Poljske studentice na razmjeni u Kninu: Ovdje je popularno sjediti satima u kafiću

Milena Reliszka i Jagoda Karoń su studentice iz Poljske koje će tijekom jednog semestra boraviti na kninskom Veleučilištu Marka Marulića u sklopu razmjene studenata. Milena živi u malom gradu veličine Knina, smještenom u blizini Lodza, a Jagoda u Zawiercie. Kako su se ove 21-godišnjakinje snašle na novom fakultetu i sviđa li im se njihov privremeni dom u Kninu, doznali smo u ugodnoj ‘ćakuli’.

Kako ste se odlučile na razmjenu studenata i zašto ste se odlučile baš na Hrvatsku, odnosno Knin?

-Odluku da napustimo svoje mjesto, došla je sasvim spontano, vidjeli smo plakat programa Erasmus i pomislile zašto ne otići. Nije nam trebalo dugo da se odlučimo, otišli smo u Sloveniju, no na žalost taj program je bio popunjen, jedino što je u tom trenu bilo dostupno, bio je Knin.

Koliko dugo će te boraviti u Kninu i sviđa li vam se Veleučilište Marko Marulić?

-Tu smo od ožujka do srpnja.  Ovdje smo stigli u sklopu programa Erasmus, predavanja slušamo na engleskom jeziku, a neke lekcije su nam u obliku savjetovanja. Razmjena studenata ima mnoge prednosti, kao što su nova poznanstva i iskustva. Ovo nam je prilika naučiti nešto više o zemlji i gradu u koji smo došle. Kada se zbroji tu je više pozitivnih strana nego negativnih.

Što radite u slobodno vrijeme, ako ga uopće imate?

-Milena vikendom radi kao konobarica, a ja studiram geologiju vikendom kao dodatno obrazovanje. Često i putujemo po ostalim mjestima i gradovima, a Knin kao i ostala mjesta na kojima smo bile su prekrasni.

studentice_poljska-2

Pomažu li vam studenti i profesori kako bi se lakše snašli?

-Profesori i studenti su veoma ljubazni i prijateljski raspoloženi, uvijek nam pomažu kako bi se snašli   i što bolje prilagodili. Živimo s curom koja dolazi iz Trogira, Marija isto studira s nama i najviše nam pomaže.

Kako vam se sviđaju ljudi, kultura? Što mislite o životu u Hrvatskoj, koliko se razlikuje od Poljske?

-Novost za nas je definitivno velik broj pauza tijekom dana. Za razliku od Poljske tu je veoma popularno sjediti satima u kafićima, kod nas nema toliko pauza od posla ili škole tijekom dana, živi se puno bržim tempom. Do sada što smo uspjele vidjeti, kultura kod vas je veoma slična kao i kod nas. Izraz koji čujemo najčešće ovdje je ‘pomalo’ odnosno ‘polako’, ovo su riječi koje sigurno nećemo zaboraviti.

Spomenule ste kako ste putovale, koja ste sve mjesta posjetili?

-Budući da smo već neko vrijeme u Hrvatskoj, uspjeli smo posjetiti Šibenik, Trogir, Split, Hvar, Zadar, Dubrovnik i Sinj. U planu nam je posjet Zagreb, Pula, Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Krka. Slobodno vrijeme ćemo koristiti kako bi razgledali što više gradova i kulturnih znamenitosti, jer ih kod vas ima previše. Jedino što nas pomalo sprječava u tome je loša povezanost Knina željezničkim i autobusnim prijevozom.

studentice_poljska

Kakve će te uspomene ponijeti iz Hrvatske sa sobom kući?

– Hrvatska je lijepa zemlja koja ima mnogo blaga, zanimljive znamenitosti i prekrasnih krajolika. Kupile smo pokoji suvenir za uspomenu, ali u srcu će nam ostati najviše nova poznanstva i prijateljstva koja smo stekli.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.