PRAVA ISTINA O TERRANEU: Nakon dvije godine ostali s milijun eura duga!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Odgovarajući na pitanje u anketi Šibenskog portala tko je odgovoran za odlazak iz Šibenika glazbenog festivala Terraneo koji je u svoja tri dosadašnja izdanja na svaki mogući način postao simbolom ljetnog provoda u Šibeniku, Šibenčani su u najvećem postotku prst usmjerili prema gradskoj upravi, vodeći se vjerojatno izjavom organizatora kako na vrijeme nisu pronašli prostor na kojem bi organizirali ovogodišnje festivalsko izdanje. Od 657 osoba koje su odgovorili na pitanje, čak 60 posto smatra kako je gradska uprava trebala učiniti više kako bi se festival zadržao u Šibeniku, a tek 40 posto smatra kako su za odlazak Terranea odgovorni organizatori. No, ima li većina pravo? Ako se čita iz financijskih izvješća tvrtke Terraneo d.o.o. koja preko kojeg se odvijala većina djelatnosti vezanih uz festival, sa sigurnošću bi se moglo tvrditi kako su jedino financije ‘presudile’ omiljenom šibenskom festivalu. Iz financijskog izvješća koje je dostupno na stranicama Fine navodi se kako je tvrtka nakon dvije godine poslovanja nagomilala dug od gotovo milijun eura! Već nakon prve godine, što je i bilo poznato, tvrtka je zapala u financijske poteškoće, te je nakon prvog Terranea upisala dug od 2,68 milijuna kuna. Već tada bilo je razvidno kako su prihodi od 1,6 milijuna kuna bitno manji od 4,3 milijuna kuna rashoda. No, to je bilo i za očekivati, budući da se radilo o novom festivalu koji je pokrenula grupa entuzijasta, a ne neka velika tvrtka s pozamašnim kapitalom.

NOVI VLASNIK

Međutim, u drugoj godini Terraneo je već postao hit, u Hrvatskoj i šire. Od britanskog Telegrapha dobio je status jednog od deset najboljih festivala u regiji, a koncept i entuzijazam prepoznao je i poznati Forbes koji je Terraneo također svrstao u sam vrh, pa je bilo za očekivati kako će se poslovna ‘krvna slika’ nešto popraviti. Osim toga, već tada počelo se šuškati kako je neki novi tajanstveni vlasnik iz SAD-a preuzeo festival, te kako će u njega uvući novi svježi kapital i sve skupa dignuti na višu razinu. No, nakon druge godine održavanja Terranea financijski pokazatelji tvrtke Terraneo d.o.o. bili su još i gori. Dobit je, istina, povećana za 100 posto, pa je narasla na 3,6 milijuna kuna, ali su se udvostručili rashodi, čak 8,5 milijuna kuna. Zbog takvih pokazatelja, kad se nakon druge godine podvukla crta, organizatori su ostali sa 4,88 milijuna kuna gubitka. Ukupno u dvije godine, to je oko milijun eura. Financijski pokazatelji za lanjski Terraneo bit će poznati tek iza svibnja ove godine, no očekuje se da će biti vrlo slični godini prije, naprosto iz razloga što velikih promjena u programu zapravo i nije bilo. A, s takvim poslovanjem, i s proizvodom koji, ma koliko potencijala imao, nije i nema perspektivu postati profitabilan makar u mjeri da sam pokriva svoje troškove, neke financijske računice, objektivno govoreći baš i nema. Vjerojatno se time vodio i novi vlasnik koji je, zanimljivo, samo nekoliko mjeseci prije no što je donesena odluka o otkazivanju festivala, 28. siječnja 2014., na mjesto člana uprave, direktora s pravom zastupanja tvrtke registriran je Daryl Kevin Fidelak, vjerojatno predstavnik novih vlasnika. Iako je u javnosti dosad bilo nepoznato tko je pravi vlasnik Terranea pa su se kuloari zabavljali svakakvim informacijama, najbliže što se može doći odgovoru na ovo pitanje jest činjenica da se Fidelak povezuje s MTV Adriom, gdje obnaša dužnost voditelja marketinga i zamjenik je generalnog direktora. S obzirom na sve poznato, vjerojatno MTV Adria i jest pravi vlasnik Terranea. A, kao tvrtka koju vodi profit, a ne sjećanje na odličan teraneovski eksperiment u Šibeniku, odlučila je isti dokinuti.

NAJGORI REJTING

Najbolji razlog za to, osim samih dugova, dao im je financijski rejting tvrtke Terraneo d.o.o. koja je, procjenom financijskih službi svrstana u najgori, E2 razred.

Luka Pavić, jedan od osnivača Terranea u Šibeniku, a otkako je festival promijenio vlasnika samo njegov glasnogovornik, kazao je kako su prostorni problemi nagnali organizatore da odgode održavanje četvrtog izdanja festivala, no čini se kako je prostor u ovoj priči bio najmanje bitan. A priča je osuđena na propast u onom trenutku kada je jedan od najboljih izvoznih proizvoda koji je Šibeniku dogodio u proteklom desetljeću prešao iz ruku entuzijasta u ruke kapitala.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.