Više

  U utrci za gradonačelnika i Emil Guberina, Mario Kovač i Goran Grguričin?

   

  Za godinu dana, a možda i prije, ako tako odluči državna vlast, održat će se lokalni izbori, a time i izbori za čelne funkcije grada Šibenika. Na izborima 2009. nestranački kandidat koalicije SDP-HNS dr. Ante Županović, s Frankom Vidovićem i Petrom Baranovićem, pobijedio je u drugom krugu tim HDZ-a koji je predvodila Neda Klarić. Na predstojećim izborima, posve je izvjesno da će Kukuriku koaliciju za još jedan mandat gradske vlasti, a time i za mjesto gradonačelnika,  predvoditi dosadašnji ‘drugi čovjek’ Šibenika i SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović, dok bi navodno dr. Županović trebao biti adut ove koalicije u ‘svrgavanju’ dosadašnjeg župana Pauka i prekidu vladavine HDZ-a na razini županije. S druge strane, u bitku za šibenskog gradonačelnika, po svemu sudeći, šibenski HDZ će nominirati Danijela Miletu, bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza, kojeg kao najkvalitetnije rješenje vidi i Ante Kulušić, ukoliko ne dođe do nekakvih promjena u konstelaciji snaga nakon skorašnjeg Općeg sabora HDZ-a i izbora novog vodstva stranke. No, tko će se sve iz ostalih opcija sa šibenske političke scene pokušati suprotstaviti ovim dvjema najjačim strankama u Krešimirovom gradu? U svojem političkom djelovanju i kritiziranju aktualne gradske vlasti, do sada su nekako najglasniji bili su članovi Šibenskog građanskog foruma. Stoga je, logično da ‘forumaši’ uđu u izbornu utrku sa svojim kandidatima.

  – Nismo još o tome donijeli službeno odluku, ali, mogu kazati da će naš kandidat za gradonačelnika, kao i prije četiri godine, ponovno biti Emil Guberina. Inače, naša programska opredjeljenja vezana su isključivo za Šibenik i poboljšanje kvalitete življenja u njemu. U tom kontekstu moguće je koalicijska  suradnja s kvalitetnim ljudima koje zanima samo Šibenik – kazao nam je Vladimir Kužina, predsjednik ŠGF-a.

  I HSS, jedna od najstarijih političkih stranaka, priprema se za lokalne izbore.

  LOZA IDE S KOVAČEM

  – Za 22. svibnja sazvana je programsko-izborna skupštine šibenske Gradske organizacije HSS-a. Na njoj će biti izabrano novo vodstvo i kandidati za predstojeće lokalne izbore u gradu Šibeniku. Ono će donijeti odluku hoće li se na izbore ići samostalno ili pak u koaliciji s nekom od stranaka. Naime, svim gradskim organizacijama u našoj stranci o tome je prepuštena autonomna odluka – kaže Zoran Smolić, predsjednik Županijske organizacije HSS-a.

  Goran Grguričin, aktualni predsjednik Gradskog vijeća Šibenik i predsjednik Gradske organizacije HSP-a Šibenik potvrdio nam je da će i njegova stranka ući u politički ring za čelna mjesta grada Šibenika.

  – Naravno da će HSP imati svoje kandidate za gradonačelnika i njegove zamjenike. No, zasad ne bih govorio o imenima, jer o tome odluku trebaju donijeti stranačka tijela. Bilo bi deplasirano da kažem kako ću ja biti kandidat za gradonačelnika kad o tome ne postoji odluka HSP-a – veli Goran Grguričin.

  Ambicije da upravlja Šibenikom ima i novosnovana politička platforma ili, pak, udruga građana ‘Loza’, koju uglavnom čine bivši članovi HSP-a, predvođeni Ivicom Ledenkom.

