Kinezi bacili oko na peloid iz Morinjskog zaljeva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prilikom posjeta Shena Zhifeia, veleposlanika Narodne Republike Kine Šibeniku prije mjesec i pol dana, gradonačelnik Šibenika Željko Burić osobno se vozio s njim u automobilu, te mu ukazao na potencijale kojima raspolaže šibenski kraj. Kako doznajemo, Kinezi iz Šibenika nisu otišli s manjkom interesa. Dapače, bacili su oko na šibensku poduzetničku zonu Podi, ali i na veliko nalazište ljekovitog peloida u Morinjskom zaljevu koje ih je posebno zainteresiralo.

PODI I INFRASTRUKTURA

– Prvenstvena namjera bila nam je potencijalnim kineskim investitorima, koji dolaze s najprobitačnijeg svjetskog gospodarskog tržišta, približiti potencijale gospodarske zone Podi. Veleposlaniku Zhifeiu ukazao sam na blizinu luke i željeznice, te autoceste, jer niti jedna slična zona u Hrvatskoj nema tako uređenu infrastrukturu, ili se barem ne nalazi u takvoj blizini svega potrebnog. Primjerice, od šibenske luke do Poda ima samo tri i pol kilometra, a pruga je još i bliže. Isto tako, Podi će se uskoro spojiti i na kanalizacijsku mrežu, za koju je već raspisan natječaj, a radovi na spajanju Poda na tu mrežu započet će već polovicom 2014. godine. Kineskog veleposlanika sve je to dosta zainteresiralo – kazao je šibenski gradonačelnik. Međutim, tijekom posjeta, Burić je visoku kinesku delegaciju proveo i Morinjskim zaljevom, ukazujući im na važnost peloidnog nalazišta i naglašavajući kako je u gradskom prostornom planu na toj lokaciji već ucrtano mjesto izgradnje lječilišta koje će se oslanjati na ljekoviti peloid.

– Ako što bude potrebno u GUP-u oko Morinja u tom smjeru i dodati i promijeniti, naravno da ćemo to učiniti. Ukazao sam na te potencijale, i to na sugestiju Gorana Mihelčića iz instituta ‘Ruđer Bošković’, koji je na peloidu iz Morinjskog zaljeva napisao doktorski rad. Dakle, još nemam povratnu informaciju kako se sve to oko Morinjskog zaljeva razvija, možda je malo i zapelo jer se upravo ovog ponedjeljka promijenio veleposlanik Kine u Hrvatskoj. Ali, kako se radi o ozbiljnim investitorima koji ništa ne prepuštaju slučaju, a i uputili smo prijedloge i prema njihovim nadležnim gospodarskim uredima, siguran sam da ćemo o interesu Kineza za Pode i Morinjski zaljev uskoro još čuti – kaže gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Međutim, da je interes Kineza otišao dalje od pukog razgleda lokacije zna Jasna Vukas, predsjednica društva ‘Putevima Marka Pola’, koja već duži niz godina radi na uspostavljanju gospodarskih i kulturnih veza između Hrvatske i Kine, te koja je i inicirala posjet kineskog veleposlanika Šibeniku.

SLAB ODJEK GOSPODARSTVA

– Iz Šibenika su nam već proslijeđeni svi potrebni dokumenti o svemu što je veleposlanik obišao. Inače, kako bih pojasnila, moram istaknuti kako je interes Kine za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo velik. Geostrateški položaj Hrvatske itekako je interesantan Kini, ne samo radi transportnih benefita, nego i radi otvaranja zajedničkih pogona s reexportom u Kinu, gdje je europski certifikat o porijeklu robe zaista na cijeni. Naša Udruga osobito radi na promociji turističkih potencijala cijele Hrvatske, baš zbog naše poveznice s Markom Polom, kojeg smatramo, ma što Talijani mislili, rođenim u Hrvatskoj, točnije u Korčuli. Tu poveznicu namjeravamo iskoristiti, i na nju su Kinezi poprilično osjetljivi i izlaze nam u susret, društvo je često u Kini, i u Šangaju i u Pekingu. Međutim, nalazimo na slab odjek države i hrvatskih gospodarstvenika, koji Kinu još uvijek doživljaju uglavnom dalekom i egzotičnom zemljom. Zato je posjet Šibeniku u društvu kineskog veleposlanika bio kao ‘dašak svježeg vjetra’, gradonačelnik Željko Burić istinski se iskazao, te veleposlaniku predstavio sve potencijale Šibenika, pa tako i Morinjski zaljev. Međutim, na tome treba biti uporan, ako Kinezi ne osjete da ste i vi zainteresirani za te projekte, neće ni oni biti. Primjerice, znam za slučaj jednog Austrijanca, koji je tri godine pokušavao sa svojim vinima ući na kinesko tržište. Bio je uporan i na kraju mu se i isplatilo. A naši poduzetnici nisu se ni pojavili ni poslali prijedlog svojih projekata na veliki gospodarski sastanak koji se prošle godine održao u Šangaju, a na kojem smo i mi iz društva bili prisutni, te poslali poziv svim hrvatskim poduzetnicima da se priključe. Nažalost, skoro nitko nam se nije ni javio – kaže Jasna Vukas. Predsjednica Udruge prilično je općenito ogorčena prema načinu na koji je Šibenik u bliskoj povijesti tretirao kinesku delegaciju.

– Osobno sam nekoliko puta željela da se Šibenik u Kini pozicionira kroz brand Marka Pola, jer za to postoje i povijesni fakti, no nažalost, nikad nije bilo dovoljno volje da se to realizira. Koliki animozitet samo u vašoj sredini je aktualan, najbolje govori odluka ravnateljice HNK Šibenik Nere Gojanović Kljajić koja nije dozvolila odlazak u Kinu Jakova Bilića, mladog glumaca koji utjelovljuje ‘našeg Marka Pola’, iako je na vrijeme bila obaviještena o terminu odlaska! Kako onda imati povjerenja u neku suradnju ako jedna ustanova tako reagira – to je ogledalo grada – kaže jasna Vukas.

Ipak, da se vratimo na priču, sa znanstvene strane, sve što se traži već je zadovoljeno, opširnu analizu peloida u Morinjskom zaljevu Jasni Vukas već je poslao Goran Mihelčić.

PREKO TISUĆU STRANICA

– Poslao sam im preko tisuću stranica na engleskom jeziku svega što sam ikad tamo radio i istraživao. Imam i povratnu informaciju od društva ‘Putovima Marka Pola’ da je sav taj materijal kineskim uredima i proslijeđen. Inače, radi se o ogromnom turističkom potencijalu, naročito na području zdravstvenog turizma kojeg u Šibeniku skoro da i nema, na Morinju se nalazi preko 11 milijuna tona ljekovitog peloida. Riječ je o količini koja se rijetko gdje drugdje može naći – kaže Goran Mihelčić.

Dakle, i gradske vlasti i struka širom su otvorili vrata potencijalnim kineskim investitorima. A kako se radi o gospodarstvu u velikoj ekspanziji, ne bi bilo čudno da kineski ulagači zaista i dođu Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.