LOŠE BROJKE ŽUPANIJSKOG TURIZMA: Turistički znalci složni: Podbacio je hotelski smještaj!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Što je uzrokovalo loše rezultate turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja u Šibensko-kninskoj županiji za prvih šest mjeseci 2014. godine, danas je glavna tema turističkih djelatnika. Podaci koje je jučer objavio ministar turizma Darko Lorencin svakako nam ne služe na čast, budući da je naša županija jedina u Hrvatskoj ostvarila pad broja dolazaka i noćenja u prvom polugodištu godine.

Prema prvim komentarima vodećih ljudi u županijskom turizmu glavni problem leži u – hotelskom smještaju. Tvrde kako nije dovoljno iskorišten, u pojedine renomirane hotelske kuće godinama se nije ulagalo što je, kažu, kumovalo lošim turističkim ostvarenjima.  Direktorica šibensko-kninskog TZ-a Željana Šikić ističe da je ovakve brojke očekivala, no nadala se da će nas lipanj ipak izvući iz crne hrvatske statistike. Međutim, iako je ovogodišnji lipanj po ‘punjenju’ bolji nego lani, to nas nije spasilo.

NAUTIKA NIJE UVRŠTENA U STATISTICI 

zeljana sikic1

-Nekoliko je elemenata uzrok ovako loših rezultata. Prvo, struktura naših kapaciteta znatno je drugačija od ostalih županija. Privatni iznajmljivači čine 60 posto kapaciteta, kampovi 20 posto, a hoteli oko 16 posto s tim da je od te brojke nekoliko hotela već dugo u financijski teškom stanju. Dio hotela u Vodicama početkom godine radilo je s poprilično smanjenim kapacitetima ili nisu radili uopće. Drugo, u objavljenoj statistici ne bilježi se ostvarenje nautike, a naša županija bilježi popriličan broj noćenja i dolazaka u nautičkom sektoru, a  te se brojke drugačije evidentiraju. Treće, s obzirom na ukidanje ispostave Državnog inspektora u ovoj godini imamo dosta neprijavljenih gostiju – rezimira Šikić dodajući i čimbenik lošeg vremena i pomicanja vjerskih blagdana, ali to nas ne može utješiti budući da tako nešto nije utjecalo na loše brojke drugih dalmatinskih županija.

Zatvorena vrata pojedinih vodičkih hotelskih kuća, smatra direktorica tamošnjeg TZ-a Anita Franin Pećarica, osnovni su razlog što je šibensko-kninski turizam ostvario 0,6 posto manjka broja dolazaka i 3,8 posto manje noćenja.

anita-franin

-Ti hoteli i dalje imaju loše punjenje, a prvi dio godine uopće nisu bili otvoreni. To je pak stvar poslovanja hotelske kuće, dižu li prihode ili broj noćenja. Ipak, nadamo se kako će se statistika popraviti kroz 8. mjesec i da ćemo ostvariti prošlogodišnje rezultate – optimistična je Franin Pećarica.

U POJEDINE HOTELE GODINAMA SE NIJE ULAGALO

S druge strane, hotelska kuća Solaris pripomogla je da loše brojke ne budu i gore. Oni su ostvarili 15 posto više gostiju u prvih šest mjeseci, a direktor hotela Solaris Goran Zrilić podcrtava kako su nedovoljna ulaganja u hotelski smještaj i nedovoljna kvaliteta proizvoda uzrok poražavajućim brojkama.

beach club palma solaris

-Hotelski smještaj je motor i privatnom smještaju, a u našoj županiji problem su smještajni kapaciteti koji nisu dovoljno u funkciji, ne postoji značajna investicija u postojeće hotele da se obnove i da se u njih uloži. Najveći pad kada su u pitanju gradovi imaju one destinacije u koje se najmanje ulagalo i u kojima odnos kvalitete i cijene mora biti bolji – rezonira Zrilić dodajući kako nas objavljena statistika ne bi trebala brinuti. Međutim, ako bi se iste brojke ponove i sljedeće godine, poručuje, to je već alarm za uzbunu.

Stara je boljka da grad Šibenik, osim Solarisa, nema veći i kvalitetniji hotel u samom gradu što bi se gradnjom hotela u Mandalini trebalo promijeniti, ali kada se sagledava problem županijskog turizma, tisuću neiskorištenih kreveta već godinama ‘leži’ u Primoštenu.

-Struktura vlasništva u hotelima naše županije je takva kakva je i u tom pogledu ne očekujem veći oporavak. Po meni problem je što se u našoj zemlji nitko ne bavi problemom od početka, što sam javno zamjerio ministru turizma prilikom njegova nedavnog posjeta Šibeniku. Početak je Hrvatski fond za privatizaciju, odnosno kako i po kojim su se uvjetima prodale nekad jake hotelske kuće. Nedavno je međunarodni problemom postao ugovor između Mađarske i Hrvatske oko INA-e, a Primošten d.d. je još veći problem od toga. Bez tih 1000 kreveta mi u Primoštenu ne možemo razmišljati o ozbiljnom turizmu – zaključuje direktor primoštenskog TZ- Jere Bakotić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.