Više

  U utrci za gradonačelnika i Emil Guberina, Mario Kovač i Goran Grguričin?

   

  Za godinu dana, a možda i prije, ako tako odluči državna vlast, održat će se lokalni izbori, a time i izbori za čelne funkcije grada Šibenika. Na izborima 2009. nestranački kandidat koalicije SDP-HNS dr. Ante Županović, s Frankom Vidovićem i Petrom Baranovićem, pobijedio je u drugom krugu tim HDZ-a koji je predvodila Neda Klarić. Na predstojećim izborima, posve je izvjesno da će Kukuriku koaliciju za još jedan mandat gradske vlasti, a time i za mjesto gradonačelnika,  predvoditi dosadašnji ‘drugi čovjek’ Šibenika i SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović, dok bi navodno dr. Županović trebao biti adut ove koalicije u ‘svrgavanju’ dosadašnjeg župana Pauka i prekidu vladavine HDZ-a na razini županije. S druge strane, u bitku za šibenskog gradonačelnika, po svemu sudeći, šibenski HDZ će nominirati Danijela Miletu, bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza, kojeg kao najkvalitetnije rješenje vidi i Ante Kulušić, ukoliko ne dođe do nekakvih promjena u konstelaciji snaga nakon skorašnjeg Općeg sabora HDZ-a i izbora novog vodstva stranke. No, tko će se sve iz ostalih opcija sa šibenske političke scene pokušati suprotstaviti ovim dvjema najjačim strankama u Krešimirovom gradu? U svojem političkom djelovanju i kritiziranju aktualne gradske vlasti, do sada su nekako najglasniji bili su članovi Šibenskog građanskog foruma. Stoga je, logično da ‘forumaši’ uđu u izbornu utrku sa svojim kandidatima.

  – Nismo još o tome donijeli službeno odluku, ali, mogu kazati da će naš kandidat za gradonačelnika, kao i prije četiri godine, ponovno biti Emil Guberina. Inače, naša programska opredjeljenja vezana su isključivo za Šibenik i poboljšanje kvalitete življenja u njemu. U tom kontekstu moguće je koalicijska  suradnja s kvalitetnim ljudima koje zanima samo Šibenik – kazao nam je Vladimir Kužina, predsjednik ŠGF-a.

  I HSS, jedna od najstarijih političkih stranaka, priprema se za lokalne izbore.

  LOZA IDE S KOVAČEM

  – Za 22. svibnja sazvana je programsko-izborna skupštine šibenske Gradske organizacije HSS-a. Na njoj će biti izabrano novo vodstvo i kandidati za predstojeće lokalne izbore u gradu Šibeniku. Ono će donijeti odluku hoće li se na izbore ići samostalno ili pak u koaliciji s nekom od stranaka. Naime, svim gradskim organizacijama u našoj stranci o tome je prepuštena autonomna odluka – kaže Zoran Smolić, predsjednik Županijske organizacije HSS-a.

  Goran Grguričin, aktualni predsjednik Gradskog vijeća Šibenik i predsjednik Gradske organizacije HSP-a Šibenik potvrdio nam je da će i njegova stranka ući u politički ring za čelna mjesta grada Šibenika.

  – Naravno da će HSP imati svoje kandidate za gradonačelnika i njegove zamjenike. No, zasad ne bih govorio o imenima, jer o tome odluku trebaju donijeti stranačka tijela. Bilo bi deplasirano da kažem kako ću ja biti kandidat za gradonačelnika kad o tome ne postoji odluka HSP-a – veli Goran Grguričin.

  Ambicije da upravlja Šibenikom ima i novosnovana politička platforma ili, pak, udruga građana ‘Loza’, koju uglavnom čine bivši članovi HSP-a, predvođeni Ivicom Ledenkom.

  – Naravno da ćemo se pojaviti na predstojećim lokalnim izborima. Dapače, jer nas i zanima samo regionalna, šibensko-kninska politička priča, kojoj je itekako potrebna svježa krv. Za kandidate za čelne funkcije grada u opticaju je nekoliko imena, ne bih izlazio s njima u javnost, o njima će odlučiti glasovanjem članovi šibenskog ogranka ‘Loze’ – kaže Ivica Ledenko. Između redaka Ledenkove izjave može se jasno razaznati da će se kandidature za gradonačelnika i njegove zamjenike podijeliti između osoba koje su se dosad i najčešće ispred ‘Loze’ pojavljivale u eteru. To su nekadašnji ministar Mario Kovač, gradski vijećnik Ante Gaćina i županijska vijećnica Tanja Radić-Lakoš.

