Više

  MARTINA IZ MASTERCHEFA: U mojoj kuhinji nije nikad dosadno

   

  Nakon što je konačno postala punoljetna, devetnaestogodišnja Šibenčanka Martina Ristić Stipandžija odmah se prijavila na popularnu televizijsku emisiju Masterchef u kojoj se kuhari amateri iz čitave Hrvatske natječu i stječu nova iskustva. Martina će reći kako ju je Masterchef naučio da od samo tri namirnice možeš spraviti jelo ‘da padneš na guzicu’. Tamo je pokazala zavidno snalaženje za radnim stolom, a na nju nitko nije ostao imun – što zbog činjenice da je najmlađa, što zbog toga što nema dlake na jeziku. Kad ne kuha za žiri Masterchefa, kuha za dečka s kojim živi.

  NEMAM PROBLEMA S IZMIŠLJANJEM

  Imaš li napadaje panike tipa ‘ne znam više što ću danas kuhati’, kao i većina žena?

  U pravilu, financijska situacija u državi nije bajna pa si namirnice koje imamo u Masterchefu ne mogu priuštiti, tako da su kod mene klasične stvari. Ne kuham klasična jela, ali koristim klasične namirnice zbog čega u mojoj kuhinji nikad nije dosadno. Nemam problema s idejama. Naravno, ponekad imam blokade, ima trenutaka kad najradije ne bih ništa kuhala, ali to su valjda još uvijek pubertetske godine, kako ja to kažem.

  Što ti dečko kaže na tvoje kuhanje? Misli li još uvijek da je kuhinja njegove mame najbolja?

  Toga nema jer se nas dvije dosta razlikujemo. Jer, kažem, ne kuham klasično. Bude dana kad se kuha maništra i fažol, jota i slična jela, ali to je zato što je to lijepo i ne kuha se svaki dan. Ali, još nikad nije rekao da njegova mama kuha bolje od mene, niti je rekao išta obrnuto. Njemu se moja kuhinja sviđa, zadovoljan je i to je najvažnije.

  U tom slučaju, uči li dečkova mama od tebe? Je li možda jedna od onih majki kojima smeta kad im sinovi prestanu dolaziti na ručak?

  Moja svekrva doista nije takva. Moja svekrva je daleko od klasičnih svekrva. Puno nas mladih živi u toj velikoj obiteljskoj kući. Doista nije konzervativna i ne miješa se u naš život, ali kad je pitam, pomoći će. Volim joj odnijeti da kuša ono što spremim. Voli kušati, ali da će sad ići kuhati nešto tako, baš i neće.

  Onda si u novu obitelji unijela dašak promjena.

  Tako je.

  Kad su počele tvoje kulinarske avanture? Kad te kuhanje počelo zanimati više od prosječnog?

  Doista sam dugo u kuhinji. Posebno intenzivno posljednje dvije. Od malih sam nogu s mamom i bakom radila kolače. Sad kuham skoro svaki dan, a nekad je to bilo rjeđe.

  Tko ili što je kumovalo tvojoj prijavi na Masterchef?

  Nitko, osim prošlogodišnjeg Masterchefa koji me apsolutno privukao. Kad su lani tražili kandidate za emisiju, nisam se mogla prijaviti jer sam bila maloljetna. Jedva sam čekala kad ću napuniti 18 godina da se mogu prijaviti. I onda, kad je prijava stigla, mislila sam se hoću – neću ići. Malo sam se prepala, ali su me moji nagovorili da pokušam, da nemam što izgubiti. Na kraju sam se veoma iznenadila jer su te prijave trajale jako, jako dugo. Prvo moraš poslati svoju priču, zatim proći telefonski razgovor, osmisliti svoj recept i tek tada dolaziš na audiciju za top 50, pa top 20.

  PREMLADA ZA RESTORANTSKU KUHINJU

  Je li te bilo strah kad si vidjela da si najmlađa natjecateljica, da su ostali stariji pa da je samim time i iskustvo na njihovoj strani?

  Što se tiče straha zbog godina, nemam ga. Što ranije otkriju tvoj talent, to bolje. Glupo je govoriti o starosti, ali ne razumijem ljude od pedeset godina koji su se prijavili. Ako nešto i uspiju, što će tada? Na neki način, to je kasno jer će nakon toga imati još nekih pet godina za biti u kuhinji nekog restorana. Zbog toga mislim da su meni moje godine prednost.

  Koje su tvoje želje što se kuhanja tiče? Želiš ići do kraja i ‘dokopati’ se kuhinje restorana?

