FOTO: Počeli radovi na tvrđavi Barone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Jutros su započeli radovi na rekonstrukciji druge šibenske tvrđave, Barone. Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta obišao je početak radova.

– Nakon jedne i pol godine uloženih napora u pripremu dokumentacije, danas su započeli radovi na brušenju još jednog šibenskog dijamanta. Ukupna vrijednost projekta je 1, 3 milijuna eura od kojih Europska unija sufinancira s 993.900 EUR a, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik. Ugovorena vrijednost građevinskih radova, koji obuhvaćaju  građevinsko-obrtničke, elektro-instalacijske i strojarske radove, iznosi  4, 8 milijuna kuna. Na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju ‘proširene stvarnosti’. Tako će posjetitelji putem pametnih telefona i prijenosnih računala, a u budućnosti i posebnih AR naočala, promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Uz sami objekt će se iskoristiti prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja, u zapadnom kutu tvrđave urediti će se dječje igralište. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta –  rekao je Mileta, naglasivši da vjeruje da će i Barone imati jednak broj posjetitelja kao i revitalizirana tvrđava sv. Mihovila, te da će privlačiti posjetitelje tijekom cijele godine, što je konačni cilj ove gradske vlasti- učini grad atraktivnim za turiste ne samo u ljetnim mjesecima, već  tijekom cijele godine.

radovi_barone2

– U suradnji s Društvom za očuvanje Šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je idejni pokretač priča oko tvrđava, pokrenit ćemo radove i na tvrđavi sv. Ivana za koju je pri kraju glavni i izvedbeni projekt. A cjelinu ćemo zaokružiti s revitalizacijom tvrđave sv. Nikole koja je najzahtjevniji i najskuplji projekt, kandidiran i za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine – zaključio je Mileta.

Građevinske radove izvodi zadarska tvrtka Ploter, a građani tijekom izvođenja radova neće moći pristupiti Baroneu.

radovi-barone1

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.