  ČAČE: NE MOGU VODITI GRAD

  Dugo u šibenskoj politici kao nezavisni vijećnik figurira Ante Gašparov Čače, koji se odnedavno priključio HSP-u dr. Starčević.

  – Ja sam normalan i realan čovjek. Smatram da ne bih mogao voditi grad Šibenik, pa se neću ni kandidirati za gradonačelnika. No, sa svojim vizijama i idejama za bolji život u našem gradu, na sljedećim izborima bit ću dio tima HSP-a Ruže Tomašić – kaže Čače.

  – Apsolutno smo spremni za lokalne izbore. Naša stranka imat će kandidate za gradonačelnika Šibenika i njegove zamjenike, ali i za župana – reći će Florijan Žićić, predsjednik županijske organizacije Starćevićevog HSP-a.

  Na zadnjim izborima kandidat za gradonačelnika i to kao ‘nezavisni’ bio je i bivši saborski zastupnik Ivan Ninić, koji je svojevremeno napustio SDP, držeći da ta stranka nije dovoljno ‘lijeva’.

  – O ponovnoj kandidaturi nisam razmišljao jer je do izbora još godinu dana. Za vođenje našeg grada nisu rješenja ni Kukuriku koalicija, ni HDZ, a ako se ne kandidiram za gradonačelnika podržat ću i aktivno ću se uključiti u kampanju one osobe i njezinih suradnika kojima je interes Šibenika ispred stranačkih interesa. Možda će te to biti ‘forumovci’ ili, pak, neka druga kvalitetna opcija – kaže Ivan Ninić.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Koncert iz ciklusa ‘Biramo ljubav’ u subotu na...

  Koncert iz ciklusa 'Biramo ljubav' Dječji zbor Kikići i Genijalci bit će održan u subotu, 2. srpnja, na stubama ispred šibenske knjižnice s početkom...

  Branimir Bubica i klapa Sebenico u petak kao...

  Koncert Branimira Bubice i klape Sebenico u petak u 21 sat će otvoriti manifestaciju Murtersko lito 2022, koja će kroz cijeli srpanj, kolovoz i...

  Šibenik remizirao s Olimpijom, u špici zaigrao novi...

  Nogometaši Šibenika remizirali su u drugoj pripremnoj utakmici u Sloveniji. Dvoboj protiv Olimpije koju vodi Robert Prosinečki završio je bez golova, a iako je...

  Glumica Mila Elegović predstavit će svoju slikovnicu sutra...

  Glumica Mila Elegović na dječjem odjelu šibenske knjižnice predstavit će svoju slikovnicu, 'Zašto ptice pjevaju' napisanu u stihu, u kojoj slavi radost življenja, ljubav...

  NAJNOVIJE

  Koncert iz ciklusa ‘Biramo ljubav’ u subotu na stubama šibenske knjižnice

  Koncert iz ciklusa 'Biramo ljubav' Dječji zbor Kikići i Genijalci bit će održan u subotu, 2. srpnja, na stubama ispred šibenske knjižnice s početkom...

  Branimir Bubica i klapa Sebenico u petak kao uvertira u bogat program Murterskog lita

  Koncert Branimira Bubice i klape Sebenico u petak u 21 sat će otvoriti manifestaciju Murtersko lito 2022, koja će kroz cijeli srpanj, kolovoz i...

  Šibenik remizirao s Olimpijom, u špici zaigrao novi napadač

  Nogometaši Šibenika remizirali su u drugoj pripremnoj utakmici u Sloveniji. Dvoboj protiv Olimpije koju vodi Robert Prosinečki završio je bez golova, a iako je...

  Glumica Mila Elegović predstavit će svoju slikovnicu sutra u šibenskoj knjižnici

  Glumica Mila Elegović na dječjem odjelu šibenske knjižnice predstavit će svoju slikovnicu, 'Zašto ptice pjevaju' napisanu u stihu, u kojoj slavi radost življenja, ljubav...