Kršćanin treba praštati jer mu je oprošteno, a to ljudska logika ne razumije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Isus, koji radije koristi teške slike negoli ublažene izraze, kaže kako je bolje biti bačen u more s mlinskim kamenom o vratu negoli sablazniti „jednog od malenih“. Papa Franjo je istaknuo tri riječi iz evanđeoskog odlomka: sablazan, oprost i vjera.

Jao onome tko sablazni – kategorički je rekao Krist. S druge strane, sv. Pavao u Poslanici Titu točno ocrtava kakav treba biti stil života jednoga svećenika: ne nasilan, trijezan – jednom riječju, besprigovoran; upravo suprotno sablazni. Ali to vrijedi i za sve kršćane – istaknuo je Papa. Sablazniti znači ispovijedati jedan stil života – „kršćanin sam“ – a zatim živjeti kao poganin, koji ni u što ne vjeruje. Takvo što sablažnjava jer nedostaje svjedočanstvo.

Kada kršćanin ide u crkvu, a ne živi dosljedno, sablažnjava – nastavio je Sveti Otac. Koliko smo puta čuli: „Ja ne idem u crkvu jer je bolje biti pošten kod kuće nego kao onaj ili ona koji idu u crkvu, a poslije čine ovo i ono…“ Sablazan uništava vjeru! I zbog toga je Isus tako oštar i kaže: „Pazite! Čuvajte se!“ Danas bi nam bilo dobro to ponoviti: „Pazite se.“ Svi smo mi sposobni sablazniti.

U drugu ruku svi trebamo znati opraštati. I to opraštati uvijek – naglasio je Papa, podsjetivši na Isusove riječi da oprostimo bratu „sedam puta na dan“, ako nas zamoli za oprost. Isus preuveličava da bismo shvatili važnost oprosta. Zbog toga kršćanin koji ne može oprostiti sablažnjuje, odnosno nije kršćanin.

Trebamo praštati jer nam je oprošteno. Tako nas je Isus naučio i u Očenašu, a to se ne može razumjeti ljudskom logikom, prema kojoj se ne prašta, već se osvećuje, mrzi, razdjeljuje. Koliko je razdijeljenih obitelji zbog nepraštanja! Djeca razdijeljena od roditelja, muž i žena rastavljeni – kazao je papa Franjo, ističući važnost spremnosti na opraštanje, da bi i nama bilo oprošteno.

Jasno je, stoga, zašto su učenici, čuvši to, rekli Gospodinu: Umnoži nam vjeru! Bez vjere nismo sposobni uvijek oprostiti, kako se od nas i traži, te bez vjere ne možemo živjeti, a da ne sablažnjavamo – ističe Sveti Otac. Samo svjetlo vjere, one vjere koju smo primili: vjere u milosrdnoga Oca, u Sina koji je za nas dao svoj život, u Duha koji je u nama i koji nam pomaže rasti; svjetlo vjere u Crkvu, vjere u narod Božji, koji je kršten, svet. A to je dar; vjera je poklon. Nitko ne može steći vjeru s knjigama ili odlaskom na konferencije. Vjera je dar od Boga i zato apostoli mole Isusa: „Umnoži našu vjeru!“ – zaključio je na kraju homilije papa Franjo.

IZVOR: bitno.net


Pratite nas i na društvenim mrežama: