SANDUČIĆ POVJERENJA: ŽABORIĆ – Usred mjesta skinuta zabrana pretjecanja!

Na hrvatskim prometnicama, vozačima prijeti 336 opasnih lokacija, odnosno crnih točaka, oko 30 ih se nalazi na području Dalmacije, a jedna od njih je upravo u Žaboriću. Mještani Žaborića, imajući to u vidu, žale se na sustavno neulaganje u mjesto i nepostojanje reda u prometu, što ugrožava vozače i pješake.

NEMA PJEŠAČKOG

– Mrzla vala jedna je od crnih prometnih točaka. Svi tu cestu svakodnevno prelazimo doslovno riskirajući život, jer nema pješačkog prijelaza. Da pojasnim, sto metara prije glavnog ulaza u Žaborić stoji znak obavijesti o djeci i odraslima koji prelaze cestu do svojih kuća (nalazi se s gornje strane magistrale). Nakon tih sto metara, na samom ulazu stoji znak o prestanku zabrane pretjecanja – usred naseljenog mjesta! Kako je to moguće? Dodatno pogoršava situaciju činjenica da se na potezu na kojem je dozvoljeno pretjecanje nalaze dva dućana i kafić koji imaju prilaze direktno s magistrale. Svake godine svjedoci smo prometnih nesreća koji se događaju upravo na tom potezu ili neposredno prije i poslije tog poteza (Mrzla vala), te nam stvarno nije jasno što se još treba dogoditi da se ovaj problem konačno riješi – poručili su mještani. Tvrde da dodatno cijelu situaciju u prometu pogoršavaju dostavna vozila jer kad iskrcavaju robu za dućane u potpunosti vozačima blokiraju čisti pregled magistrale, tako da većina to obavlja napamet.

– Ove probleme treba riješiti! Predlažemo da se u potpunosti zabrani pretjecanje na tom potezu, te da se napravi pješačka zebra kako bi djeca mogla legalno i koliko-toliko sigurno prelaziti cestu. Također, postavljanje svjetlećeg znaka upozorenja o brzini vozila (kao na pravcu u Brodarici) bilo bi više nego poželjno – predlažu Žaborićani. I tu nije kraj prometnog nereda. Mještani tvrde da im veliki problem predstavlja i nedostatak prometnih znakova u samom mjestu pa mnogi turisti ljeti završavaju u slijepim ulicama.

NEMA ZNAKOVA

– Kad ulazite u Žaborić, zapravo ne znate gdje možete ići ili kako doći do samog centra jer znakovi koji bi to trebali regulirati ne postoje. Tako, ako skrenete u Tutikovu ulicu završavate u slijepoj ulici. Ako krenete Špacerovom ulicom i dalje morate pogađati kako doći do centra, jer tabla za centar ne postoji. Kad izlazite iz centra prema magistrali, znakovi su uredno postavljeni, ali i dalje zbunjuju. Izlazi se kroz Tutikovu ulicu koja je samo djelomično jednosmjerna i nije postavljen znak gdje počinje dvosmjerno – nastavljaju svoju priču Žaborićani.

Ljuti ih činjenica što je zapuštena i zarasla novootvorena šetnica Peruć koja je srce mjesta, posebno u turističkoj sezoni.

– Šetnica je otvorena 1997. godine i otada lokalna vlast nije ništa ulagala u nju. Stanje je katastrofalno. Samo šetnjom možete primijetiti zaraslo bilje, devastirane klupe, porušene ivićnjake, a o fontani s dupinom koja je trajala samo jedno ljeto ne znamo što bismo pomislili. Osim toga, u sezoni nam se turisti nemaju gdje na plaži istuširati jer tuševi kod nas ne postoje. Što reći, nego sramota – zaključili su Žaborićani

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.