Na skijanje odlazi preko dvije tisuće Šibenčana!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prema službenoj statistici, Šibensko-kninska županije jedna je od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj. Naime, prema službenim podacima, oko deset tisuća stanovnika, točnije, svaki 13. žitelj Šibensko-kninske županije, živi od socijalne ili nekakve druge pomoći. Drugim riječima, u županiji je oko osam posto građana koji se, da bi preživjeli, oslanjaju svakog mjeseca na pomoć koja im stiže iz Centara za socijalnu skrb ili su korisnici humanitarnih organizacija.

VARLJIVA SOCIJALNA SLIKA

Međutim, ovakva generalno loša socijalna slika koja sugerira siromaštvo, više je nego varljiva. Jer, s druge strane, i ovih će predstojećih zimskih mjeseci, procjene su iz turističkih i putničkih agencija, oko dvije tisuće Šibenčana i stanovnika susjednih mjesta najmanje tjedan dana provesti na skijanju u jednom od poznatih europskih zimovališta. Taj broj zasigurno je i veći, jer mnogi naši sugrađani odlaze u individualnim aranžmanima koje rezerviraju preko interneta. Tako će unatoč recesiji i sve dubljoj gospodarskoj krizi Šibenčani činiti dio korpusa od oko sto tisuća Hrvata, kako se procjenjuje, koji će u inozemnim zimovalištima ostaviti oko 70 milijuna eura.

– Zanimanje naših sugrađana za odlazak na skijanje na razini je proteklih godina, ni veći, ali ni manji. Uvijek je to isto, onaj koji je prije pet godina bio na zimovanju, učinit će to i ove godine. Inače, oko 90 posto naših prodanih aranžmana odnosi se na skijališta u Sloveniji, Austriji i Italiji, a u manjoj mjeri građane zanimaju zimovališta u BIH i Francuskoj – kazao je Nicolas Alviž, vlasnik šibenske turističke agencije NIK.

 ČETVEROKREVETNI APARTMAN –  3150 KUNA

Inače, najveći dio Šibenčana rezervirali su svoj boravak ili će to učiniti  u zimovalištima iza Nove godine,  u tjednu od 5. do 12. siječnja iduće godine, dakle za vrijeme trajanja školskih praznika, kao uostalom i najveći broj građana Hrvatske.  A to razdoblje otprije je poznato kao ‘hrvatski tjedan’ u europskim zimovalištima.

Kako doznajemo u šibenskim turističkim i putničkim agencijama,  zimovalištima Austrije, Slovenije i Francuske sedmodnevni boravak može se dobiti po pristupačnim cijenama. Tako sedam dana  u apartmanima za dvije osobe stoji oko 2400, u četverokrevetnom apartmanu cijena je 3150 kuna, a za peterokrevetni apartman valja izdvojiti 4300 kuna. Što se tiče hotelskog smještaja na bazi polupansiona, cijene se kreću od 2900 do 3200 kuna po osobi za tjedan dana.


Pratite nas i na društvenim mrežama: