Šibenskom policijom ipak će upravljati Splićani!

Ilustracija/Arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministarstvo unutarnjih poslova, sada je već i službeno potvrđeno, ide u novi kroj ustrojstva policijskih uprava na području Hrvatske. Dušan Miljuš, glasnogovornik Ministarstva, najavio je budući regionalni ustroj policije koji će se provesti po principu pet regija. Prevedeno, to znači kako će budući centri policijskih uprava, umjesto u svim administrativnim centrima sadašnjih županija, biti u pet hrvatskih gradova – Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Policijska uprava šibensko-kninska po novom će ustroju tako prijeći pod nadležnost splitske uprave, a administrativno djelovat će kao što danas djeluju policijske postaje na našem području.

CENTRALIZIRANA DALMACIJA

Ova najava u policijskim je krugovima izazvala veliku uznemirenost. Osim što se ne zna kako bi operativno trebale djelovati policijske službe i kome bi njezini voditelji, te na koji način trebali odgovarati, teško se razumijeva i logičnost ovakvog poteza, budući da policija radi posao koji ne trpi odgodu, niti čekanje, a ako će novi centri biti jedina mjesta koordinacije, odgode se počesto neće moći izbjeći. Osim toga, nevjerica zbog ove teme zavladala je i iz proste činjenice što su lani provedeni natječaji za načelnike policijskih uprava, te ostale vodeće službenike koji su imenovani na pet godina. A, sada će novi ustroj sav taj posao zanijekati. Ipak, zagovaratelji ove ideje navode kako se u nju krenulo iz potrebe racionalizacije poslovanja Ministarstva unutarnjih poslova sa svim službama, a što bi u konačnici trebalo prouzročiti bitne uštede.

Iz PU šibensko-kninske na ovu temu nismo dobili službeni komentar. Ne mogu komentirati, kažu, nešto što službeno nije doneseno, niti je krenulo u provedbu. Bilo kako bilo, ova je priča još jednom na površinu izvukla onaj stalno tinjajući, tužni proces institucionalne provincijalizacije Šibenika. Sve ovo vrijeme čitava Hrvatska izuzev Zagreba želi se na centraliziranost sustava, svaka dosadašnja rasprava na temu regionalizacije podrazumijevala je ravnopravnu raspodjelu državnih institucija unutar jedne regije, načelo po kojem bi, primjerice centar policije bio u Splitu, centar Carine u Šibeniku, a Pošte ili Porezne uprave u Zadru. Međutim, ovaj princip sada se ne primjenjuje.

SEOBA U SPLIT

Dosad su gotovo svi centri državnih ustanova preselili u Split – carinarnica, centar pošte, gotovinski centar Fine, sjedišta HZZO-a i HZMO-a – s iznimkom Trgovačkog suda koji je iz Šibenika svoje sjedište premjestio u Zadar. Jedino što od značajnijih ustanova još djeluje u Šibeniku jesu Ured državne uprave, Porezna uprava i PU šibensko-kninska. S naznakom da je već najavljeno preseljenje nadležnosti Porezne uprave sa Šibenika na Split, a o šibenskoj policiji sve je već rečeno.

Što Šibenčani misle o novom ustroju policijskih uprava?

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika

– Mislim da se ide linijom manjeg otpora i da će sve ovo polučiti štetu za Hrvatsku. Dok god ne izradimo logičan, transparentan i opće prihvaćen model podjele Hrvatske na regije, te dok se ne utvrdi nadležnost ustanova i jedinica lokalne i područne samouprave u budućim regijama, ne bismo smjeli povlačiti niz manjih poteza kojima samo radimo nered. Trenutno je niz tumačenja vezanih za regionalizaciju, no građani ne znaju koje je od njih ispravno. Dakle, da se ne bi krivo shvatilo, osobno podržavam postupak regionalizacije Hrvatske, ali na način da on bude transparentan, da garantira ujednačen razvoj čitave Hrvatske, te da bude temelj za promjene koje se sada pokušavaju provesti prije vremena.

 

Boris Dukić, predsjednik šibenskog HSS-a

– To je katastrofa! Još jedna nebuloza ove Vlade koja se totalno pogubila. Sve što je Šibenik imao, to je i izgubio. Smatram da je po svom geografskom položaju, prometnom povezanošću, ali i povijesnim značajem Šibenik zaslužio biti centar regije, odnosno središte Dalmacije. Imamo autoput u neposrednoj blizini, imamo luku, razvijamo turizam, imamo dva nacionalna parka u neposrednoj blizini. A umjesto da se razvijamo, mi se pretvaramo u rupu. Na kraju ćemo postati predgrađe Splita ili Zadra, a to nam nikako ne pripada.

 

Goran Grguričin, dugogodišnji djelatnik PU šibensko-kninske

– Najave o priključivanju PU šibensko- kninske pod policijski centar u Splitu još je jedan čin nazadovanja grada Šibenika kao administrativnog i gospodarskog središta, Šibenik se sve više gura na marginu. Naravno da će se to odraziti i na ekonomsku sliku grada, dosta rukovodećih mjesta premjestiti će se u Split, što znači i nižu razinu odlučivanja, time i manje plaće, što će svi građani osjetiti. Što se samog operativnog djela rada policije tiče, tu neće biti toliko velikih problema, osim što će se na odluke o nekim procesima morati više čekati, tražit će se za sve potvrda od sjedišta, što će usporiti policijske procese na višoj razini. Na samoj ulici premještanje zapovjedništva u Split ne bi trebalo imati većih posljedica. U svakom slučaju, ipak se radi o još jednom koraku nazad za grad Šibenik, sve više postajemo mali, sporedni grad.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.