Više

  Stotinjak šibenskih teta tuži Gradske vrtiće

   

  Stotinjak odgajatelja Gradskih vrtića Šibenik traži od Ustanove i njenog osnivača, Grada Šibenika, više od milijun kuna zbog neisplaćenih regresa i jubilarnih nagrada. Dugovanje je nastalo posljednjih nekoliko godina, no radnici pritisnuti recesijom i besparicom tek su sad ozbiljno počeli razmišljati o utjerivanju zaostataka. Kako doznajemo iz dobro upućenih izvora, zahtijevajući isplatu tijekom travnja i svibnja potpisivali su peticiju i uputili je mjerodavnima. Posredstvom odvjetničkog ureda Bože Kelave iz Zagreba, besplatnog pravnog zastupnika Sindikata zaposlenih u predškolskom odgoju krenuli su s pripremom tužbe. No, nije se daleko odmaknulo. Kako doznajemo, još traju pregovori između sindikata i gradske uprave. Odvjetnik Božo Kelava potvrdio je kako je dobio potrebnu dokumentaciju, ali ne i ‘zeleno svjetlo’ za pokretanje spora na sudu.

  – Uvidom u spis, mogu reći da radnici Gradskih vrtića Šibenik imaju pravnu osnovu za isplatu tih naknada koje su im zajamčene pravima iz njihovog Kolektivnog ugovora. No, samo o njima ovisi hoće li uistinu doći do sudskog spora, jer bez punomoći svakog pojedinca uključenog u slučaj, neće biti nikakvog spora – objasnio je Kelava.

   DUGOVANJA ZA TRI GODINE U ZASTARU

  Odvjetnik dodaje kako svaki radnik pojedinačno može utužiti neisplaćene naknade, ali da to moraju napraviti što prije, žele li vidjeti svoj novac.

  – Dugovanja odlaze u zastaru nakon tri godine, tako da im ne ostaje previše vremena za sudsku parnicu – kaže odvjetnik Božo Kelava.

  Dospije li slučaj na sud, iznos duga, koji je okvirno procijenjen na nešto više od milijun kuna, morao bi precizno procijeniti sudski vještak, a iznos bi ovisio i o broju zaposlenika koji su se odlučili na tužbu. Tuže li Grad Šibenik i Gradske vrtiće, radnici vjerojatno ne bi gubili puno vremena na sudu. Kako su, prema tumačenju odvjetnika, sve strane uključene u pregovore priznale dug, spor bi bio završen u roku nekoliko mjeseci. Predstavnik sindikata u šibenskim Gradskim vrtićima Dinko Peran nije bio naročito rječit. Potvrdio je samo da potraživanja – postoje.

  – Možemo naglasiti da smo u fazi pregovaranja ostvarivanja pojedinih materijalnih prava iz Kolektivnog ugovora, prikupljamo određene podatke i usko surađujemo sa službama Gradske uprave – rekao je Peran.

  DEMANTI UPRAVE I GRADA

  Uprava Gradskih vrtića, pak, potpuno demantira problem. Ravnateljica Mladenka Jerkov opravdala se poslovnim putem i uputila nas na svoju zamjenicu.

  – Smatramo da vaša pitanja nisu utemeljena na istinitim podacima. Plaće i materijalne naknade radnicima obračunavaju se i isplaćuju u skladu sa zakonom, važećim aktima Gradskih vrtića Šibenik i Kolektivnim ugovorom. Grad Šibenik prati potrebe Gradskih vrtića u skladu sa svojim mogućnostima i u potpunosti ispunjava preuzete obveze – odgovorila je na naš upit Ivana Vukšić, zamjenica ravnateljice Gradskih vrtića.

  Pred javnošću, uprava Gradskih vrtića očito gura problem pod tepih. I dok pravnici tvrde kako je do neisplate vjerojatno došlo zbog nedostatka novca u gradskoj blagajni, kuloari spominju nešto manje vjerojatnu varijantu – pogrešku u obračunu. Zanimljivo je da računovodstvo te ustanove dugo vodi Meri Županović, supruga šibenskog gradonačelnika Ante Županovića. Među radnicima se, stoga, javila sumnja da se problem zataškava zbog očite političke linije, što je ona demantirala.

  – Nije došlo do nikakve pogreške, mi uredno isplaćujemo sve obaveze prema radnicima – rekla je u telefonskom razgovoru Meri Županović.

  Gradonačelnik Ante Županović, također tvrdi da je riječ o neistinitim insinuacijama. Mogućnost spora su demantirali.

  – Gradonačelnik ne može komentirati neslužbene, moguće, buduće… situacije koje se nisu dogodile.

  VREMENA SVE MANJE
  Dakle, ukoliko se u gradskoj upravi zaprimi neki predmet, (pritužba, zahtjev, zamolba i sl.), nadležne službe gradske uprave kao i gradonačelnik o tomu će se očitovati podnositeljima i javnosti ako je to potrebno. U pisarnici gradske uprave iz Gradskih vrtića Šibenik nije zaprimljena nikakva dokumentacija koju navodite. Grad Šibenik planiranim sredstvima u gradskom Proračunu, u potpunosti ispunjava svoje obveze prema ustanovi Gradski vrtići Šibenik čije je osnivač – priopćila je Mirjana Žurić, viša savjetnica Ureda gradonačelnika.

  Bez obzira na očitovanja prema javnosti, ukoliko se Grad Šibenik ne dogovori s oštećenim radnicima, uvijek im preostaje tužba. No, morat će brzo reagirati, inače bi mogli ostati bez svojih naknada.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi...

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u...

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...

  Večeras pa do jutra zbog radova zatvoren tunel...

  Zbog izvođenja radova redovnog održavanja za sav promet bit će zatvoren tunel Dumbočica, od 2. listopada u 21.30 do 3. listopada do 5.30 sati ...

  NAJNOVIJE

  Otvorio restoran ‘Palacin’ u studentskom domu, studentima nudi ručak i večeru

  Prigodno je obilježen početak rada restorana Palacin, u sklopu istoimenog studentskog doma. Šibenski studenti tako na raspolaganju imaju dva restorana u kojima mogu ručati, dok...

  Vozači AKK Rogoznica skupili lijep broj bodova u Skradinu, Fićeki ukrali show

  Za vikend je održano sedmo izdanje Superautoslaloma Skradin 2023, utrke koja se boduje za Prvenstvo regije jug i Otvoreno prvenstvo, ali i za popularni...

  Večeras pa do jutra zbog radova zatvoren tunel Dumbočica

  Zbog izvođenja radova redovnog održavanja za sav promet bit će zatvoren tunel Dumbočica, od 2. listopada u 21.30 do 3. listopada do 5.30 sati ...