Više

  TKO JE OVDJE G(L)UP? Deset godina prepucavanja zbog plana koji uopće nije potreban!?

   

  Gradski vijećnici odlučili su opet odgoditi donošenje generalnog urbanističkog plana Šibenika. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća o dokumentu nisu htjeli ni raspravljati. Čak je i HNS-ovac Draško Lambaša zaključio kako GUP-u treba posvetiti posebnu sjednicu, dok je Emil Guberina u ime ŠGF-a zaključio da treba uložiti još barem dva mjeseca da bi se otklonile sve nejasnoće i nepravilnosti. SDP-ovci su tako ostali bez potpore, a nije ih podržao ni koalicijski partner.

  Nije čudno što se vijećnici lome oko donošenja novog GUP-a. Isti problem imale su sve političke postave zadnjih deset godina. Generalni urbanistički plan Šibenika najavljivale su sve garniture i to kao dokument koji je ključan za razvoj i širenje grada. S obzirom da je GUP poslan na doradu, neizvjesno je koja će varijanta zaživjeti.

  – Ako budu mijenjali samo manje pojedinosti koje ne zahtijevaju dodatnu suglasnost Ministarstva, ne bi trebalo biti problema. No, bude li velikih intervencija, pitanje je što će se s GUP-om događati – započinje Damir Lasinović, arhitekt i predsjednik Komisije za prostorno planiranje Društva arhitekata Šibenika.

  Ironično je što generalni urbanistički planovi još od 2007.godine prema Zakonu o prostornom uređenju i građenju ne postoje. Ukinuti su, te donošenje novih nije potrebno. No, poželjno je bilo završiti planove poput šibenskog, koji su bili u izradi za vrijeme donošenja zakona..

  –  GUP je izbačen iz zakona i stoji da više nije potreban. No, na njemu se radilo godinama i ako se ne donese, bit će izgubljeno deset godina rada. Bilo bi glupo ne izglasati ga, jer će i ovakav biti bolji od sadašnjeg iz 1988.godine. Vrijediti će još pet godina, i u tom razdoblju ‘odradit’ će svoje – smatra Damir Lasinović,.

  Zakon o prostornom uređenju i građenju predvidio je da će postojeći GUP-ovi vrijediti deset godina od donošenja zakona, do 1.listopada 2017.godine. Bez obzira na to, kada ga gradski vijećnici usvoje, GUP je nužno poštivati, kaže Tomislav Krajina, predsjednik Društva arhitekata Šibenik.

  –  Mnogi gradovi uopće nemaju GUP, poput primjerice Vodica. Bez obzira na to, sve funkcionira dobro. GUP dakle nije obavezan dokument. No, kada ga imate, morate ga poštivati-

  PLANOVI PUNI GREŠAKA

  Prema redu važnosti plan najvišeg reda je županijski prostorni plan, slijede prostorni planovi gradova, zatim urbanistički planovi uređenja, te detaljni planovi uređenja pojedinih lokacija. Izrada prostornih planova gradsku je upravu posljednje dvije godine koštala oko 2 milijuna kuna. Sudeći po proračunu, najveći dio novca potrošen je na međusobno usklađivanje planova, jer se svi oni moraju podudarati. U praksi to znači da svaka greška i nepreciznost u bilo kojem prostornom planu itekako koštaju porezne obveznike, a grešaka je puno.

  – Problem je što te planove više ne donose gradski uredi za urbanizam, nego ih izrađuju privatne tvrtke po narudžbi. Projektanti, uglavnom mladi ljudi bez iskustva to najčešće rade rutinski, bez uvida u stvarno stanje na terenu, zbog čega se događaju kojekakve gluposti – pojašnjava Krajina.

  Planovi se rade bez analize vlasničkih odnosa i uvida u katastar, tako da se svode više na nekakve grube studije koje uglavnom služe prometnim stručnjacima, dodaje ovaj šibenski arhitekt.

  NEMOGUĆA RJEŠENJA

  – U prijedlogu novog GUP-a dogodilo se tako da je nekom palo napamet napraviti novu prometnicu na potezu od Gimnazije, preko ulice Matije Gupca do Pošte preko Dedinja, sve do Socijalnog. To bi značilo rušenje svih kuća na tom potezu, što je nemoguće. – osupnut je bio Krajina.

  Ni to nije sve. U planu je bila ogromna prometna petlja u Rokićima koja bi veličinom bila primjerenija megalopolisu San Franciscu, za što je bila izdana i lokacijska dozvola. Od Rokića do Njivica planirana je dodatna izgradnja četiri trake, što je također besmisleno jer tamo nikad nije bilo prometnih zastoja, smatraju arhitekti. Gradske službe uvažile su primjedbe Društva arhitekata Šibenik, te izbacile nelogičnosti. Ističu ipak kako granice novog GUP-a nisu racionalno određene.

  –  GUP ne obuhvaća administrativne granice Šibenika, već podrazumijeva samo naselje. Zona obuhvata GUP-a se proteže na TEF, Solaris, Zablaće, dok s druge strane nije obuhvaćena Park šuma Šubićevac, pa ispada da to uopće nije Šibenik. To je suluda ideja – kaže Krajina.

