na listi za IX izbornu jedinicu:

nikica pendzer

1.Treba zastupati interese skupine građana koja je izabrala saborskog zastupnika te sudjelovati u parlamentarnim raspravama. Potrebno je uspostaviti dobru komunikaciju građana i saborskog zastupnika te barem jedanput mjesečno uvesti sastanke, npr. kava s građanima, kako bi im se odgovaralo na upite i bilo na usluzi na najbolji mogući način.

2. Ako zastupa interese građana koji su ga izabrali, ne odmaže u zastupničkom poslu zbog toga što puno bolje može lobirati poznavajući njihove probleme i potrebe te probleme sredine iz koje dolazi.

3. Uvođenje javnih radova za nezaposlene te rješavanje zapošljavanja po stručnosti, a ne po političkoj podobnosti i to angažiranjem neovisnih agencija ili pak naših sveučilišta za izradu testova te komisije sastavljene od istih. Obavezno smanjiti javnu upravu (npr. ukinuti Ured bivšeg predsjednika). Hitno riješiti upravljanje državnom imovinom (a ne kao na dosadašnji način) i provjeriti opravdanost postojanja državnih agencija te, sukladno tome, ukinuti ih ili sačuvati. Treba proglasiti gospodarski pojas zbog toga što se više od 300 milijuna eura gubi godišnje, a veliki dio našeg mora stoji nekontroliran. Novinari više ne bi trebali pristajati na općenite odgovore političara i iste objavljivati.

4. Novac od nacionalnih parkova bi trebao ići županiji te bi se tako moglo uložiti u izgradnju infrastrukture, kao što je npr. brza cesta Šibenik-Knin. Također, industrija je u stanju nazadovanja što za sobom povlači gubitak radnih mjesta i ugrožava stup društva, obitelj.

5.Susreo sam se s problemom koji imaju hrvatski branitelji, a to su neriješena socijalna pitanja. Ranjive skupine poput osoba s invaliditetom ne mogu pronaći zaposlenje, a trebale bi imati prednost pri zapošljavanju. Domaće tvrtke su u stečaju, gube se radna mjesta. Hrana se uvozi, a domaći ekološki proizvodi su nedovoljno traženi.

DANICA ČUBRIĆ, 7. na listi: 

ATT_1446550551825_20151026_140137

1. Dobrog saborskog zastupnika prije svega čine njegov kućni odgoj koji je primio u obitelji, vrijednosti za koje se bori, ljubav prema domovini te odgovornost koju ima prema sebi, obitelji,radu i društvu.
2. Smatram da ne bi trebali imati više dužnosti istovremeno.
3. Poticati obnovu poljoprivrednih gospodarstava uz sustave navodnjavanja i obrane od nepogode, poticati malo i srednje poduzetništvo, smanjiti administraciju, donijeti zakone koji osiguravaju stabilnost radnog mjesta, podići minimalnu plaću, poticati demografsku obnovu, povezivati zelenu i plavu Hrvatsku, proglasiti gospodarski pojas na moru te aktivirati dijasporu da ulažu i olakšati im pristup.
4. Nastaviti s razvojem ponude u turizmu, oživjeti zaleđe otvaranjem opg-a, poticati razvoj poljoprivrede na kninskom, drniškom te Donjem polju,razvoj ribarstva, poticati srednje i malo poduzetništvo
5. Siromaštvo, nemogućnost preživljavanja s prihodima, lako se gubi posao a teško pronađe, nepotizam, korupcija.
KREŠIMIR BORŠIĆ, 10. na listi: 
IMG_20151027_150151 (2)
1. Dobrog saborskog zastupnika čini kombinacija aktivnosti u Saboru i rad na terenu. Dobar saborski zastupnik je onaj koji zna prepoznati  potrebe i probleme  na terenu i kroz svoje aktivnosti u Saboru utjecati na rješavanje istih. Saborski zastupnik nikako ne može kvalitetno obavljati svoj posao bez izravnog doticaja sa svojom izbornom jedinicom.
2. Smatram kako bi se dužnosti saborskog zastupnika, kao i svakoj drugoj izvršnoj dužnosti, izabrani zastupnik  trebao posvetiti u potpunosti. To su poslovi koji zahtijevaju veliku  odgovornost i smatram da uz saborski mandat nije poželjno da je netko istodobno na nekoj izvršnoj funkciji.

3.  Najbolji način za povećanje standarda je otvaranje radnih mjesta i poštena plaća za rad. Treba prestati subvencionirati velike korporacije koje snižavaju cijenu rada i pogoduju uvozu. Za to je potreban čitav niz promjena u gospodarskoj politici Hrvatske. Prije svega je potrebno obnoviti,  poticati i zaštititi domaću proizvodnju koju su dosadašnje vlade dovele na ”ostatke ostataka”. Država bi trebala biti senzibilna prema malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i seljacima jer su oni stup zdravog gospodarstva. Jedna od mjera za koju se koalicija ‘Spremni’ zalaže jest smanjenje poreznog opterećenja rada.

