Stiže nam zima i snijeg?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Šibeniku bi se već sutra, 8. siječnja temperature trebale spustiti, budući da se već noćas očekuje jaka bura. Minimalna temperatura zraka kretat će se od 0°C do maksimalnih 8 Celzijevaca, dok bi u četvrtak bura trebala okrenuti na jugo, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Pojavu poznatu kao stratwarming koja bi našim krajevima trebala donijeti naglo zahlađenje najavili su s portala Šibenik meteo. Riječ je o fenomenu zagrijavanja atmosfere na velikoj visini iza kojega obično nastupa naglo zahlađenje.To je proces u kojem topliji zrak izgura jako hladni zrak s njegovog prirodnog položaja, Arktika i potjera ga u južne širine svijeta.

– Iako je nezahvalno prognozirati prognostičke modele za dulje razdoblje procesi koji se sada trenutno događaju daleko na sjeveru, vjerojatno vode pojavi jake zime u mnogim dijelovima svijeta u drugoj polovici mjeseca, vjerojatno i u veljači – napominje Šibenik meteo.

Zbog fenomena stratwarminga lani je na Jadranu pao snijeg, a hoćemo li i ove veljače imati istu situaciju, ostaje za vidjeti.


Pratite nas i na društvenim mrežama: