Više

  Nove Copolle iz filmske radionice škole Jurja Šižgorića

   

  One su mlade, vole pisati scenarije, snimati kadrove, montirati film, a nedavno su u Zadru osvojile drugo mjesto na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece.  Riječ je o Filmskoj grupi koju pohađa devet djevojaka Osnovne škole Jurja Šižgorića, a nagradu su osvojile za osmominutnu reportažu ‘Što nam šapuću vjetroelektrane’.

  PUŠI VJETRE

  – Bilo je to nezaboravno, jer svaki put kad smo išli snimati  vjetrenjaču ona bi se stala okretati. To je bilo tako smiješno jer se one u biti ne vrte u isto vrijeme – kazala je Katarina Marjančić (12) učenica 7. b razreda. Djevojke tvrde da im je bilo uzbudljivo istraživati obnovljive izvore energije na Danilu, te razgovarati s mještanima koji žive u blizini tridesetak stupova od 80 do 100 metara visine.

  – Ti stupovi su toliko visoki da, kad staneš ispod njih, imaš osjećaj da će pasti na tebe, hvata te jeza – dodaje Matea Škugor (13), učenica 7. b razreda. Tijekom svog malog istraživanja djevojke su otkrile kako se mještani Danila uglavnom bune na buku koju stvaraju vjetroelektrane, no kako zapravo nijednom od njih one ne smetaju previše.

  – Posjetili smo i Sokolarski centar te razgovarali s Emilijom Menđušićem u šibenskoj Dubravi. On nam je rekao da do sada nije stradala niti jedna ptica, tako da je naš zaključak da su vjetrenjače više korisne nego štetne – zaključile su djevojke. Sve one željele bi jednog dana snimati cjelovečernji film, stoga se nadaju upisu u akademiju nakon završetka srednje škole.

  – Sada planiramo raditi animirani film, ali nećemo vam ništa više od toga otkriti – šapnula nam je Lucia Erak (12).

  Uz Katarinu, Mateu i Luciu, na reportaži su radile i Petra Bulaja, Ana Ivanišević, Tijana Ivanišević, Sara Mullis, Lucija Relja, te Tina Zoričić, pod budnim okom nastavnice likovne kulture Ivane Rupić.

  TRI GODINE RADA

  – Ovo je kruna našeg višemjesečnog rada, ali i tek djelić onoga što u biti imamo. Filmska grupa u ovom sastavu djeluje već treću godinu i iza sebe ima mnoge dokumentarne i igrane filmove. Već neko vrijeme naša Filmska grupa je dio eTwinning projekta, gdje sa svojim filmovima obrađuje različite teme i surađuje s učenicima iz cijele Europe. Inače, u eTwinning projektu Green energy, uz našu školu, sudjelovala je i škola Izidora Poljaka iz Donja Višnjica te Katolíckaspojená škola sv. Vincenta de Paul, Levice iz Slovačke i upravo zajedničkom suradnjom je nastala reportaža ‘Što nam šapuću vjetroelektrane’ – pojašnjava Ivana Rupić.

  Filmska grupa Osnovne škole Jurja Šižgorića na reviji je prikazala i animirani film ‘Pjesma o dunji i ptici’.

  – Ovaj film nastao je u grupi za produženi boravak, kao igra pokreta za djecu od osam godina starosti, a temelj je pjesma Dragutina Tadijanovića – dodaje Ivana. Već su krenule pripreme za novi film, a i čeka ih nova 51. revija koja se sljedeće godine od 3. do 6. listopada održati u Kutini.

  JEDANAESTA GODINA RADA

  Filmska grupa škole Jurja Šižgorića nastala je 2001. godine. Nastavnica Ivana Rupić iza sebe ima već nekoliko generacija djece koji su snimili ukupno 30 što igranih, animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova.

  – Prvi snimljeni filmovi bili su dokumentarci. Jedan od njih je i ‘Legenda s Prukljanskog jezera’, nastao tako što su stanovnici djeci prepričavali stvarne legende tog kraja. Tu je i ‘Rijeka’, film o rijeci Krki od njezinog izvora do ušća uz glazbenu podloga Smetane. Godinama smo osvajali prve nagrade, a bilo je i mnogo drugih nagrada. Ukratko, ponosna sam na djecu – zaključuje Ivana Rupić.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2....

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim...

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na...

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...

  NAJNOVIJE

  Za vikend u Skradinu i kanjonu Čikole 2. Dalmatia Šibenik Outdoor festival

  Trail 5, 12.5 i 24 km, natjecanje u sportskom penjanju, SUP-u, kajakingu te nova disciplina - MTB utrka od 15 i 34 km očekuju...

  Carević: ‘Ovo je bila naša najbolja utakmica, molim vas za podršku ovim momcima, prvi smo, tamo ćemo biti i na kraju’

  Na Šubićevcu itekako imaju za čim žaliti nakon domaćeg remija s Dugopoljem. Šibenik je potpuno dominirao u dalmatinskom derbiju, a na kraju je morao...

  FOTO Važnost zablaćkih solana kao i flora na info tablama

  Na području Zablaća odnosno Velikih i Malih Solina, postavljene tri info table koje opisuju ekonomsku povijest i stratešku važnost solana te značaj tih jezera...