Uvode se ture kajakom po kanalu sv. Ante

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svi željni avanture i pustolovnog turizma u gradu Šibeniku napokon će doći na svoje. Od 1. lipnja Krešimirov grad širi turističku ponudu na kajaking na moru.

– Dva do tri sata vožnje kajakom počinje na plaži Banj, ukoliko ne bude otvorena plaža onda ćemo uzeti rezervnu lokaciju, primjerice s rive. Prva ruta je do mula Krke gdje će turisti moći uživati u pogledu na Dolac, na ostatke starih gradskih zidina, tvrđavu sv. Mihovila i katedralu sv. Jakova. Turistički vodič će im, naravno, pričati priču o cijelom starom gradu. Na mulu Krka grupa će se kajacima uputiti prema kanalu sv. Ante, desnom stranom će veslati prema tvrđavi sv. Nikole, a putem će stajati i u malim skrivenim uvalama odmarati – priča nam Zvonko Mučalo, ugostitelj, a sada i vlasnik koncesije za sea kajaking. Osim što će veslajući iz jedne potpuno druge perspektive uživati u prekrasnom pogledu na grad i kanal, gosti će moći vidjeti i povijesnu baštinu Šibenika. Ideju o pokretanju ovog vida posla, tvrdi Mučalo, dobio je od samih gostiju.

IDEJU DALI TURISTI

– Ideju su mi dali sami turisti, pitali su me gdje mogu doći do jedne dobre adrenalinske rekreacije. Malo sam se bacio na istraživanje, gledao što bi moglo biti dobro za naše područje i odluka je pala na kajaking. Koristimo ‘sit on top’ brodove, to su nepotopivi kajaci na kojima se sjedi, i koji vam omogućuju da ne sjedite umočeni u more, već sva morska voda koja uđe u kajak, kroz rupe za odvodnju izađe van -objašnjava Mučalo. Tvrdi da iz ‘sit on top’ kajaka, uvijek gdje god nasred mora poželite, možete skočiti, okupati se, zaroniti i s lakoćom ponovo ući nazad.

GASTRONOMSKA PROMOCIJA

– Ruta bi vodila sve do same tvrđave sv. Nikole koja se nalazi na malenom otočiću Ljuljevcu na ulazu u Šibenski kanal. Ta važna mletačka strateška točka danas nije uređena. Tragedija je što se tamo ne može ništa vidjeti, ali se nadamo da će se u skoroj budućnosti i to promijeniti. Priča s kajakingom se nastavlja veslanjem prema novoj šetnici, prostoru bivše vojarne Minerska, te morskom tunelu, takozvanim Hitlerovim očima. Sve bi to bila lagana vožnja, a turistima bismo, naravno, pripremali i mala gastro iznenađenja. Tijekom odmora ponudili bismo im malo slanih srdela, dalmatinskog pršuta ili koju pidoču, uz čašu vina, što bi avanturu začinilo pravim dalmatinskim štihom – zaključuje Zvonko Mučalo.

Uskoro i ribarenje s kajaka

U početku će sve turističke ture sea kajakinga (a ima ih 20-tak) biti grupne i obavljat će se uglavnom u jutarnjim satima.

– Ukoliko se ovo pokaže dobrim poslom, ponudu širimo i na ribarenje, samo tu postoji potencijalna opasnost da nam turist izađe predaleko, a mi znamo koliko more kod nas zna biti varljivo. Stoga bi tu trebali imati jedan dobar gliser, a i trebali bi se malo drugačije organizirati. Ukratko, sve u svoje vrijeme – zaključuje Zvonko Mučalo.


Pratite nas i na društvenim mrežama: