Da postoji nagrada za doprinos zajednici išla bi u – Zaton

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kada bi postojala nagrada koja bi se na godišnjoj razini dodjeljivala najagilnijem mjesnom odboru ili ljudima koji su u najvećoj mjeri doprinijeli razvoju svoga mjesta, a bez pomoći lokalne samouprave, ona bi, sasvim je sigurno, iz godine u godinu odlazila u Zaton. Podijelili bi je pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaton i njihov predsjednik i predsjednik Mjesnog odbora Boris Dukić. Ili bi se izmjenjivali iz godine u godinu, jedne godine priznanje bi bilo uručeno vatrogascima, a druge tom neobičnom političaru koji je lišen svih manira na koje smo naviknuli kada je u pitanju politika. Boris Dukić i njegovi vatrogasci već nekoliko godina uređuju svoj Zaton. Iako to nije u njihovoj domeni, na sebe su preuzeli sve poslove održavanja mjesta i javnih površina, izuzev odvoza smeća što radi šibenska Gradska čistoća.

repka2

Iako je Zaton na administrativnom području grada Šibenika, šibenska komunalna tvrtka Zelenilo d.o.o. još je prije dvije godine povukla svog djelatnika, zaduženog za hortikulturno uređenje mjesta, pod izlikom da za to nemaju novca (!). Zato su se posla latili vatrogasci koji otada u Zatonu kose travu, sade cvijeće, održavaju zelenilo, farbaju klupe. Ove godine, navest će Boris Dukić, ofarbali su ih 30 komada, materijalom koji je nabavio DVD. Uredili su nasade u čitavom mjestu, a da nije bilo Turističke zajednice koja im je ove godine izišla ususret, morali bi sami podmiriti čitav račun za sadnice. Da stvar bude bizarnija, račun im je ispostavila ista ona komunalna tvrtka – Zelenilo – koja bi trebala uređivati područje Šibenika. Kao da sve to nije dovoljno, pa su zatonski vatrogasci, veli Dukić, uredili mjesno igralište uz donaciju Grada samo za beton, potom konstantno uređuju plažu, krče protupožarne putove, aprisiljeni su održavati i mjesno groblje.Po potrebi, doduše, navodi, jer nemaju sredstava za svakodnevne poslove na groblju. Jedini gradski komunalac koji je uvijek rado izlazio ususret Zatonjanima je Gradska čistoća koja ljeti zaposli djevojku na čišćenju javnih površina. Budući da je riječ samo o tri ljetna mjeseca, i tu su se Zatonjani dosjetili pa sami plaćaju, donacijama, rad djevojke tijekom čitave godine. Ovoga ljeta, nastavlja Dukić, zatonski vatrogasci u suradnji s Mjesnim odborom zaposlili su tri djelatnika preko mjere Javnih radova Zavoda za zapošljavanje.

TRAŽI SE POMOĆ

– Dogovor je da DVD osigura opremu za rad, kosilicu, gorivo i sve ostalo što je potrebno, te da u udjelu plaća sudjeluje sa 15 posto, dok ostalo osigurava Zavod. Budući da je riječ o velikim troškovima, još smo ranije predložili Gradu da 17.000 kuna, koliko je koštao onaj djelatnik Zelenila, Grad prebaci DVD-u za ove potrebe. Nažalost, još uvijek nismo dobili odgovor – navodi Dukić.

– Zaton bismo mogli usporediti s Tribunjem budući da smo po broju stanovnika otprilike tu negdje. Otkako je Tribunj postao općina, zaposlio je 18 djelatnika u svom komunalnom poduzeću, a mi nemamo nijednog komunalca na stalnoj plaći. Već iz toga se dade zaključiti kako je osnutak vlastite općine bio pravi put za razvoj. Mi smo željeli ostati u okviru grada Šibenika, no danas više nismo sigurni je li to pravo rješenje – navodi Dukić.

repka4

Dok su se ostali šibenski mjesni odbori pomirili s činjenicom da je lupa gradskih otaca uvijek na gradskom centru, a periferija je prepuštena sebi, Zatonjani su na vrijeme shvatili da ih rezignacija neće dovesti daleko. No, Dukić je iz svega toga izveo još jedan zaključak, poprilično realan, kazat će svi koji poznaju modalitet rada mjesnih odbora.

– Za postati predsjednikom mjesnog odbora moraš biti pomalo lud. Ako želiš unaprijediti svoje mjesto, moraš raditi kao konj, usto si lišen suradnje s gradskom vlašću u većini projekata, a nemaš nijednu beneficiju, čak niti besplatan parking u gradu. Mislim da se taj posao ne može raditi kvalitetno ako ne postoji suradnja s nekom od službi kao što je zatonski DVD. No, da bi to funkcioniralo, s obzirom na gomilu dobrotvornog rada koji nitko neće platiti, mora postojati konsenzus među svima – kaže Dukić. A, u Zatonu, konsenzus postoji. I on nadilazi područje mjesta.

ČISTILI SV. NIKOLU

repka8

Zatonski vatrogasci prošloga su tjedna od korova i smeća čistili područje novootvorene šetnice kroz kanal sv. Ante. Ništa im to, vele, nije problem. Šibenik je njihov grad i njima je drago da je čist, pogotovo područja poput šetnice ili tvrđave sv. Nikole, koju su također tom prigodom očistili.

– Odlučili smo se pomoći, jer nam nije bilo jasno da se napravi šetnica od 1,4 milijuna eura, a da se ne očisti ovako značajno mjesto. Na kraju, kada se trebala poentirati cijela priča, nailazimo na korov i sve obraslo u samu šikaru u kojoj su se nastanile ‘domaće životinje’, čak i zmije. Šteta je da veliki broj posjetitelja, a mogu vam reći da je jutros otkako smo mi tu prošlo više od sto posjetitelja, nema normalan i očišćen pristup ovako vrijednom spomeniku. Nama nije bio problem organizirati akciju i pridonijeti našim čišćenjem uljepšavanju naše županije-objasnio nam je Dukić.

Zatonjani su, zapravo sretni vidjeti održavani Šibenik i veseli ih činjenica što doista jest jedan od najčišćih gradova u Europi, ali krivo im je što istovremeno Zaton mete – vjetar.

– Došla je nova gradska vlast, s njima smo obavili razgovore i požalili im se na sve što nas muči. Uvjeren sam da će imati sluha za nas. Ipak smo dokazali kako smo aktivni mjesni odbor, vrijedan pažnje – zaključuje Dukić.

 Kultura u rukama vatrogasaca

DVD Zaton u suradnji s mjesnim odborom nositelj je većine kulturnih i društvenih događanja u zatonu. Nekoliko je važnih događaja u sezoni, od manifestacije ‘Klape na Vrulji’ koja će se i ove godine održati 31. srpnja, preko Zatonske večeri (3. kolovoza) do fešte sv. Roka koje organiziraju mještani i DVD. Sve ovo košta oko 50.000 kuna koje vatrogasci i mještani svake godine prikupe od sponzora,m a bez pomoći Grada.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.