4. Poticanje razvoja poljoprivrednih gospodarstava i razvoja ruralnih sredina Šibensko-kninske županije i njihovo uključivanje u turističku ponudu, mnogo više negoli do sada. Smatram kako nam bogatstvo geografske raznolikosti naše županije, zagora-obala-otoci, nudi toliko dobrih i zanimljivih opcija u kojima ima itekako mjesta za razvoj, a samim time i veću zaposlenost i veću iskoristivost u turizmu. Također, mnoge promjene su potrebne i na državnoj razini, pri tome mislim na smanjenje poreznog opterećenja malim i srednjim poduzetnicima, smanjenje doprinosa i velikog broja fiskalnih nameta s kojima se susreću i poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici.

5. Mogu navesti, npr. velike probleme obrtnici i manji poduzetnici imaju s raznim davanjima kao što su HGK, Hrvatske vode, šume i razna druga davanja čiji učinak jedan obrtnik ili mali poduzetnik ne vidi, a opterećuju poslovanje. Također već spomenuta porezna opterećenja rada, visoki doprinosi. Zbog ovakvih okolnosti dojam je da mali poduzetnici i male firme rade ponajprije za državu a najmanje za sebe. A država u isto vrijeme oprašta milijunske dugove velikima i čak subvencionira nekoga tko proizvodnju seli iz Hrvatske u Srbiju ili BiH. Nažalost, ova predizborna kampanja nije u središte zanimanja stavila gospodarske probleme u Hrvatskoj, već se kod ”velikih” koalicija radi o ocrnjavanju političkih protivnika. I ovi izbori pokazuju da su dvije ‘najveće’ stranke u suštini iste i da od njihovih obećanja ne treba očekivati ništa. Svoju nesposobnost  su dokazivali proteklih dva desetljeća. Crvena koalicija je pokazala svoje neznanje u protekle četiri godine, a za tzv. domoljubnu koaliciju ne vjerujem da znaju puno više nego zadnji put kad su bili na vlasti.  S druge strane, koalicija ‘Spremni’ ima gospodarski i politički program utemeljen na vrijednostima za koje se zauzimaju sve tri stranke koalicije. Potpora domaćem gospodarstvu uz smanjenje uvoza, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu,  smanjenje poreznog opterećenja, zauzimanje za obiteljske i nacionalne vrijednosti, zaštitu prava hrvatskih branitelja i hrvatskih nacionalnih interesa.

IVANA KURSAN, 13. na listi za IX izbornu jedinicu:

kursan ivana 1

1. I jedno i drugo. Poput zastupnika u parlamentima drugih država (primjer SAD i Njemačka) treba biti na usluzi građanima, čuti njihove probleme, prepoznati njihove potrebe i odgovoriti na njih. Građani bi se trebali moći putem nekog od oblika komunikacije, (npr. društvene mreže, e-mail) obratiti sa konkretnim problemom saborskom zastupniku, a na istoimeni im treba odgovoriti istinito i u razumnom roku.

2.Funkcija saborskog zastupnika nije u koliziji (sukobu) sa funkcijom nositelja izvršne vlasti ukoliko izabrani pojedinac ili pojedinka odgovorno zastupa interese društvene i geografske skupine koja je njemu ili njoj ukazala povjerenje.

3.Pojednostavniti administraciju, pokrenuti poljoprivredu te malo i srednje poduzetništvo na način da državni poticaji budu strogo kontrolirani i na isti način transparentni. Inovatorima, s obzirom na broj medalja koje su osvojene zadnjih godina, pružiti mogućnost da svoje inovacije realiziraju u vlastitoj domovini. Treba ukinuti rad nedjeljom čime će se povećati stupanj zadovoljstva radnika, a time i posljedično, njihova produktivnost.

4. U Šibensko-kninskoj županiji postoji gorući problem subvencioniranja malih i srednjih poduzetnika koji ne mogu započeti vlastiti posao jer nemaju dovoljno resursa, bilo materijalnih ili nematerijalnih, ili pak ne mogu opstati na tržištu zbog visokih nameta. Stoga je potrebno osigurati više poticaja te ih educirati da koriste sredstva iz europskih fondova. Novac od nacionalnih parkova bi trebao ići županiji te bi se tako moglo uložiti u izgradnju infrastrukture, kao što je npr. brza cesta Šibenik-Knin. Također, industrija je u stanju nazadovanja što za sobom povlači gubitak radnih mjesta i ugrožava stup društva, obitelj.

5.U kampanji sam se susrela s raznim pitanjima poput problema odljeva mladih i obrazovanih ljudi koji u vlastitoj zemlji više ne vide priliku za bolju budućnost. Nakon završenog fakulteta ne mogu pronaći zaposlenje ili se pak u nekoj drugoj državi njihov rad više cijeni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.