  Zbog neusklađenih planova ili nedostatka istih godinama stoje brojni projekti. Primjerice, bez planova nemoguće je bilo u vojarni Palacin pokrenuti studij energetike. Umjesto da izrađuju urbanistički plan uređenja i opet izdvajaju novac, šibenske vlasti pouzdale su se upravo u izmjene i donošenje GUP-a. Za Šibenik izradio ga je još prije nekoliko godina Urbanistički institut Hrvatske. Od tada je bilo nekoliko javnih rasprava, a Komisija za prostorno uređenje Društva arhitekata Šibenika primila je niz novih primjedbi. Damir Lasinović kaže kako su ih prenijeli gradskim službama, no izostala je povratna reakcija.

  – Zadnjih šest mjeseci nismo bili, tako reći, blizu oltara, nakon javne rasprave sve smo primjedbe prenijeli ovlaštenom uredu i od tada zavladao je muk. Doduše, službeno nas i ne trebaju uvažiti – kaže Lasinović.

  NIŠTA NOVO

  Lasinović ističe kako je sada kasno za bilo kakve izmjene i kritike GUP-a, kakve su primjerice od strane oporbenog HDZ-a pljuštale uoči sjednice Gradskog vijeća. Novi GUP ne donosi ništa posebno novo. Naime, prostorni plan Šibenika nije omogućio u GUP-u veće promjene.

  –  Nakon posljednje javne rasprave otklonjene su neke tehničke pogreške u GUP-u poput one stavke preman kojoj za izgradnju nove kuće u Docu treba osigurati dva parkirališna mjesta, što je, naravno, bilo besmisleno – rekao je Lasinović.

  Dodaje i kako županijski prostorni plan ne dozvoljava širenje Šibenika prema Smričnjaku, što je još jedan primjer kako jedan plan može sabotirati drugi. Kada je o širenju grada riječ, novi GUP, baš poput starog iz 1988. vjerojatno će biti teško ostvariti. Naime, novi GUP predviđa povećanje stanovništva za 15 tisuća ljudi, dok je stvarnost drukčija. Način razmišljanja koji podrazumijeva generalne urbanističke planove je zastario i kada su ulaganja u pitanju, kaže Tomislav Krajina.

  –  GUP je naslijeđe socijalizma, koji podrazumijeva unaprijed određenu svrhu nekog područja. Današnji investitori su drukčiji, vi njima ne možete unaprijed određivati u što će ulagati novac. Ulagače poput Gorana Štroka kojeg je zanimao TEF vrlo je teško naći. Stoga bi gradska politika tu trebala biti fleksibilnija, ali isto tako ne treba dopustiti ulagačima da nameću svoje uvjete. To bi trebala biti jedna sinergija, kada ulagač i lokalne vlasti posluju u obostranom interesu –

  Još se najbolje možemo  usporediti s Crnom Gorom, smatraju arhitekti. Tamo su odavno ukinuti svi GUP-ovi. S druge strane, ostaje pitanje kako obuzdati pretjeranu gradnju? Rješenje uvijek pružaju detaljni planovi pojedine lokacije, u kojima mogu biti precizno osmišljeni detalji poput vrste materijala, boja i sadržaja u određenom dijelu grada. Naravno, takvo podrobno planiranje podrazumijeva preciznu viziju, koja već dugo u Šibeniku nedostaje.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Fantastični Josip Teskera zasjao zlatnim sjajem u...

  Nakon što je prvog dana Nika Dodik osvojila zlato, a Mate Teskera srebro, u riznicu Taekwondo kluba DIV Knin drugog dana G1/E1 Galeb Open...

  Ministar Malenica o prijedlogu zakona o zaštiti od...

  Ministar pravosuđa Ivan Malenica za HRT  govorio je o sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji te komentirao kako grčka istraga vezana za pripadnike...

  Novi visoki poraz nogometaša Vodica

  Nastavljaju se muke po NK Vodice. Klub s Račica u šestom je kolu 3.NL jug upisao peti poraz, opet uvjerljiv. Sloga je u Mravincima...

  Kaos na Kosovu, sve je više mrtvih

  Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano jutros. Dvojica policajaca su ranjena, ali...

  NAJNOVIJE

  FOTO Fantastični Josip Teskera zasjao zlatnim sjajem u Beogradu!

  Nakon što je prvog dana Nika Dodik osvojila zlato, a Mate Teskera srebro, u riznicu Taekwondo kluba DIV Knin drugog dana G1/E1 Galeb Open...

  Ministar Malenica o prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u obitelji: ‘Ide u tri smjera’

  Ministar pravosuđa Ivan Malenica za HRT  govorio je o sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji te komentirao kako grčka istraga vezana za pripadnike...

  Novi visoki poraz nogometaša Vodica

  Nastavljaju se muke po NK Vodice. Klub s Račica u šestom je kolu 3.NL jug upisao peti poraz, opet uvjerljiv. Sloga je u Mravincima...

  Kaos na Kosovu, sve je više mrtvih

  Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano jutros. Dvojica policajaca su ranjena, ali...