  – Naravno da ćemo se pojaviti na predstojećim lokalnim izborima. Dapače, jer nas i zanima samo regionalna, šibensko-kninska politička priča, kojoj je itekako potrebna svježa krv. Za kandidate za čelne funkcije grada u opticaju je nekoliko imena, ne bih izlazio s njima u javnost, o njima će odlučiti glasovanjem članovi šibenskog ogranka ‘Loze’ – kaže Ivica Ledenko. Između redaka Ledenkove izjave može se jasno razaznati da će se kandidature za gradonačelnika i njegove zamjenike podijeliti između osoba koje su se dosad i najčešće ispred ‘Loze’ pojavljivale u eteru. To su nekadašnji ministar Mario Kovač, gradski vijećnik Ante Gaćina i županijska vijećnica Tanja Radić-Lakoš.

  ČAČE: NE MOGU VODITI GRAD

  Dugo u šibenskoj politici kao nezavisni vijećnik figurira Ante Gašparov Čače, koji se odnedavno priključio HSP-u dr. Starčević.

  – Ja sam normalan i realan čovjek. Smatram da ne bih mogao voditi grad Šibenik, pa se neću ni kandidirati za gradonačelnika. No, sa svojim vizijama i idejama za bolji život u našem gradu, na sljedećim izborima bit ću dio tima HSP-a Ruže Tomašić – kaže Čače.

  – Apsolutno smo spremni za lokalne izbore. Naša stranka imat će kandidate za gradonačelnika Šibenika i njegove zamjenike, ali i za župana – reći će Florijan Žićić, predsjednik županijske organizacije Starćevićevog HSP-a.

  Na zadnjim izborima kandidat za gradonačelnika i to kao ‘nezavisni’ bio je i bivši saborski zastupnik Ivan Ninić, koji je svojevremeno napustio SDP, držeći da ta stranka nije dovoljno ‘lijeva’.

  – O ponovnoj kandidaturi nisam razmišljao jer je do izbora još godinu dana. Za vođenje našeg grada nisu rješenja ni Kukuriku koalicija, ni HDZ, a ako se ne kandidiram za gradonačelnika podržat ću i aktivno ću se uključiti u kampanju one osobe i njezinih suradnika kojima je interes Šibenika ispred stranačkih interesa. Možda će te to biti ‘forumovci’ ili, pak, neka druga kvalitetna opcija – kaže Ivan Ninić.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Šarinovi izabranici maksimalni nakon dva kola, na Baldekinu...

  Završen je drugi dan U20 reprezentativnog turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se igra na šibenskom Baldekinu. Hrvatska nacionalna vrsta izbornika Jeronima Šarina (pomoćnik mu...

  Općina Pirovac procijenila: Koncert Leta 3 značajan sigurnosni...

  Sve što se događalo na relaciji Let 3 – Hajduk – Livaja ili ako hoćete na relaciji Rijeka – Split, slomilo se u Pirovcu. -...

  Tijatu odgođena penzija? Na natječaju Jadrolinije nije prošla...

  Jadrolinija je planirala da njihovi prvi električni brodovi za prijevoz putnika i tereta budu u pogonu za dvije do tri godine, kada bi i 'Tijat' otišao...

  Večer Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera...

  Glazbeno poetska večer posvećena djelu Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera brodogradnje bit će održana u ponedjeljak, 12. lipnja u 20 sati, u...

  NAJNOVIJE

  Šarinovi izabranici maksimalni nakon dva kola, na Baldekinu igra i Guinnessov rekorder visok 231 centimetara

  Završen je drugi dan U20 reprezentativnog turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se igra na šibenskom Baldekinu. Hrvatska nacionalna vrsta izbornika Jeronima Šarina (pomoćnik mu...

  Općina Pirovac procijenila: Koncert Leta 3 značajan sigurnosni rizik

  Sve što se događalo na relaciji Let 3 – Hajduk – Livaja ili ako hoćete na relaciji Rijeka – Split, slomilo se u Pirovcu. -...

  Tijatu odgođena penzija? Na natječaju Jadrolinije nije prošla ni jedna ponuda

  Jadrolinija je planirala da njihovi prvi električni brodovi za prijevoz putnika i tereta budu u pogonu za dvije do tri godine, kada bi i 'Tijat' otišao...

  Večer Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera brodogradnje

  Glazbeno poetska večer posvećena djelu Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera brodogradnje bit će održana u ponedjeljak, 12. lipnja u 20 sati, u...