  Što se toga tiče, Masterchef me naučio da se još uvijek ne želim zatvarati u kuhinju. Smatram da sam premlada za to. Ne znam bi li mi dosadilo za pet godina ili ne bi, ali smatram da je gastronomija općenito u Hrvatskoj na razini u kojoj ne želim sudjelovati. Glupo je reći, ali smatram da sam to prerasla jer je vrhunac naše gastronomije doći u restoran i naručiti bečki odrezak ili ćevapčiće. To ne želim učiti, niti želim raditi u takvim uvjetima. To me ne privlači. Prije toga, voljela bih završiti kulinarsku akademiju.

  Tresu li ti se ruke dok kuhaš pred žirijem?

  Za ulazak u top 50 imala sam groznu tremu. Od te silne treme nisu mi mogli postaviti nijedno pitanje. Bilo mi je to užasno čudno jer sam deset godina bila u kazalištu. Kasnije sam se opustila. Valjda se navikneš na ljude oko sebe. Upoznaš ih jer si ipak s njima osam ili devet sati na snimanju. Znaš kako se zovu, tko je kakav. Sprijateljila sam se s njima i kasnije više nisam imala tremu.

  Je li žiri uistinu strog prema vama kao što djeluju na televiziji?

  Žiri mora biti takav jer je Masterchef prvenstveno ‘reality’. I da nisu strogi, mi ne bismo to ozbiljno shvatili i ne bismo ‘zagrizli’. Oni su tu da nas nešto nauče, iako Masterchef nije škola i onaj tko je rekao da je došao tu nešto naučiti, došao je s krivom namjerom jer se ovdje očekuje da nešto znaš. Naravno da će te naučiti, usmjeriti, ali sigurno te neće učiti osnove poput rezanja kapule. Mate i Dino su doista stručni i svaki njihov komentar je na mjestu. Što oni kažu, to je doista tako.

  Tvoje jelo ‘patkica za mamu’ izmamila je oduševljenje žirija, a ni ti nisi ostala imuna na njihove pohvale. Jesu li potekle suze?

  To je bilo jelo koje je bilo moj najveći pothvat ikad jer sam radila s namirnicama koje u životu nisam vidjela, niti znam kakvog su okusa. To je izazvalo takve reakcije jer se očekivalo da neću ništa napraviti, a napravila sam doista dobro jelo. Nije bilo suza. Emocija je bilo. Drago ti je kad te pohvale jer znaš da vrijediš nekog vraga. A tako sam ga nazvala jer sam htjela svako jelo posvetiti nekom.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Sunčane milimetri dijelili od finala Kupa, Jug se...

  Vaterpolisti Solarisa bili su blizu senzacije u polufinalu Kupa Hrvatske čija se završnica igra u Zadru. Jug je, naime, prošao u finale u lutriji...

  Šibenka skinula Cibonu u Zagrebu za prvu gostujuću...

  Šibenka je upisala prvu gostujuću pobjedu, vjerojatno kada nitko nije očekivao. Svladala je, naime, s visokih 87:68 Cibonu, koja je u zagrebački susret ušla...

  VIDEO Policija objavila snimku spašavanja migranata iz Kupe

  Prilikom provođenja kompenzacijskih mjera policijski službenici Policijske postaje Duga Resa, danas, 1. prosinca, u 8.20 sati u naselju Prilišće, općina Netretić, na obali rijeke...

  Koncert Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila osvojio nagradu...

  Nastup Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila ovog ljeta osvojio je nagradu Ambasador u kategoriji event godine. Nagrade su sinoć dodijeljene u zagrebačkom klubu Boogaloo,...

  NAJNOVIJE

  Sunčane milimetri dijelili od finala Kupa, Jug se provukao na peterce

  Vaterpolisti Solarisa bili su blizu senzacije u polufinalu Kupa Hrvatske čija se završnica igra u Zadru. Jug je, naime, prošao u finale u lutriji...

  Šibenka skinula Cibonu u Zagrebu za prvu gostujuću pobjedu

  Šibenka je upisala prvu gostujuću pobjedu, vjerojatno kada nitko nije očekivao. Svladala je, naime, s visokih 87:68 Cibonu, koja je u zagrebački susret ušla...

  VIDEO Policija objavila snimku spašavanja migranata iz Kupe

  Prilikom provođenja kompenzacijskih mjera policijski službenici Policijske postaje Duga Resa, danas, 1. prosinca, u 8.20 sati u naselju Prilišće, općina Netretić, na obali rijeke...

  Koncert Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila osvojio nagradu Ambasador za event godine

  Nastup Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila ovog ljeta osvojio je nagradu Ambasador u kategoriji event godine. Nagrade su sinoć dodijeljene u zagrebačkom klubu Boogaloo,...