FOTO: Kulturnjaci podvukli crtu – zadovoljni učinjenim u godini na izmaku

Tradicionalnim domjenkom kulturnjaka održanim točno u podne, u petak, 28. prosinca, stavljana je točka na ‘i’ kulturnog programa u proteklih 365 dana. Što su sve radili i kakve su rezultate polučili, pred okupljenim su se pohvaliti ravnatelji četiri šibenska hrama kulture – Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Nera Gojanović – Kljajić, ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’, te Antonija Modrušan, ravnateljica Galerije sv. Krševana, ujedno i domaćica okupljanja.

BOGAT GODIŠNJI PROGRAM

Muško – ženske snage ravnopravno raspoređene na sve važnije pozicije u kulturnom svijetu Šibenika u godini na izmaku imale su pune ruke posla, a težinu obavljanja ionako nimalo lako posla (jer nije lako zadovoljiti svačije ukuse) dodatno im je ‘zakuhala’ neumoljiva recesija. Ipak, nedostatak financija nije ugrozio konačno dovršavanja, pa naposljetku i otvaranje stalnog postava Muzeja grada Šibenika.

-Mislim da ćete se usuglasiti samnom da je najveći događaj u kulturi grada bilo otvorenje stalnog postava. Vjerujem da ste se načekali, ali da ste ipak zadovoljni načinom na koji smo mi kustosti muzeja napisali taj ‘scenarij’. Mislim da je strpljenje nagrađeno i da su građani grada Šibenika zadovoljni – konstatirao je Lambaša, apsolutni rekorder među uzvanicima jer ovo je bio njegov 14. domjenak čiji je ujedno i jedan od inicijatora. Misao o zadovoljstvu građana potkrijepio je podatkom od oko 7,5 tisuća posjetitelja koji su razgledali postav u zadnja tri mjeseca.

-To jasno pokazuje interes koji je vladao među našim sugrađanima. Istina, bilo je grupa, pojedinaca iz susjednih gradova posebno iz Splita i Zadra koji su isto tako zadovoljni napuštali muzej i svi su izražavali nadanje da će se slično dogoditi i u njihovim gradovima – pohvalio se dugogodišnji ravnatelj Muzeja, zadovoljan općenitim godišnjim kulturnim programom u Šibeniku. Sličan je stav pred uzvanicima priznala i ravnateljica šibenskog kazališta, Nera Gojanović – Kljajić čiji je izbor na mjesto ravnatelja kazališta izazvao buru baruta, no teatar je pod njenom palicom nastavio raditi kao da se ništa loše nije dogodilo. Ona je zadovoljna svojim radnicima, a jesu li oni njom, samo oni znaju.

-Iza nas je jedna vrlo zahtjevna i produktivna godina  u kojoj smo izašli s četiri premijere u vlastitoj produkciji, ovjenčani smo nekim nagradama struke, recenzije u stručnim časopisima na naš rad bile su izuzetno dobre. A ono što nas najviše veseli je broj posjetitelja koji zbilja s veseljem prati naše programe – rekla je Gojanović – Kljajić, dodajući da svi zajedno možemo biti sretni i ponosni na ono što smo imali u 2012.

SURADNJA S UDRUGAMA

Na veselje velike obitelji šibenskih kulturnjaka zasigurno je utjecalo i priznanje Vilijama Lakić, ravnatelja Gradske knjižnice koji je odao da su u samo jednom jutru, na audio – vizualnom odjelu imali i šesto posjetitelja, a gdje je ostatak godine. Lakić je fotelju ravnatelja knjižnice preuzeo nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg ravnatelja i prijatelja Milivoja Zenića, a uzlazna putanja knjižnice u nijednom trenutku nije bila upitna. Knjižnica je postala središnje mjesto kulturnog života grada koje nudi više od posuđivanja knjižnične građe.

No, da ne bi bilo da se kultura u Šibeniku odvija samo u ustanovama predviđenim za kulturna zbivanja, pobrinula se pročelnica Odjela za društvena zbivanja, Živana Podrug.

-Ono što bih htjela naglasiti je nešto što u zadnje vrijeme radimo sve više, a to je onaj dio kulturnog života koji se odvija izvan ustanova, koji se događa u našim udrugama, koji radimo u suradnji s udrugama i koji se događa na raznim neformalnim mjestima, a posebno na našim ulicama i trgovima – rekla je Podrug.

Zdravicu svemu dobrom u godini iza nas, blagdanske čestitke i nadanja da će nam u 2013. godini biti i bolje održao je gradonačelnik Šibenika, Ante Županović. A što će doista biti – e, to tek trebamo vidjeti. Tko preživi, pričat će.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.