FOTO: Zlarinjanka živi s miševima u gradskom stanu koji se raspada

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Neki je znaju kao glavnu zvijezdu otoka Zlarina, drugi po maloj ulozi u seriji Loza, treći su je vidjeli u novinama u zagrljaju glumca Janka Popovića Volarića, a četvrte oduševljavaju njezine pjesme. Protagonistica naše priče je narodna pjesnikinja Zdenka Gregov (85). Iako je vjerojatno najradije viđeni stanovnik otoka Zlarina, malo ljudi zna u kakvim uvjetima živi ova vedra raspjevana starica. U trošnim prostorijama na katu njezine kamene katnice nema tekuće vode, stropovi su se doslovno raspali, vlaga izlazi iz svakog kuta, a staklo, ako ga ima, na starim drvenim prozorima drži jedino velika količina – selotejpa.

SKROMNA I VESELA

– Budi s malim zadovoljan, to je srića i veselje, jer za ciloga života nikome se ne ispune sve želje – zapjevala nam je na ulazu Zdenka Gregov. Od penzije u visini od 1.500 kuna jedva živi, a računa, tvrdi, ima i previše, kao i miševa koji su joj se nakotili u stanu.

– Ovo je gradski stan. Pogledajte, plaćam najam svaki misec, a sve mi se raspada. Stara kuća, šta da radim. Prošle zime kad je napadalo sniga nisam se mogla niti ugrijati, da nije bilo susida ko zna što bi bilo – priča Zdenka uzimajući bocun vode.

– Ovo mi je vodovod, jer tekuće vode neman. Moram vam reći da ja više živim duhovno, nego materijalno. Zar se ne vidi? Prvi susid mi je gušter, kojemu ja pivam, a on pleše na škurin, nije mi dosadno – veselo će i s puno humora ova vitalna starica. Slučaj Zdenke Gregov, koja živi u raspadajućem stanu u vlasništvu Grada Šibenika, nameće pitanje kako Grad gospodari svojim stanovima, tko u njima živi i što se sve događa s traženom i vrijednom gradskom imovinom.
– Grad Šibenik trenutno raspolaže sa 160 stanova u svom vlasništvu, od čega dva na otocima, a sve koriste najmoprimci Grada po različitim pravnim osnovama – kaže nam pročelnik za gradsku imovinu Ivica Živković. Ističe da je šest stanova predmet sudskog spora pred nadležnim Općinskim i Županijskim sudom u Šibeniku. Inače, gradske stanove koristi stotinjak zaštićenih najmoprimaca, dok je njih 49 s Gradom sklopilo ugovor sa slobodnom ugovorenom najamninom.

SAMO SOCIJALNI STATUS

– U zadnje tri godine stanovi su dodjeljivani samo osobama koje su u teškoj socijalnoj situaciji, izuzev jednog stana koji je privremeno, do rješavanja stambenog pitanja od strane Ministarstva branitelja, dodijeljen hrvatskom ratnom vojnom invalidu – objašnjava Živković. Jedno je sigurno – zadnjih nekoliko desetljeća nitko od gradskih čelnika nije provjerio u kakvim uvjetima žive njihovi stanari. Mnogi su zahvalni samom činjenicom što imaju krov nad glavom, pa se ne žale na uvijete koji, kao što je slučaj s Zlarinjankom Zdenkom Gregov, niti izdaleka ne zadovoljavaju osnovne uvjete za život po mjeri čovjeka.

– U slučaju izvanrednih okolnosti, Grad Šibenik sudjeluje u popravku stana. Što se tiče slučaja Zdenke Gregov, zgrada u kojoj se nalazi imala je zajednički WC, što je prije bio čest slučaj. Zahtjev za uređenjem sanitarnog čvora u njenom stanu nismo zaprimili, te ćemo nakon ovih saznanja, obaviti uvid i poduzeti potrebne mjere – zaključuje pročelnik upravnog odjela za gospodarenjem gradskom imovinom. Na upit ima li Grad slobodnih stanova u pričuvi za nenadani smještaj Šibenčana, u slučaju da im izgori stan ili se dogodi neka druga nesreća, pročelnik kaže da nema, a da i ima, bili bi dani stanarima slijedom liste prvenstva.

 TKO JE NA LISTI STANOVA

Zasigurno je najzanimljivija lista korisnika gradskih stanova, međutim njihova imena nije moguće dobiti jer je na snazi Zakon o zaštiti osobnih podataka, pa ih Gradska uprava ne može otkriti.

– Iz kategorije posebno zaslužnih građana, u posljednjih 10 godina, dodijeljena su dva stana. Sukladno pravilniku o davanju u najam stanova, osobama od posebnog interesa za Grad smatraju se osobe od značaja za djelatnost u kojoj su zaposlene kao i osobe koje svojim priznatim radom pridonose razvoju Grada – tvrdi Ivica Živković, pročelnik upravnog odjela za gospodarenjem gradskom imovinom.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.