Sutra deložacija osmeročlane obitelji iz Knina, dom će im braniti aktivisti Živog zida

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U petak 27. lipnja s početkom u 12 sati zakazana je deložacija osmeročlane obitelji Mišković u Kninu, a branit će je aktivisti udruge ‘Živi zid’. Deložacija je zakazana kako bi se prisilno naplatila alimentacija Draganu Miškoviću kojeg je Gordana Lovrenović 1985. godine tužila da je otac njene kćeri Žakline što on godinama osporava.

-Sve je počelo u Travniku (BiH) 1985., kada je Gordana Lovrenović tužila Dragana Miškovića da je otac njene kćeri Žakline Lovrenović. Na pregledu za utvrđivanje očinstva u Sarajevu sud je utvrdio da je on 60% otac.Tada nije bilo DNK analize, pa je zaključak donesen samo na osnovu vizualnog pregleda. Iako je Mišković cijelo vrijeme tvrdio da nije otac djeteta i naknadno tražio DNK analizu kako bi to i dokazao, njena pravna zastupnica je to odbila i na račun neisplaćene alimentacije pokrenula ovrhu nad nekretninom u kojoj živi bračni par Mišković sa svoje šestero djece – stoji u priopćenju udruge ‘Živi zid’.

-Ova apsurdna situacija posljedica je odbacivanja temeljnog pravnog načela – in dubio pro reo, odnosno da se nekoga ne može smatrati krivim za nešto ako postoji dvojba, odnosno ako nije sigurno da je okrivljeni uistinu nešto i počinio.Situacija u kojoj postoji realna mogućnost da Mišković nije otac njenog djeteta lako bi se mogla razriješiti DNK analizom, te ovom prilikom želimo ukazati na suludost obiteljskog zakona koji dozvoljava da se nekoga proglasi ocem iako on to nije – poručuju aktivisti te nastavljaju:

-Čak i u slučaju da Dragan Mišković jest otac Žakline Lovrenović, postavljamo pitanje – kakav je to zakon koji šestero djece ostavlja bez krova nad glavom kako bi jednom omogućio prisilnu naplatu alimentacije ovrhom roditeljevog doma.Odnosno, da li obiteljski zakon uistinu štiti obitelj i djecu? Naš je zaključak da ne štiti, tim više što Dragan Mišković živi od socijalne pomoći, odnosno nema posla i mogućnosti da svojoj obitelji omogući novi krov nad glavom.U ime lažne brige za djecu, zakonodavac će ostaviti šestero djece bez krova nad glavom – smatraju aktivisti koji će sutra u Kninu braniti dom obitelji Mišković kao što su to nedavno učinili u Bilicama prilikom najavljene deložacije obitelji Slavica do koje na koncu ipak nije došlo.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.