Više

  NOVI PREDIZBORNI PAKT ‘Forumaši’ i Petrina zajedno na lokalne izbore?

   

  Pod motom ‘zajedno smo jači’ Nezavisna lista Stipe Petrine na lokalne izbore u svibnju 2013 rado bi izašla u koaliciji sa Šibenskim građanskim forumom. Ovaj hibrid udruge građana i stranke predvođene Emilom Guberinom, Vladimirom Kužinom i Zlatkom Štrbinićem, dosad je uglavnom stajao uz bok aktualnoj šibenskoj vlasti, kao službeni koalicijski partner, pokušavajući ju ponekad stisnuti i provocirati. Od prvih političkih koraka prije tri godine do danas, ŠGF nakupio se dobrih i ali loših, blijedih kalkulantskih poteza, a Štrbinić je i prešao u SDP. No, kako rad ŠGF-a primoštenski čelnik oduvijek podržava, savez bi na predstojećim izborima ojačao, smatra Petrina, i jedne i druge. Tako bi bez problema na županijskoj razini mogli konkurirati prvenstveno dosad vladajućem HDZ-u, ali i ostalim listama.

  ODUVIJEK U PREGOVORIMA

  – Pa to je tako jasno, mi smo s njima u sporazumu oduvijek i tu nema ničeg senzacionalnog – kaže Petrina, koji je već počeo provoditi predizborne ankete.

  Prema istraživanju agencije Ipsos Public Affairs provedenom na 400 ispitanika s područja Primoštena, čak 75 posto svoj glas bi dalo Petrini. Primoštenski ‘Robin Hood’, kako su neki kontroverznog načelnika nazivali zbog stalnog prkošenja pravosuđu i državnim institucijama, već broji potencijalne glasače, a Šibenski građanski forum još nije siguran želi li uopće konkurirati na županijskoj razini.

  – Izgleda da imamo epitet ‘poželjne udavače’ pa nas već uvlače o koalicije. Rano je govoriti o tome, tek ćemo razgovarati u rujnu, a nismo sigurni hoćemo li uopće imati županijsku listu. Moramo se dogovoriti – kaže Emil Guberina, najvjerojatniji ŠGF-ov kandidat za gradonačelnika. Stipe Petrina zato na iduće izbore izlazi spreman.

  – Ne govorim ja nikad ništa napamet, nisam tip čara-bara. Vodim se onom, što posiješ, to ćeš i požnjeti slikovit je Primoštenac.

  PONUDA KAKVA SE NE ODBIJA

  Primoštenski načelnik odlučan je u tome da ovaj put pravovaljano uđe u županijsku skupštinu zajedno sa svojim vijećnicima. Podsjetimo, lista Stipe Petrine osvojila je 2009. čak 8 vijećničkih mandata, no Petrina se morao odreći svoga jer mu je temeljem aktualnog zakona, kao načelniku općine zabranjeno paraleno obnašanje vijećničke funkcije. Uskraćivanje te pozicije srčani načelnik nije najbolje podnio, već su ga zaštitari morali izbacivati sa sjednica skupštine. Tvrdi da vladajući HDZ nije poštovao rješenje Ministarstva uprave, prema kojem ima pravo na vijećnički mandat, zakonu unatoč. Kada je Kukuriku koalicija osvojila državne izbore, prišao je visokopozicioniranim SDP-ovcima, kaže Petrina i ponudio im dogovor.

  – Ovaj čas HDZ u županiji može pasti, ako mi SDP vrati moj vijećnički mandat. Isti tren mogu okupiti dovoljan broj vijećnika, da bi zajedno s SDP-om bez problema srušio HDZ-ovu vlast – govori Petrina.

  Primoštenski načelnik vjeruje da je SDP-u dao ponudu kakva se ne odbija.

  – Moj prijedlog će ignorirati jedino ako između SDP-a i HDZ-a ne postoji tajni dogovor prema kojem jedni dobijaju gradsku, a drugi županijsku vlast. Iako, SDP ima svoj stav o tome, koji će tek iznijeti najesen – uvjeren je Petrina.

  Kao dugogodišnji predsjednik županijske organizacije SDP-a Duško Živković kaže kako je što se sadašnjeg mandata voz ipak prošao.

  – Mi se nikad nismo slagali s načinom na koji je HDZ pristupio Petrininom slučaju. To ne podržavamo, no, zakon je loš, nelogičan, pa tako načelnici ne mogu biti u županijskoj skupštini, ali gradonačelnici mogu biti saborski zastunici, komentrao je Živković. Najavio je tek da će najesen odlučivati o rasporedu snaga s kojima će izaći na lokalne izbore, ne isključivši i moguću koaliciju s Petrinom.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2....

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim...

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na...

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2. Dalmatia Šibenik Outdoor festival

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim vas za podršku ovim momcima, prvi smo, tamo ćemo biti i na kraju’

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na info tablama

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...