Udruga Guština vala oživjet će ljepoticu Jadriju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Najpoznatije šibensko kupalište, ujedno i gradska četvrt Jadrija 90. je godišnjicu osnutka dočekala bez osnovne infrastrukture, kanalizacije, javne rasvjete,  asfaltirane ceste, većeg parkirališta, uređene sportska lučica. Veliku obljetnicu Jadrija je zabilježila i s velikim deponijem na ulazu, ali zato bez ijednog koša za smeće. Zbog svega toga ne čudi što su poboljšanje životnih uvjeta, otvaranje TIC-a, liječničke ambulante, označavanje vatrogasnih putova na sjeveru kupališta, gradnja kanalizacije, pomoć pri legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, kao i sam razvoj mjesta samo neki od ambicioznih planova nedavno osnovane građanske Udruge Guština vala Jadrija.

SAMO ŠMINKA

– Mi smo gradska četvrt Šibenika koja se već godinama samo kozmetički ušminkava, ali za nas nema nikakvih konkretnih razvojnih planova! S obzirom da neke projekte treba pokrenuti, osnovali smo strogo građansku, ne političku udrugu koja će se brinuti o stvarnim potrebama ljudi koji tu žive ili tu povremeno dolaze – kazao je Igor Bujas, predsjednik Udruge u koju se dosad učlanilo 150 osoba. Najpoznatije šibensko kupalište koje je ove godine proslavilo 90 godina postojanja, u svojoj okolici ima čak 800 objekata, 150 stalnih stanovnika, preko 200 prijavljenih, nekoliko pučkoškolaca i oko 400 apartmanskih ležajeva za koje turisti (ne)znaju.

– Želimo nove turiste na Jadriji. Brojni se ležajevi pune ‘na crno’, bez prijave i plaćanja pristojbe. Jadrijaši doslovno za rukav povlače turiste i nude im smještaj u sobama. Zar se tako radi? Mnogo je i ostalih razloga zbog kojih je udruga osnovana. Jednom prilikom smo nazvali TIC u Šibeniku da pitamo kad vozi redovna pruga za Jadriju i dokad radi dućan, a djelatnica nam je odgovorila da nema pojma, citiram, ‘da deset godina nije bila na Jadriji’. Kako je to moguće? – šokiran je Bujas. Kako bi Jadrija dobila određeni razvojni zamašnjak, Udruga planira zatražiti uvođenje redovne brodske linije Šibenik-Jadrija-Šibenik, a žele i asfaltirati postojeći ‘divlji’ put Jadrija – Srima.

HOTEL ZA GERIJATRIJU  

– Zašto brod Tijat, kad ide sa Zlarina u Šibenik, ne bi stao na Jadriju, i obratno!? Znamo da je to nerentabilna linija, ali živjet se mora i usput je – optimistično će Bujas. Guštinu valu, po kojoj je Udruga dobila ime, žele pretvoriti u plažu, ali problem im rade Grad i Županija koji se ne mogu dogovoriti oko gospodarenja tim područjem.

– Interesantno je da na granici s Jadrijom Vodičani planiraju graditi hotele i vile, a mi nemamo ni osnovne dokumente poput Detaljnog plana uređenja… Zbog svega toga događa se da Jadrijaši ne znaju da im se u susjedstvu na 22.000 metara četvornih gradi hotel za gerijatriju – zaključuje Bujas.

 Čišćenje Guštine vale

Prvi projekt Udruge bio je čišćenje Guštine uvale. Na stotine kilograma smeće je uklonjeno, tako da je cijeli prostor dobio drugu vizuru.

– Nažalost, kad vam pogled padne na Guštinu valu ne znate je li to brodogradilište, luka ili plaža. Jedno je sigurno svi se sidre na crno – poručuje Igor Bujas.


Pratite nas i na društvenim mrežama: