FOTO: Mališani izradili nakit i cvjetove reciklažom papira i plastičnih vrećica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Danas su u Dječjem vrtiću Bosiljak u Primoštenu, u sklopu svog Eko programa,  edukatori iz NP Krka prezentirali dvije radionice. Manji uzrasti pozorno su promatrali zanimljivosti radionice pod nazivom ‘Mini čuvari prirode’ na kojoj su mogli naučiti nešto više o očuvanju prirode te pravilima ponašanja u prirodi.

np krka vrtic bosiljak5

np krka vrtic bosiljak2

Nešto stariji polaznici dječjeg vrtića učili su o recikliranju u sklopu radionice ‘Tri R’. Zanimanje i oduševljenje ovom radionicom djeca nisu krila, naučili su kako neke materijale umjesto da ih odlože u smeće, mogu ponovno iskoristiti. Tako su novinskog papira izrađivali perlice, a od perlica raznolike ukrasne predmete kao i nakit, kao i kese od kojih su kasnije nastali prekrasni cvjetovi. Svoje dojmove podijelili su s nama.

np krka vrtic bosiljak3

np krka vrtic bosiljak7

-Sama sam izradila ukras za kosu i malo mi je teta pomogla, bilo mi je lijepo. Kidala sam male papiriće i motala ih dok nisu nastale perlice koje sam onda kroz iglu provukla na konop i tako puno komada. Na kraju sam zavezala mali čvor i dobila vjenčić za kosu-ispričala nam je Lorena Huljev.

np krka vrtic bosiljak lorena huljev4

-Radio sam cvijet, od plastičnih vrećica koje sam iskidao na komadiće onda su mi tete malo pomogle i pokazale kako ću ih napraviti, nije bilo teško. Radionica mi se svidila jer smo naučili nešto novo-kazao nam je Rudolf Naglić.

np krka vrtic bosiljak rudolf naglic

-Napravila sam ogrlicu od perlica, ali to nisu plastične perle nego od papira koje sam sama napravila. Uzela sam malo časopisa kojeg sam iskidala i motala te komadiće preko štapića. Posli smo preko igle i konca perle nizali i napravili ogrlice. Izabrala sam plavu i rozu boju perlica jer mi je to najdraža boja-kazala nam je petogodišnja Marta Jadrijević.

np krka vrtic bosiljak marta jadrijevic

-Nisam sve sama napravila, jer mi je malo teško bilo pa mi je teta pomogla. Napravila sam kolajnu i narukvicu od papira jer ga ne smijemo baciti nego ga ponovno iskoristiti. Uzela sam žutu i crvenu boju i obojala sam perle i koncem ih spojila i napravila sebi nakit-kazala je Cvita Jurić.

np krka vrtic bosiljak cvita juric1

Eko projekt javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ i dalje organizira brojna predavanja i radionice. Tako su svoje termine gore navedenih radionica i ‘Dajmo više za šišmiše’ neke škole i vrtići već odradili, a neki će tek uživati u zanimljivim programima.


Pratite nas i na društvenim mrežama: